Εορταστικές εκδηλώσεις από την Ακαδημία Έρευνας Παραδοσιακών Χορών Ελασσόνας


Πολυποίκιλες, γεμάτες ηχοχρώματα και με έντονο συναίσθημα είναι οι εκδηλώσεις που διοργανώνει για την εορταστική περίοδο η Ακαδημία Έρευνας Παραδοσιακών Χορών Ελασσόνας. Εκδηλώσεις που θα θυμίσουν στους νεότερους το νόημα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς αλλά και θα επαναφέρουν στις μνήμες των παλαιοτέρων στιγμές αγαλλίασης, ξεγνοιασιάς, χαράς, αλλά και παιδικές παραμυθένιες σκέψεις, γεμάτες νοσταλγία, ανεμελιά, παιχνιδίσματα.

Παράλληλα μουσικές από όλο τον κόσμο θα κατακλύσουν την όμορφα στολισμένη πόλη μας χάρη στην παρουσία καταξιωμένων μουσικών πανελλήνιας εμβέλειας. Μελωδίες περίεργες, με γιορτινή διάθεση, γνωστές σε όλους μας, οι οποίες εμπεριέχουν σε υπερθετικό βαθμό το νόημα των Χριστουγέννων. Μέσα από καταπληκτικές φωνητικές παρουσίες το φιλόμουσο κοινό της πόλης θα διδαχθεί την ιστορία του κάθε τραγουδιού και θα ακούσει ύμνους από όλο τον κόσμο, με μοντέρνα διάθεση και ειδική επεξεργασία.

Για όλους δε τους καλούς φίλους και λάτρεις της παράδοσης η Ακαδημία ετοιμάζει μία όμορφη και φιλική βραδιά με χορούς από όλη της Ελληνική Επικράτεια. Ζωναράδικος και Πεντοζάλης, Τσάμικος και Λυτός και άλλοι πολλοί χοροί θα εναλλάσσονται ο ένας τον άλλο, με τη συνοδεία πολυμελούς ορχήστρας έμπειρων μουσικών. Και επειδή ο χορός θέλει και το χώρο του οι άνθρωποι του συλλόγου φρόντισαν να υπάρχει μεγάλος, ικανός να τους χωρέσει όλους.

 

Εκδηλώσεις:

 

«Μου το ’πε ‘ένα καλικαντζαράκι»

Παρασκευή 26-12-14, ώρα 18.00, Πνευματικό κέντρο «Βασίλειος Φαρμάκης»

 

Ένα Χριστουγεννιάτικο μολόγημα, μία νοσταλγική θύμηση με κάλαντα και χορούς του τόπου μας.

Τι συμβαίνει όταν δύο μικρά παιδιά ψάχνουν την παράδοση; Ας ακολουθήσουμε τη Λίζα και το Μίνω σε ένα μαγικό ταξίδι γεμάτο χριστουγεννιάτικα κάλαντα και χορούς από όλη την Ελλάδα. Η παραμυθένια βόλτα μας ξεκινάει… και σας περιμένουμε όλους!

Γενική είσοδος: 3 ευρώ

Τα έσοδα θα διατεθούν για την ενίσχυση του ειδικού σχολείου Γαλανόβρυσης και του Εδικού Γυμνασίου Ελασσόνας.

 

 

 

«Όλοι οι καλοί οι φίλοι»

Παρασκευή 26-12-14, ώρα 21.30, Αίθουσα δεξιώσεων «Φαντασία»

 

Είναι κάποιες στιγμές που θέλεις να μοιραστείς με φίλους τις σκέψεις σου, τους προβληματισμούς σου, να βγάλεις τα εσώψυχα σου. Σε εκείνες τις δύσκολες ώρες πάντα αναζητείς κάτι να ξεδώσεις, κάπου να ξεσπάσεις. Στην περίπτωση μας τώρα, σε όλους εμάς τους ανθρώπους του πολιτισμού, στους μερακλήδες της παράδοσης η πρώτη σκέψη πάει στον παραδοσιακό χορό. Και επειδή ο χώρος της Ακαδημίας είναι πλέον μικρός για να μας χωρέσει αποφασίσαμε αυτό το γλέντι που επικρατεί κάθε μέρα στην Ακαδημία να το μοιραστούμε με τους φίλους, τους συνεργάτες, τα σόϊα μας και όλους εκείνους που δεν επιθυμούν τη μιζέρια των καιρών μας.

Σκεφτήκαμε να συναθροιστούμε σε ένα μικρό χώρο, σαν μια παρέα, αλλά και εκεί πάλι δε χωρούσαμε. Ο ένας πάνω στον άλλο και ούτε σκέψη για χορό. Κάποιος έριξε την ιδέα να πάμε σε ένα μεγαλύτερο χώρο. «Ωραία ιδέα ρε παιδιά» είπε ένας άλλος. «Το κάναμε και παλιότερα με επιτυχία» είπε ένας τρίτος. «Έτσι όμως θα χαθεί το πνεύμα της φιλικής βραδιάς και της παρέας» είπε ο μεγαλύτερος της ομάδας. «Το βρήκα» πετάχτηκε ο σοφότερος όλων. «Να αλλάξουμε το χαρακτήρα του μαγαζιού, να μεγαλώσουμε την πίστα για το χορό, να είμαστε ο ένας δίπλα στον άλλο, να αφουγκραστούμε ιδέες και ότι προκύψει».

Έτσι και έγινε.

Η όλη αυτή σκέψη θα υλοποιηθεί το βράδυ της 26ης Δεκεμβρίου 2014 στην αίθουσα δεξιώσεων «Φαντασία». Ξεχάστε παλιές εκδηλώσεις τέτοιου τύπου, οι επονομαζόμενες χοροεσπερίδες (κατάλοιπα παλαιοτέρων κοινωνικών βραδινών εκδηλώσεων). Η μάζωξη που αναφέρουμε θα είναι για πολλούς και καλούς, για φίλους και μη. Για όλους αυτούς που αγαπούν τη μουσική παράδοση της Ελλάδας. Μία ιδιαίτερη βραδιά γεμάτη με φαντασία και όραμα αλλά κυρίως με πολύ μεράκι για τον παραδοσιακό χορό και τραγούδι.

Μία ξεχωριστή εκδήλωση η οποία διοργανώνεται για πρώτη φορά στην Ελασσόνα.

Και όποιος αντέξει.

Συμμετέχουν οι μουσικοί:

  • Σαμόλαδος Αθανάσιος: κλαρίνο
  • Σαρακατσάνος Μάριος: λαούτο, φωνή
  • Σαμόλαδος Ιωάννης: κρουστά
  • Σαμόλαδος Γεώργιος: τρομπέτα
  • Μαντέλας Μιχαήλ: τρομπέτα, τρομπόνι
  • Μούτσελος Νικόλαος: γκάιντα, καβάλ

Τηλ. Κρατήσεων: 24930 25132 – 6974 304048, 6946 814882

Τιμή εισόδου με φαγητό: 12 ευρώ.

 

 

Γιορτινά τραγούδια απ’ όλο τον κόσμο

Κυριακή 28-12-2014, ώρα 19.00, Πνευματικό κέντρο «Βασίλειος Φαρμάκης»

 

Μια εξαιρετική γιορτινή συναυλία, με τίτλο «Γιορτινά τραγούδια απ’ όλο τον κόσμο», θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει το φιλόμουσο κοινό της Ελασσόνας την Κυριακή 28 Δεκεμβρίου 2014 και ώρα 19.00 στο Πνευματικό Κέντρο «Βασίλειος Φαρμάκης».

Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον και απαιτητικό μουσικό πρόγραμμα με ύμνους και τραγούδια  από όλο τον κόσμο από τον μεσαίωνα μέχρι σήμερα με έμφαση σε ευρωπαϊκά και αμερικάνικα κομμάτια, τα οποία θα παρουσιαστούν σε σόλο και ντουέτα με μοντέρνο ύφος και μινιμαλιστική επεξεργασία από τέσσερις μουσικούς.

Πρόκειται για ένα ευέλικτο μουσικό σχήμα που συστάθηκε το 2010 και το οποίο αποτελείται από ταλαντούχους μουσικούς με επιτυχημένη πορεία στον χώρο.

Αυτοί είναι:

  • Κωνσταντίνος Μάτης, απόφοιτος του μουσικού πανεπιστημίου του Μονάχου, καθηγητής πιάνου, ανωτέρων θεωρητικών και μαέστρος χορωδιών,
  • Μαρία Ρουκά, ανερχόμενη σοπράνο με επιτυχημένες συμμετοχές σε διάφορες παραστάσεις όπερας και μιούζικαλ, καθηγήτρια μονωδίας και μοντέρνου τραγουδιού,
  • Αστέριος Τσέτσιλας, τενόρος με διακεκριμένες συνεργασίες στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης και  συμμετοχές με σημαντικούς ρόλους σε όπερες και μιούζικαλ, καθηγητής μονωδίας και φωνητικής,
  • Χρήστος Καλαμπούκας καθηγητής κιθάρας σε ωδεία και μουσικές σχολές τις Θεσσαλίας.

Συμμετέχει η 75μελής παιδική – νεανική χορωδία Ελασσόνας.

Είσοδος ελεύθερη.

Τη συναυλία διοργανώνει η Ακαδημία Έρευνας Παραδοσιακών Χορών στο  πλαίσιο των χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων του Δήμου Ελασσόνας.

 

 

Προηγούμενο άρθρο Διευκρινήσεις της Περιφερειακής Δ/νσης Εκπ/σης Θεσσαλίας για το Διαγωνισμό EUROSCOLA 2014-2015
Επόμενο άρθρο Χριστουγεννιάτικη γιορτή της Περιφέρειας Θεσσαλίας στη Λάρισα