Μάξιμος: Να διδαχθούμε από τα λάθη που οδήγησαν στη Μικρασιατική Καταστροφή


Με τις στιγμές πριν τη Μικρασιατική Καταστροφή παραλλήλισε το σήμερα ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος καλώντας  “να διδαχθούμε από τα λάθη μας”, κατά την παρουσίαση στη Λάρισα, ενώπιον πολυπληθούς ακροατηρίου, του βιβλίου του «Ρωμιοί της Καππαδοκίας».

 

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, η τότε “αντιπολίτευση στην κορύφωση του εθνικού διχασμού ζητούσε και τελικά επέβαλε εκλογές εν μέσω πολέμου. Σήμερα η αντιπολίτευση αρνείται κάθε εθνική συνεννόηση και εκβιάζει εθνικές εκλογές με όχημα την Προεδρική εκλογή εν μέσω οικονομικού πολέμου. Τότε η αντιπολίτευση οδήγησε τη χώρα σε ρήξη με τους συμμάχους, σήμερα η αντιπολίτευση υπόσχεται ρήξη με τους εταίρους. Τότε το σύνθημα ήταν η επιστροφή “οίκαδε” των στρατιωτών, σήμερα η επιστροφή στην εποχή των “παχέων αγελάδων”. Τότε η αντιπολίτευση προχώρησε σε μονομερείς ενέργειες, όπως η επιστροφή του βασιλιά Κωνσταντίνου, χωρίς τη συγκατάθεση των συμμάχων, σήμερα η αντιπολίτευση υπόσχεται μονομερείς ενέργειες και σκίσιμο μνημονίων”. Και ολοκλήρωσε την προσέγγιση του στα διδάγματα της ιστορίας λέγοντας: “Θέλω να πιστεύω πως ο ελληνικός λαός δεν θα κάνει το ίδιο λάθος”.

 

 

Ο Μάξιμος υπηρετεί την τέχνη της πολιτικής

 

“Καππαδοκών Ανάβασις” χαρακτήρισε το βιβλίο “Ρωμιοί της Καππαδοκίας”, ο υπουργός Πολιτισμού κ. Κώστας Τασούλας, καθώς συνδυάζει χαρακτηριστικά διδακτορικής διατριβής και μυθιστορήματος, που αφηγείται τη συμβολή των προσφύγων στην ανοικοδόμηση του νέου Ελληνισμού. Ο κ. Τασούλας υπογράμμισε πως το βιβλίο είναι “όχι μόνο προϊόν έρευνας αλλά και ταύτισης” του συγγραφέα, ο οποίος περιγράφει την  “ανηφορική πορεία ενσωματώσεως” των προσφύγων που “μπόλιασαν την παλιά Ελλάδα με τη ρώμη και την προκοπή τους”. Ανατρέχοντας στην ιστορία τόνισε πως “η Μικρασιατική Καταστροφή είναι η μεγαλύτερη καταστροφή μέχρι στιγμής” και σημείωσε πως σήμερα “το παράδειγμα των Ρωμιών της Καππαδοκίας μας ενθαρρύνει και μας δίνει ελπίδα”. Επαινώντας τον Θεσσαλό πολιτικό ανέφερε πως “ο Μάξιμος Χαρακόπουλος υπηρετεί την τέχνη της πολιτικής και όχι την τεχνολογία”, εξηγώντας πως τέχνη είναι να υπηρετείς το λαό που σε εμπιστεύτηκε, ενώ τεχνολογία το φαίνεσθαι.

 

Σεμνό και ουσιώδες, όπως ο συγγραφέας

 

Ο πρώην υπουργός κ. Αλέκος Παπαδόπουλος χαρακτήρισε το έργο “σεμνό και ουσιώδες, όπως ο συγγραφέας… έργο αυτοσυνειδησίας σε καιρούς δύσκολους”, συμπληρώνοντας πως είναι υγεία να “ανατρέχει κανείς πίσω στις ρίζες, στο χώμα να πατάει, σαν τον Ανταίο να παίρνει δύναμη”. Ο κ. Παπαδόπουλος στάθηκε στο γεγονός πως το βιβλίο είναι “γραφή ιστορίας, μελέτη με σύστημα” και δεν “πουλάει πατριωτισμό και εθνικοφροσύνη”. Συνέκρινε, δε την πορεία των προσφύγων με την Έξοδο των Εβραίων προς τη γη της επαγγελίας,  αναφερόμενος στις περιγραφές το βιβλίου για τη ζωή των Ρωμιών προ και μετά Εξόδου από την Καππαδοκία, την “αγιοτόκο πηγή ενός πνεύματος αντίστασης, εγκλωβισμένο σε εχθρικό περιβάλλον”. Ολοκληρώνοντας την εισήγησή του ο πρώην υπουργός μίλησε για τα επανειλημμένα λάθη και τις δύσκολες μεταπολεμικές στιγμές του Ελληνισμού, απευχόμενος ένα ακόμη λάθος.

 

 

Ιστορικό αφήγημα, αντάξιο της σύγχρονης ιστοριογραφίας

 

Τη συμβολή του συγγραφέα στην ιστορική έρευνα υπογράμμισε ο πρώην υπουργός κ. Θοδωρής Ρουσόπουλος, ο οποίος, στην εισήγησή του, στάθηκε πρωτίστως στο ζήτημα της εθνοτικής ταυτότητας. Μέσα από μια επιστημονική προσέγγιση του θέματος, όπου αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στο ρόλο του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της θρησκείας, στην καραμανλίδικη γραφή, σταχυολόγησε σκηνές από το βιβλίο όπου αναδεικνύεται η διαμόρφωση της ταυτότητας των Ρωμιών της Καππαδοκίας, και η οποία διατηρήθηκε μέσα από την Ορθοδοξία. Ολοκληρώνοντας, ο κ. Ρουσόπουλος σημείωσε ότι το βιβλίο που αποτελεί και τη διατριβή του κ. Χαρακόπουλου, σε αντίθεση με άλλες μακροσκελείς διδακτορικές διατριβές, “περιορίζεται στα απολύτως απαραίτητα, με γλαφυρό τρόπο,  είναι ένα ιστορικό αφήγημα, αντάξιο της σύγχρονης ιστοριογραφίας” και ευχήθηκε η επανέκδοση να’ ναι “καλοτάξιδη”.

 

Πολιτικός που ξέρει  να λέει “όχι”

 

“Ένα από τα πιο ολοκληρωμένα βιβλία για μια περιοχή που γνωρίζουμε τα λιγότερα” χαρακτήρισε τους “Ρωμιούς της Καππαδοκίας” ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολος Τζιτζικώστας, τονίζοντας πως ο συγγραφέας “διατηρεί και μεταφέρει επιτυχώς τη μνήμη από τις προηγούμενες γενιές”. Τόνισε επίσης πως στις μεγάλες εθνικές προκλήσεις δεν επιτρέπεται να υπερισχύουν  προσωπικές φιλοδοξίες. Ενθυμούμενος δε την εξαίρετη συνεργασία που είχε με το συγγραφέα και στη βουλή και όταν υπηρετούσε ως αναπληρωτής υπουργός αγροτικής ανάπτυξης, υπογράμμισε πως ο κ. Χαρακόπουλος είναι “‘ένας πολιτικός που ξέρει να λέει “όχι”, προτάσσει το συμφέρον του τόπου” και σημείωσε πως “σήμερα δικαιώνεται η θέση του”  στην υπόθεση του γάλακτος εξαιτίας της οποίας είχε παραιτηθεί.

 

Ο συντονιστής της συζήτησης, δημοσιογράφος κ. Σωτήρης Ξενάκης, μιλώντας εν συντομία για το βιβλίο, είπε πως δεν πιστεύει σε αυτό που λένε ελληνοτουρκική φιλία, “το θεωρώ ουτοπικό”. Σημείωσε, όμως, ότι οι δύο λαοί μπορούν να συμβιώσουν υπό προϋποθέσεις και υπενθύμισε την τοποθέτηση του συγγραφέα ότι η συμφιλίωση στο παρόν προϋποθέτει τη συμφιλίωση με το παρελθόν, και η Τουρκία έχει μελανές σελίδες στην ιστορία της.

 

 

Χωρίς εκπτώσεις στις κοινές μας αρχές και αξίες

 

Ο κ. Χαρακόπουλος ευχαρίστησε τους εισηγητές για τις καίριες τοποθετήσεις τους και απευθυνόμενος στο κοινό που τον τίμησε με την παρουσία του είπε: “Η παρουσία σας μου δίνει δύναμη -ιδιαίτερα αυτές τις μέρες που βασιλεύει η δυσοσμία και η μπόχα στην πολιτική ζωή- καθώς επιβεβαιώνει τη σχέση εμπιστοσύνης που έχουμε οικοδομήσει τα τελευταία χρόνια. Μόνο στήριγμα μου είστε εσείς οι ενεργοί, σκεπτόμενοι πολίτες που αγωνιούν για το μέλλον του τόπου. Θέλω να επαναλάβω τη δέσμευσή μου ότι θα συνεχίσω να τιμώ την εμπιστοσύνη σας, χωρίς εκπτώσεις στις κοινές μας αρχές και αξίες”.

 

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν, μεταξύ άλλων, ο Μητροπολίτης Λαρίσης κ. Ιγνάτιος, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός, οι αντιπεριφερειάρχες, κ. Μαρία Μαμάρα και κ. Δημήτριος Παπαδημόπουλος, οι δήμαρχοι, Ελασσόνας κ. Νίκος Ευαγγέλου, Φαρσάλων κ. Άρης Καραχάλιος, Κιλελέρ κ. Θανάσης Νασιακόπουλος, Τεμπών κ. Κώστας Κολλάτος, , ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Θεσσαλίας κ. Νικόλαος Γιαννέλος, ο Αστυνομικός Δ/ντής Λάρισας κ. Παναγιώτης Ντζιοβάρας, ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Λάρισας κ. Κωνσταντίνος Σκούπρας, ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης στο Περιφερειακό Συμβούλιο κ. Νίκος Τσιλιμίγκας, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λάρισας κ. Δημήτρης Αδάμ, Περιφερειακοί και Δημοτικοί  σύμβουλοι και πλήθος κόσμου.

Προηγούμενο άρθρο Με επιτυχία έγινε το γλέντι του ΕΚΝΛ για ανέργους
Επόμενο άρθρο Κέλλας: Κάποιοι επιθυμούν να ρίξουν την χώρα στο σκοτάδι