ΔΙΚΤΥΟ «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ»: ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟ ΚΠΕ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ


Το Δίκτυο «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ» στα πλαίσια των δραστηριοτήτων του , που έχουν ως επίκεντρο τη γνωριμία ,αλλά και την ανάδειξη του μνημείου της παγκόσμιας φυσικής κληρονομιάς ,του  Ολύμπου , συνεργάζεται με το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης  (ΚΠΕ) Ελασσόνας , στη διοργάνωση ενός σπουδαίου διήμερου Σεμιναρίου ,με τίτλο «Όλυμπος,αειφόρος ανάπτυξη» ,που θα γίνει στην Ελασσόνα στις 6 και 7 Μαΐου 2011,πιστεύοντας ότι το μυθικό βουνό ,μπορεί να αποτελέσει το πιο δυνατό αναπτυξιακό εργαλείο της περιοχής και όχι μόνο.  Το σεμινάριο ,που διοργανώνεται από το  ΚΠΕ Ελασσόνας, στο πλαίσιο των υποχρεώσεών του που απορρέουν από το Τεχνικό Δελτίο Έργου του στην Πράξη «Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία – Δράσεις Δια Βίου Μάθησης για τους Ενήλικες»,απευθύνεται σε 90 ενήλικες οι οποίοι θα είναι : α) ενήλικες που εργάζονται στην Αναπτυξιακή Εταιρεία Νομού Λάρισας Α.Ε. ΟΤΑ και στην Κοινωφελή Εταιρεία Δήμου Ελασσόνας  β)  μέλη ΚΠΕ  και γ) μέλη Δικτύου Συλλόγων Επαρχίας Ελασσόνας «Περραιβία» που θα έχουν ορισθεί ως εκπρόσωποι αυτών των συλλόγων. Στους συμμετέχοντες θα δοθεί βεβαίωση παρακολούθησης του σεμιναρίου.

Το περιεχόμενο του προγράμματος διαπραγματεύεται θέματα όπως:

  • Αειφόρος Ανάπτυξη Προστατευόμενων Περιοχών
  • Ο Ρόλος των Τοπικών Κοινωνιών για τη διαμόρφωση Αειφόρων Πρακτικών
  • Η Εκπαίδευση για το Περιβάλλον και την Αειφορεία και ο ρόλος των Κ.Π.Ε.
  • Οι Παραγωγικές Δραστηριότητες των Παραολύμπιων Οικισμών του Δήμου Ελασσόνας
  • Ανάδειξη, Προβολή και Προστασία του Περιβαλλοντικού και Πολιτιστικού Πλούτου του Ολύμπου κ.α.

Η ανάπτυξη του σεμιναρίου θα υποστηριχθεί από τη Δασολογική Σχολή του ΑΠΘ και από άλλους εκπαιδευτικούς, περιβαλλοντικούς και κοινωνικούς φορείς και θα τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Ελασσόνας. Τα βιωματικά εργαστήρια θα γίνουν σε παραολύμπιες περιοχές του Δήμου  Ελασσόνας.

   Η έναρξη του σεμιναρίου θα γίνει στις 17:00 την Παρασκευή 6 Μαΐου 2011και η λήξη στις 14:30 το μεσημέρι του Σαββάτου  7 Μαΐου 2011.

Σημειώνεται ότι  είναι η πολλοστή φορά που το Δίκτυο «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ» ,συμμετέχει ή διοργανώνει σημαντικές εκδηλώσεις  ,οι οποίες αναδεικνύουν την αναπτυξιακή δυναμική που μπορεί να προσδώσει σε όλη την επαρχία Ελασσόνας ,αλλά και στο Ν. Λάρισας ,η σωστή ανάδειξη και «αξιοποίηση» του παγκόσμιου μνημείου της φύσης ,του Ολύμπου.

Το Δίκτυο «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ» ,που είναι το αποτέλεσμα μιας δυνατής και στενής συνεργασίας 70 Συλλόγων Ελασσονιτών ,από όλο τον κόσμο και που θεωρείται ως Πρότυπο Καλής Πρακτικής ,εντός και εκτός Ελλάδος,πιστεύει  ότι ο Όλυμπος ,αλλά ιδιαίτερα η Θεσσαλική του πλευρά (2/3/ του βουνού) ,που είναι και η πλέον συναρπαστική ,μπορεί να αποτελέσει τον αγαπημένο τόπο προορισμού των φίλων της Φύσης ,αλλά και των ορειβατών ,απ’ όλο τον κόσμο ,που αναζητούν δυνατές συγκινήσεις ,αφού η ΝΑ πλευρά του Ολύμπου ,προσφέρεται για την ανάπτυξη αθλημάτων βουνού ιδιαίτερης ομορφιάς,όπως είναι η ορειβασία, αναρρίχηση, πολήλατα βουνού ,αεροπτερισμός,ιππασία κ.ά.

Για τον λόγο αυτό το Δίκτυο «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ», ήδη πραγματοποίησε δύο ημερίδες (2/8 και 21/12/2010)  με θέμα «Όλυμπος-αθλήματα βουνού,εναλλακτικός τουρισμός και ανάπτυξη»  ,σύστησε τεχνική επιτροπή συμβούλων (με σπουδαίους αθλητές ορεινών αθλημάτων-Μαγκίτσης,Ντάγκας,Καρύδης ),αλλά και οργανωτική επιτροπή για την ανάπτυξη ορεινών αθλημάτων στην επαρχία Ελασσόνας, ενώ ,εδώ και καιρό ,αναζητά τρόπους αξιοποίησης τω Κατασκηνώσεων Κοκκινοπηλού και της μετατροπής τους σε «ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΟΛΥΜΠΟΥ-ΚΟΚΚΙΝΟΠΗΛΟΣ» (σε στενή συνεργασία με όλους τους ορειβατικούς Συλλόγους,των φορέων ,των τοπικών κοινωνιών της περιοχής κ.ά.)

   

Με τιμή

Για το Δ.Σ .του Δικτύου «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ»

Ο πρόεδρος

 Η  Γενική  Γραμματέας

Σκριάπας Κων/νος

Μπουζούκη Ελισσάβετ

Οικονομολόγος, Σύμβουλος Ανάπτυξης

Οικονομολόγος

 

Προηγούμενο άρθρο Απάντηση Βενιζέλου σε Ροντούλη: «Εντός λίγων ημερών θα πληρωθούν οι Εθνοφύλακες»
Επόμενο άρθρο Την αναβάθμιση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ελασσόνας ζητά ο Έκτορας Νασιώκας