Φόρος Τιμής στην EUFOR RCA από την Πρόεδρο της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας


Η Πρόεδρος της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας, Catherine Samba Panza, επισκέφθηκε χθες, τη Στρατιωτική Βάση της UCATEX της EUFOR RCA, στο Bangui.

Η επίσκεψη, πραγματοποιήθηκε δύο εβδομάδες μετά τα εγκαίνια της “Γέφυρας Ενότητας της ΕΕ” , που τοποθετήθηκε από το Τμήμα Μηχανικού της EUFOR RCA, στις συνοικίες 3 και 5 του Bangui, τελετή την οποία παρακολούθησε η Πρόεδρος συνοδευόμενη από τον επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΕΕ στη χώρα, Jean-Pierre Reymondet Commoy και τον Διοικητή της EUFOR RCA, Γάλλο Υποστράτηγο Philippe Pontiès.

Η επίσημη επίσκεψη της Προέδρου της Μεταβατικής Κυβέρνησης, άρχισε με την απόδοση στρατιωτικών τιμών από τμήματα του Στρατού της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας και τις δυνάμεις της EUFOR RCA. Ακολούθως η κα Samba Panza συναντήθηκε με τους επικεφαλής από όλα τα συμμετέχοντα στην EUFOR RCA κράτη, ενώ ακολούθησε παρουσίαση της αποστολής και των δυνατοτήτων της Ευρωπαϊκής Δύναμης από τον Διοικητή της στο Bangui, Γάλλο Ταξίαρχο Jean-Marc Bacquet.

Στη συνέχεια έγινε επίδειξη του στρατιωτικού εξοπλισμού και των μέσων των Μονάδων της Ευρωπαϊκής Ειρηνευτικής Δύναμης, με ιδιαίτερη έμφαση στη Φινλανδική Ομάδα Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών, στο Ιταλικό Τμήμα Μηχανικού, στις Γαλλικές και Γεωργιανές Δυνάμεις Πεζικού του Πολυεθνικού Τάγματος, στις Ισπανικές Δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων αλλά και στην Μικτή Μονάδα Στρατο-Χωροφυλακής, που αποτελείται από Πολωνικά, Ισπανικά και Γαλλικά Τμήματα.

Μετά την ξενάγηση της Προέδρου στη Στρατιωτική Βάση UCATEX, ο Ταξίαρχος Bacquet την ευχαρίστησε για τη θερμή υποδοχή και την πλήρη στήριξη που παρασχέθηκε από τις αρχές και τους κατοίκους του Bangui, στην EUFOR RCA.

Πριν την αναχώρηση της από το UCATEX, η Πρόεδρος της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας απόδωσε φόρο τιμής στα θύματα της EUFOR RCA, και ευχαρίστησε το Διοικητή των Ευρωπαϊκών Δυνάμεων, αλλά και τον προκάτοχό του, Γάλλο Ταξίαρχο Thierry Lion, για το εξαιρετικό έργο των Ευρωπαίων στρατιωτών, που ομολογουμένως κέρδισαν την αναγνώριση και την αποδοχή του πληθυσμού σε περιοχές όπου οι σχέσεις μεταξύ Χριστιανών και Μουσουλμάνων ήταν εξαιρετικά τεταμένες.

Κατά τη αποχώρησή της η Πρόεδρος, συνεχάρη τον Ταξίαρχο Bacquet για την εκ θεμελίων ανακαίνιση των εγκαταστάσεων της UCATEX, οι οποίες αποτελούν πλέον μια νέα πηγή ζωής για το μέλλον, στο κέντρο της Κεντροαφρικανικής πρωτεύουσας. Σημειωτέον ότι η κατασκευή της UCATEX υλοποιήθηκε υπό την επίβλεψη ειδικού επαϊόντος του Στρατηγείου της Λάρισας, ο οποίος μετέβαινε τακτικά στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, ενώ με την ολοκλήρωση της Ευρωπαϊκής Επιχείρησης, πρόκειται να μεταβιβασθεί στην αποστολή των Ηνωμένων Εθνών MINUSCA.

Προηγούμενο άρθρο Μ. Χαρακόπουλος: Επικίνδυνες οι δηλώσεις για "διάλογο" με... κουκουλοφόρους
Επόμενο άρθρο Εκδήλωση τμημάτων ρυθμικής Προμηθέα Λάρισας