Ημερίδα του συλλόγου Χημικών Μηχανικών με θέμα:«ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΣΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ & ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ»


 Η πρόεδρος του Συλλόγου, Ευτυχία Πανάγου αφού ευχαρίστησε τους εισηγητές, τον Πρόεδρο του ΤΕΕ Κ. Ντ. Διαμάντο καθώς και τους χορηγούς της εκδήλωσης, ανέφερε ότι οι αυξημένες ανάγκες για παραγωγή και κατανάλωση σε συνδυασμό με την ασφάλεια των τροφίμων, καθιστούν απαραίτητη την αλληλεπίδραση της παραγωγής με την έρευνα και την ανάπτυξη καινοτόμων τροφίμων. Παράλληλα εκφράστηκε και η ανησυχία για την χρήση των νέων τεχνολογιών στα τρόφιμα. Στη συνέχεια ακολούθησαν οι εισηγήσεις των ομιλητών :

  • Ι. Γιοβανούδης, Καθηγητής Εφαρμογών Τμήματος Τεχνολογίας Τροφίμων ΤΕΙ Λάρισας (Παράρτημα Καρδίτσας) ανέπτυξε το θέμα «Νέες τεχνολογίες στα Τρόφιμα, Ευχές και Πραγματικότητα» στο οποίο ανέλυσε την εφαρμογή νέων αναδυόμενων τεχνολογιών στα τρόφιμα (υψηλή πίεση, παλλόμενα ηλεκτρικά πεδία, Οσμωτική αφυδάτωση, κ.α.), που τείνουν να αντικαταστάσουν τις παλιές, κλασικές μεθόδους συντήρησης των τροφίμων (θέρμανση, ψύξη, κλπ).
  • Ο Α. Τσιότσιας, Επίκουρος Καθηγητής Τμήματος Τεχνολογίας Τροφίμων ΤΕΙ Λάρισας (Παράρτημα Καρδίτσας) ανέπτυξε το θέμα «Προοπτικές και προβληματισμοί στη βιοτεχνολογία» στο οποίο παρουσιάστηκαν στοιχεία για τους Γενετικώς Τροποποιημένους Οργανισμούς όπως πως κατασκευάζονται, ποια είναι η κατάσταση σήμερα σε σχέση με τους ΓΤΟ, γιατί δημιουργήθηκαν, ποιοι είναι οι κίνδυνοι που πηγάζουν από τη χρήσης τους και ποιες είναι οι πιθανές επιπτώσεις στη Δημόσια Υγεία.
  • Η Ο. Γκορτζή, Επίκουρη Καθηγήτρια Τμήματος Τεχνολογίας Τροφίμων ΤΕΙ Λάρισας (Παράρτημα Καρδίτσας) ανέπτυξε το θέμα «Τρόφιμα και Νανοτεχνολογία» στο οποίο μας έδωσε στοιχεία και πλεονεκτήματα της εφαρμογή της Νανοτεχνολογίας στα τρόφιμα (αύξηση, χρόνου ζωής, αντιβακτηριδιακή – αντιοξειδωτική προστασία, βελτίωση οργανοληπτικών χαρακτηριστικών, βελτίωση της προστατευτικής δράσης των υλικών συσκευασίας), τη δημιουργία των ‘’Λειτουργικών Τροφίμων” καθώς και γενικότερους προβληματισμούς που πηγάζουν από τη χρήση της.
  • Η Ε. Μαλισσιόβα, Καθηγήτρια Εφαρμογών Τμήματος Τεχνολογίας Τροφίμων ΤΕΙ Λάρισας (Παράρτημα Καρδίτσας) ανέπτυξε το θέμα «Νέες τεχνολογίες και Ασφάλεια των Τροφίμων» στο οποίο παρουσίασε πως μπορούν οι νέες τεχνολογίες που εφαρμόζονται στα τρόφιμα να επηρεάσουν την ασφάλεια τους και ποια θα πρέπει να είναι η συνεισφορά της κάθε μιας πλευράς από το σύστημα ‘’Επιστήμη – Επιχείρηση – Πολιτεία – Καταναλωτής” για να υπάρξει αποτελεσματικότερο, γρηγορότερο και ασφαλέστερο ‘’feed back” στις νέες τεχνολογίες.
  • Τέλος από τον Ι. Γιοβανούδη δόθηκαν παραδείγματα εφαρμογής συστημάτων ασφάλειας τροφίμων σε βιομηχανίες, καθώς και τα οφέλη που πηγάζουν από την εφαρμογή αυτών των συστημάτων για τον καταναλωτή, την επιχείρηση και την κοινωνία γενικότερα.

Χορηγοί της εκδήλωσης ήταν οι εταιρείες: Intercomm Foods S.A., Μέλισσα Κικιζας, ΚΕ.Β.Α.Μ.Ε.,Q-check.

 

 

Με εκτίμηση

ΤΟ  Δ.Σ. ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Προηγούμενο άρθρο ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΛΑΡΙΣΑΣ ΥΠΕΞΑΙΡΕΣΕ 3 ΕΚ. ΕΥΡΩ
Επόμενο άρθρο Ροντούλης Αστ.: «Εξαίρεση των Αρτοποιών από το «άνοιγμα» των Επαγγελμάτων»