Οι «Ρωμιοί της Καππαδοκίας» στη Λάρισα


Με αφορμή την επανέκδοση του βιβλίου του συγγραφέα και βουλευτή Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμου Χαρακόπουλου «Ρωμιοί της Καππαδοκίας», οι εκδόσεις Πεδίο διοργανώνουν παρουσίαση στη Λάρισα, στο Ξενοδοχείο «Divani Palce Larissa» (Παπαναστασίου 19), την Κυριακή 21 Δεκεμβρίου 2014, στις 11 το πρωί.

Για το βιβλίο του πρώην υπουργού και ιστορικού ερευνητή θα μιλήσουν οι κ.κ.: Κώστας Τασούλας, υπουργός Πολιτισμού, Απόστολος Τζιτζικώστας, Περιφερειάρχης Κ. Μακεδονίας, Θωμάς Ψύρρας, βουλευτής-συγγραφέας,

Αλέκος Παπαδόπουλος, πρώην υπουργός, Θοδωρής Ρουσόπουλος, πρώην υπουργός και ο συγγραφέας. Τη συζήτηση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος κ. Σωτήρης Ξενάκης.

Η νέα έκδοση το βιβλίου περιλαμβάνει εκτενή βιβλιογραφία σχετικά με τους Ρωμιούς της Καππαδοκίας όπως και πλούσιο, ανέκδοτο φωτογραφικό υλικό, που παραχωρήθηκε από το Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών και στο οποίο αποτυπώνονται άνθρωποι, μνημεία και τοπία της Καππαδοκίας και εικόνες από την εγκατάσταση των προσφύγων στην Ελλάδα.

Το βιβλίο του κ. Χαρακόπουλου προλογίζει ο πρώην πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής ο οποίος, μεταξύ άλλων, σημειώνει ότι «παρά τις δυσχερείς συνθήκες, οι πρόσφυγες όχι μόνο κατάφεραν να ενσωματωθούν στη νεοελληνική κοινωνία αλλά και να πρωταγωνιστήσουν σε πολλούς τομείς, από τα γράμματα και τις τέχνες μέχρι την οικονομία, όπου ιδιαίτερα διακρίθηκαν».

Επίσης, με εισαγωγικό του σημείωμα ο διευθυντής του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών κ. Σταύρος Ανεστίδης, επισημαίνει ότι «η επανέκδοση του παρόντος βιβλίου αποτελεί ουσιαστική συμβολή στη γνώση και τη γνωριμία της ιστορικής φυσιογνωμίας των τουρκόφωνων Ορθοδόξων στην καππαδοκική τους κοιτίδα και στην μετέπειτα επιβίωσή τους στην ελλαδική επικράτεια. Άλλωστε, η πίστη στις πνευματικές και πολιτισμικές παραδόσεις αποτελεί μια εκ των αρετών που χαρακτηρίζουν την προσωπικότητα και το συγγραφικό έργο του Μάξιμου Χαρακόπουλου».

Ο ίδιος ο συγγραφέας, απόγονος και ο ίδιος προσφύγων από την Καππαδοκία γράφει χαρακτηριστικά: «Οι Ρωμιοί της Καππαδοκίας ανέστιοι και καταδιωγμένοι μπολιάστηκαν στη μητέρα Ελλάδα, και με κοπιώδη προσπάθεια σε αντίξοο συχνά περιβάλλον, υπερβαίνοντας τις προκαταλήψεις και την άγνοια, πρόκοψαν και καρποφόρησαν. Κι άφησαν ιερή παρακαταθήκη στα παιδιά και τα εγγόνια τους να μην απολέσουν ποτέ την πολύτιμη κληρονομιά της καταγωγής τους, την ιδιαίτερη ταυτότητα του Ελληνορθόδοξου που δημιουργήθηκε στο διάβα των αιώνων στα άγια χώματα της Καππαδοκίας».

Προηγούμενο άρθρο Με επιτυχία η συνεστίαση των Τομεακών Οργανώσεων του ΚΚΕ
Επόμενο άρθρο Και φέτος το χωριό του Αι Βασίλη στην Ελάτεια