Οργανωτική ανασυγκρότηση για την «Ανθρώπινη Πόλη»


Η γενική συνέλευση της Ανεξάρτητης Δημοτικής παράταξης «ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΠΟΛΗ» ενέκρινε ομόφωνα όλες τις διαδικασίες οργανωτικής ανασυγκρότησης της παράταξης και παράλληλα επικρότησε την πολιτική γραμμή της παράταξης στα πεπραγμένα του Δήμου.

Στην εισήγηση του ο επικεφαλής της παράταξης Έκτορας Νασιώκας τόνισε μεταξύ άλλων:

«Η χώρα μας βαδίζει πάλι σήμερα, για μια ακόμη φορά τα τελευταία χρόνια, τον δρόμο της αβεβαιότητας. Βρίσκεται «επί ξυρού ακμής». Αιτία η ανωριμότητα όλων των φορέων του πολιτικού μας συστήματος που δεν καταφέρνουν να βρουν σημείο συνεννόησης, ούτε καν σε θεσμικά θέματα, όπως αυτό της εκλογής του ανώτατου άρχοντα της χώρας. Έτσι, ενώ όλο και μεγαλύτερο τμήμα των πολιτών βρίσκεται σε σημείο εξαθλίωσης και αδυναμίας να ανταποκριθεί και στις στοιχειώδεις ανάγκες, ενώ οι νέοι άνθρωποι αντιμετωπίζουν τα αδιέξοδα της ζωής με μαζική φυγή στο εξωτερικό, τα πολιτικά κώματα καλλιεργούν την οξύτητα, θυσιάζοντας το εθνικό συμφέρον στο βωμό των πρόσκαιρων κομματικών ωφελημάτων τους.

Η παράταξη μας θιασώτης η ίδια του δόγματος συνεννόηση, συνεννόηση και συνεργασία με όλους σήμερα κάνει πράξη αυτή τη δέσμευση της. Βρισκόμαστε στο σημείο ολοκλήρωσης της οργανωτικής ανασυγκρότησης της παράταξης μας. Κατ’ αρχάς ψηφίσαμε τον κανονισμό λειτουργίας της παράταξης, τον καταστατικό χάρτη μιας απόλυτα δημοκρατικής λειτουργίας, που μας δεσμεύει όλους. Μετά με τη μαζική της συμμετοχή στις εκλογές της 2ας  Νοεμβρίου η βάση της Ανεξάρτητης δημοτικής μας Παράταξης «ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΠΟΛΗ» ανέδειξαν το ανώτατο όργανο διοίκησης της παράταξης, την Διοικούσα επιτροπή. Ένα όργανο αποτελούμενο από 21 τακτικά και 8 αναπληρωματικά μέλη. Εκλέχτηκε στη συνέχεια η Συντονιστική επιτροπή και συγκροτούνται οι ομάδες εργασίας κατά τομέα από τους επτά θεματικούς τομείς λειτουργίας της παράταξης μας. Είμαστε οργανωτικά έτοιμοι σήμερα να υπηρετήσουμε την εντολή των πολιτών που μας ψηφίσαν στις πρόσφατες Δημοτικές εκλογές.

Η «ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΠΟΛΗ» είναι παρούσα στα δημοτικά πράγματα για να προβάλει τις προγραμματικές της θέσεις και να στηρίξει με όλες της τις δυνάμεις την προώθηση κάθε θετικού μέτρου της πλειοψηφίας. Θέλει να συμβάλλει στη δημιουργία ενός κινήματος με τη συνεργασία όλων, στη βάση του εθελοντισμού και αλληλεγγύης της κοινωνίας, αντιμετώπισης την σημερινής ανθρωπιστικής κρίσης και παράλληλα ανατροπής αυτής της κατάστασης. Παράλληλα προτείνει στη Δημοτική αρχή να οργανώσει μαζί με όλο το επιστημονικό και επαγγελματικό, παραγωγικό δυναμικό της πόλης το σχέδιο για τη Λάρισα του αύριο.

Δεν καταψηφίσαμε τον προϋπολογισμό του Δήμου αλλά διατηρούμε πολύ σοβαρές επιφυλάξεις τόσο για το ορθόν της σύνταξης του όσο και για την υλοποίηση του.

Δεν καταψηφίσαμε τον προϋπολογισμό γιατί

  1. Είναι ο πρώτος προϋπολογισμός μιας νέας Δημοτικής αρχής.
  2. Γνωρίζουμε τόσο τη δύσκολη οικονομική κατάσταση που βιώνει η χώρα και οι πολίτες του Δήμου μας. Είμαστε άλλωστε η μόνη παράταξη που αυτή την αλήθεια την περιγράψαμε με κάθε λεπτομέρεια προεκλογικά.
  3. Ξέρουμε ότι αυτές οι δυσκολίες θα συνεχιστούν και θα επιταθούν τα επόμενα χρόνια.
  4. Γίνεται κάτω από αντικειμενικούς περιοριστικούς όρους σύνταξης και παρακολούθησης του προϋπολογισμού.
  5. Διαδέχεται έναν άλλο προϋπολογισμό που απέτυχε και δεν υλοποιήθηκε πάνω από το 60 %
  6. Είναι ορατή μια προσπάθεια κάποιου νοικοκυρέματος και εξορθολογισμού των οικονομικών του Δήμου.
  7. Υπάρχουν ψήγματα κάποιας κοινωνικής παρέμβασης , όπως τα μέτρα για μείωση των ανταποδοτικών τελών σε απόρους , πολύτεκνους και άτομα με αναπηρία.
  8. Υπάρχει η δέσμευση του Δημάρχου ότι στις αρχές του χρόνου  θα έλθει στο Δημοτικό Συμβούλιο το πενταετές αναπτυξιακό πρόγραμμα του Δήμου.

Δεν μας δόθηκε όμως η δυνατότητα, παρά τα όποια θετικά του σημεία ,να τον υπερψηφίσουμε αφού:

  1. Είναι ένας άτολμος προϋπολογισμός και προσομοιάζει σε πολλά σημεία με τον προϋπολογισμό της απερχόμενης Δημοτικής αρχής. Δεν καταγράφει στόχους, δεν καταγράφει όραμα και δεν υπηρετεί την αρχή κάποιου ολοκληρωμένου σχεδιασμού.
  2. Δεν καταγράφει την πραγματική κατάσταση των οικονομικών του Δήμου σήμερα (χρέος, προοπτική αποπληρωμής, έλλειμμα κλπ), ούτε περιγράφεται η παραλαβή και ο έλεγχος της κατάστασης που η νυν Δημοτική αρχή παρέλαβε από την απερχόμενη.
  3. Δεν ανοίγει κανένα από τα μεγάλα θέματα της πόλης (Καθαριότητα, ανακύκλωση, μετάλλευση των απορριμμάτων, νέου τύπου διοίκηση, ψηφιακή πόλη, ολοκληρωμένο δίκτυο προστασίας για όλους κλπ)
  4. Από τα 126 εκ ευρώ περίπου που προβλέπει ως έσοδα και έξοδα ο ισοσκελισμένος προϋπολογισμός τα 18 εκ. ευρώ είναι βεβαιωμένα χρέη που ο ίδιος ο προϋπολογισμός παραδέχεται ότι δεν πρόκειται να εισπραχτούν και τα 15 εκ. αναφέρονται σε έργα του ΕΣΠΑ υλοποιούνται από το Δήμο ως φορέας υλοποίησης αλλά σε άλλους Δήμους. Κυρίως στο Δήμο Τεμπών. Έτσι παραμένει ένα πόσον 93 εκ. ευρώ από τα οποία η Δημοτική αρχή δεσμεύεται ότι θα υλοποίηση το 90 %, δηλαδή 84 εκ. ευρώ περίπου.
  5. Ακόμη και αν επιτευχτεί αυτή η υλοποίηση, πράγμα καθόλου εύκολο, οι ανελαστικές δαπάνες ξεπερνούν το παραπάνω ποσό. Δύσκολα λοιπόν ο Δήμος θα είναι σε θέση να υλοποιήσει στην πράξη όσα για ανακούφιση κάποιων συμπολιτών μας εξήγγειλε χθες ο Δήμαρχος και παράλληλα υπάρχει κίνδυνος να οδηγηθεί στη δημιουργία νέου ελλείμματος και νέου χρέους η να αναγκαστεί να κάνει νέες περικοπές δαπανών, με ότι αυτό συνεπάγεται.
  6. Το τεχνικό πρόγραμμα συνεχιζόμενων και ενταγμένων έργων από την προηγούμενη δημοτική αρχή φτάνει στο ύψος των 34 εκ. ευρώ εκ των οποίων το 70 % είναι χρήματα που προέρχονται από το ΕΣΠΑ και το 45% εκτελείται εκτός των ορίων του Δήμου Λάρισας.
  7. Δεν προβλέπεται στον προϋπολογισμό η δυνατότητα να προετοιμαστεί η πόλη για μελέτες νέων έργων για την επόμενη προγραμματική περίοδο.»

 

 

Προηγούμενο άρθρο Η «Λουσία» στα ΙΚΕΑ από τους μαθητές του Ελληνοσουηδικού Σχολείου Καρδίτσας
Επόμενο άρθρο Μπαζάρ γλυκών από το 3ο Δημ. Σχολείο Λάρισας