Φέτος η χρονιά του βαμβακιού


 Σημαντικά αυξημένες τιμές, σε σχέση με πέρυσι, είναι έτοιμα να προσφέρουν στους βαμβακοπαραγωγούς τα εκκοκκιστήρια βάμβακος της χώρας, καθώς οι διεθνείς τιμές του εκκοκκισμένου βάμβακος είναι αισθητά υψηλότερες εφέτος.

 Ήδη τα 50 λεπτά/κιλό θεωρούνται δεδομένα για τον παραγωγό στη Θεσσαλία, τιμή που δεν έχει παρουσιαστεί τόσο υψηλή τα τελευταία 12-13 χρόνια. Αρκετοί είναι αυτοί που αναμένουν τον ανταγωνισμό μεταξύ της ΕΑΣ και των ιδιωτών να εκτινάξει ακόμη περισσότερο την προσφερόμενη αρχική τιμή. Το ερώτημα βέβαια είναι αν η πλειοψηφία των βαμβακοπαραγωγών θα σπεύσει με το άνοιγμα των εκκοκκιστηρίων να πουλήσει το προϊόν ή θα αναμένει την παραπάνω εξέλιξη του ανταγωνισμού. Προφανώς σαφής απάντηση δεν μπορεί να δοθεί και όλα θα εξαρτηθούν από τις οικονομικές αντοχές ή ανάγκες του κάθε αγρότη.

Η εκκοκκιστική περίοδος θα αρχίσει σε λίγες μέρες και προβλέπεται ότι θα εξασφαλίσει αυξημένο εισόδημα τόσο στους δεκάδες χιλιάδες καλλιεργητές βάμβακος της Θεσσαλίας και των άλλων βαμβακοπαραγωγικών περιοχών, αλλά και στα δεκάδες εκκοκκιστήρια (η περίοδος Ιουλίου 2009 – Ιουνίου 2010 ήταν πολύ καλή γι΄αυτά, με τους ισολογισμούς να αναφέρουν ικανοποιητική κερδοφορία).

Μπορεί η παραγωγή στα χωράφια να είναι μειωμένη, κυρίως λόγω ασθένειας του σκουληκιού που χτύπησε τα φυτά σε ορισμένες περιοχές, ωστόσο αυτή είναι και πάλι σημαντική και καλής ποιότητας, ενώ ευνοούν και οι διεθνείς συγκυρίες.

Οι διεθνείς τιμές του εκκοκκισμένου βάμβακος είναι αυξημένες αυτή την περίοδο, σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή, κατά 30%-40%, γεγονός που εξασφαλίζει αξιόλογη κερδοφορία στις βιομηχανίες εκκοκκισμένου βάμβακος που διατηρούν αποθέματα από την περυσινή παραγωγική περίοδο. Αντιθέτως, οι επιχειρήσεις που για λόγους ρευστότητας έχουν προβεί σε προπωλήσεις του προϊόντος, θα χάσουν σημαντικά έσοδα. Έτσι στα υψηλότερα επίπεδα από το 1995 και μετά κυμαίνεται η τιμή του βάμβακος στις διεθνείς αγορές, με τη ζήτηση να προσπερνάει πλέον την προσφορά και τα παγκόσμια αποθέματα να συρρικνώνονται. Tη Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου, η τιμή στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, το συμβόλαιο αναφοράς για παράδοση Δεκεμβρίου ξεπέρασε το 1 δολάριο ανά λίμπρα. Στη διάρκεια του τελευταίου έτους η τιμή του βάμβακος έχει ενισχυθεί κατά 62%, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg, ενώ μόνο από τον περασμένο Ιούλιο έχει παρουσιάσει άνοδο 35% (η τιμή βρισκόταν στα επίπεδα των 70 σεντς ανά λίβρα). Την ίδια στιγμή, οι τοποθετήσεις στο εμπόρευμα από hedge funds και αμοιβαία κεφάλαια εκτινάσσονται κατά σχεδόν 500%.

Προηγούμενο άρθρο Στη Βενεζουέλα η Ηρώ Διώτη
Επόμενο άρθρο Απαιτείται άμεση μεταφορά των σταφυλιών του Τυρνάβου