Μηδενικές καταβολές για οφειλές δανείων ύψους 12.798,63 ΕΥΡΩ


Εκδόθηκε η υπ’ αρ. 316/2014 απόφαση του Ειρηνοδικείου Λάρισας  που αφορά τον υπεύθυνο ανέργων Λάρισας της  ΚΙΝΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΩΝ, ηλικίας 40 ετών , άγαμος και άνεργος από την 17-2-2012 σύμφωνα με την οποία προσδιορίζεται σε μηδενικές καταβολές η ρύθμιση των οφειλών του προς μία πιστώτρια  τράπεζα ύψους 12.798,63   ΕΥΡΩ. 

 Η απόφαση περιέχει κάποια σημαντικά νομολογιακά σημεία του νόμου Κατσέλη αφού  απορρίπτεται ο ισχυρισμός των πιστωτών ότι η αίτηση  είναι αόριστη και ανεπίδεκτη δικαστική εκτίμηση γιατί δεν αναγράφει σ’ αυτή τα γεγονότα και τα περιστατικά που τον οδήγησαν στη μόνιμη αδυναμία πληρωμής των υποχρεώσεών του διότι από τη  διατύπωση του άρθρου 4 παρ. 1 του Ν. 3869/20110, τα στοιχεία τα οποία ορίζονται από το νόμο ότι πρέπει  να περιέχονται στην αίτηση είναι:

α) κατάσταση περιουσίας του οφειλέτη και των κάθε φύσης εισοδημάτων του ιδίου και της συζύγου του β) κατάσταση των πιστωτών του και των απαιτήσεων τους κατά κεφάλαιο , τόκους και έξοδα και γ) σχέδιο διευθέτησης οφειλών , που να λαμβάνει υπόψη με εύλογο τρόπο και συσχέτιση τόσο τα συμφέροντα των πιστωτών , όσο και την περιουσία , τα εισοδήματα και την οικογενειακή κατάσταση του οφειλέτη, στοιχεία τα οποία περιέχονται στην υπό κρίση αίτηση και ουδέν άλλο απαιτείται για την πληρότητα του ορισμένου της.

Με το  3869/2010  παρέχεται η δυνατότητα ρύθμισης – για το φυσικό πρόσωπο- των χρεών του, με απαλλαγή από αυτά και βρίσκει τη νομιμοποίηση της ευθέως στο ίδιο το κοινωνικό κράτος δικαίου, που επιτάσσει να μην εγκαταλειφθεί  ο πολίτης σε μία χωρίς διέξοδο  και προοπτική –κατάσταση, από την οποία- άλλωστε – και οι πιστωτές δεν μπορούν ν’ αντλήσουν κανένα κέρδος. Μία τέτοια απαλλαγή χρεών δεν παύει όμως να εξυπηρετεί κι ευρύτερα το γενικό συμφέρον, καθώς οι πολίτες επανακτούν – μέσω των εν λόγω διαδικασιών την αγοραστική τους δύναμη ,προάγοντας την οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα. Από τα παραπάνω προκύπτει ότι ο Ν. 3869/2010- εξειδικεύοντας τη διάταξη του άρθρου 288 ΑΚ με τις διατάξεις του στοχεύει στην οριοθέτηση της παροχής του οφειλέτη καθότι-  με το πλαίσιο των διατάξεων του καθορίζει τις προϋποθέσεις ρύθμισης  των χρεών απαλλαγής από τα αυτά του οφειλέτη – φυσικού προσώπου, με σκοπό  να επαναφέρει  την ισορροπία των παροχών μεταξύ του οφειλέτη και των πιστωτών, που – κατά κύριο λόγο είναι οι τράπεζες (βλ. σχετ. Ειρ. Θεσ. 5105/2011, Τ.Ν.Π. ΝΟΜΟΣ).

Εξ άλλου, ο νόμος δεν προβλέπει ούτε το ελάχιστο περιεχόμενο του σχεδίου, ούτε δικαστικό έλεγχο  του περιεχομένου του, συνεπώς αυτό μπορεί να καθοριστεί ελεύθερα από τον οφειλέτη, παραδεκτά δε προτείνεται  ακόμα και σχέδιο με μηδενικό περιεχόμενο. (Κρητικός , Ρύθμιση των οφειλών, σελ. 71).

Σημειώνουμε ότι είναι η πέμπτη   πανελληνίως απόφαση που ορίζει ουσιαστικά διαγραφή του συνολικού χρέους και οι υπόλοιπες ήταν:

1) η υπ’ αριθ. 106/2011 απόφαση  Ειρηνοδικείου Λάρισας που δημοσιεύτηκε στις 31 Αυγούστου 2011 και εφάρμοσε για πρώτη φορά το άρθρο 8 παράγραφο 5 του Ν. 3869/2010 που δίνει την  εξαιρετική δυνατότητα στο δικαστηρίου να ορίζει με την απόφαση του μηδενικές μηνιαίες καταβολές και

2) η υπ’. αριθμ. 38/2012 απόφαση Ειρηνοδικείου Κισσάβου Λάρισας, που δημοσιεύτηκε στις 31 Οκτωβρίου 2012,   δικαίωσε υπερχρεωμένη την έφορο της οργάνωσης άνεργη δανειολήπτρια, η οποία είχε ληξιπρόθεσμες οφειλές συνολικού ύψους 335.319,94 ευρώ προς οκτώ τράπεζες και όρισε με την απόφαση του μηδενικές μηνιαίες καταβολές χωρίς να λαμβάνει υπ’ όψιν του ότι η ίδια διαθέτει κύρια κατοικία.

3) η υπ’ αριθμ. 107/2013 απόφαση του Ειρηνοδικείου Λάρισας που αφορά την υπεύθυνη γυναικών Λάρισας του συλλόγου σύμφωνα με την οποία προσωρινά προσδιορίζεται η ρύθμιση των οφειλών της προς δύο πιστώτριες τράπεζες ύψους 40.973.88   ΕΥΡΩ,  σε μηδενικές καταβολές.

4) η υπ’ αρ. 97/2014 απόφαση του Ειρηνοδικείου Λάρισας  που αφορά την υπεύθυνη ανέργων γυναικών Λάρισας,   σύμφωνα με την οποία προσωρινά προσδιορίζεται σε μηδενικές καταβολές η ρύθμιση των οφειλών της προς την Εθνική  τράπεζα ύψους 184.872,30   ΕΥΡΩ.

 

Προηγούμενο άρθρο Παραιτήσεις Μελών Ν.Ε. ΠΑ.ΣΟ.Κ. Λάρισας
Επόμενο άρθρο Αναβάλλεται η εσπερίδα για τη νέα ΚΑΠ στην Ελασσόνα