Το ΕΚΝΛ για τις ΚΟΙΝΣΕΠ


Κυβέρνηση, Ε.Ε και η Περιφέρεια Θεσσαλίας, κοροϊδεύουν τους ανέργους όταν λένε ότι την μαζική ανεργία που γεννά και αναπαράγει το καπιταλιστικό σύστημα το οποίο αυτοί υπηρετούν, θα την αντιμετωπίσουν με την ίδρυση περιφερειακών μηχανισμών υποστήριξης της «κοινωνικής οικονομίας», ένας απ’ αυτούς αφορά την Θεσσαλία, που θα στηρίζουν τις λεγόμενες Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις όπως δήλωσε ο υφυπουργός εργασίας κ. Πλακιωτάκης, χθές στη Λάρισα.

Αλήθεια όλοι αυτοί που στηρίζουν το εκμεταλλευτικό σύστημα που γεννά όλο και περισσότερους ανέργους, μπορούν να μας πουν τουλάχιστον τα τελευταία 10 χρόνια, που εφαρμόζονται σωρεία τέτοιων προγραμμάτων δήθεν αντιμετώπισης της ανεργίας, πόσες καινούργιες θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν και πόσοι απολυθήκαν;

Δεν θα μας το πουν γιατί, παρά την εφαρμογή των διαφόρων προγραμμάτων Κοινωφελούς Εργασίας από τα οποία πέρασαν 1,5 εκατομμύριο περίπου άνεργοι για 5 μήνες, παρά τα Βάουτσερ, τα διάφορα προγράμματα επιδότησης των εργοδοτών, δημιουργίας νέων επαγγελματιών, παρά την ανάπτυξη των περιβόητων Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων και της λεγόμενης κοινωνικής οικονομίας, που στήνουν από κοινού Κυβέρνηση, Περιφέρεια, Δήμοι, με τις οδηγίες της Ε.Ε, η ανεργία έφτασε σε τρομακτικά νούμερα και μπορεί να αυξηθεί περισσότερο.

Αυτά τα προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας, επιδότησης των εργοδοτών και δημιουργίας των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων, δεν πρόκειται να μειώσουν ουσιαστικά την ανεργία. Αντίθετα, θα συνεχίσουν να ανακυκλώνουν την ανεργία μεταξύ των ανέργων με ολιγόμηνες θέσεις εργασίας, με άθλιους μισθούς και χωρίς ουσιαστικά εργασιακά, ασφαλιστικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα, να εξασφαλίζουν ζεστό χρήμα και τζάμπα εργατικό δυναμικό σε επιχειρήσεις.

Επίσης όπου δημιουργήθηκαν σε Δήμους, μειώθηκε παραπέρα η κρατική επιχορήγηση προς τους δήμους, απολύθηκε προσωπικό τους, εμπορευματοποιήθηκαν έργα και υπηρεσίες προς τους δημότες, μεθοδεύτηκε η απαλλαγή του κράτους από την ευθύνη να προσφέρει πλήρεις, δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες στο λαό, που τις έχει προπληρώσει μέσω άμεσης και έμμεσης φορολογίας.

Η παραπέρα κρατική ή κοινοτική χρηματοδότηση (δηλαδή με λεφτά των εργαζομένων) για την ανάπτυξη των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων (ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ), δεν θα αντιμετωπίσει την ανεργία, δεν θα σταματήσει τις χιλιάδες καθημερινές απολύσεις. Αντίθετα οι ΚΟΙΝΣΕΠ έρχονται σαν ένα ακόμα εργαλείο στα χέρια της Κυβέρνησης, της Περιφέρειας και των Δήμων, για την παραπέρα μείωση των μισθών, το χτύπημα των ΣΣΕ, των εργασιακών σχέσεων, της πλήρους και σταθερής εργασίας, που αντικαθίσταται με ολιγόμηνες συμβάσεις εργασίας και τη διεύρυνση της ανταποδοτικότητας στην παροχή υπηρεσιών, όπως έχει ήδη γίνει σε πολλούς Δήμους και σε άλλους τομείς, που έχουν δημιουργηθεί ΚΟΙΝΣΕΠ.

Το Εργατικό Κέντρο Ν. Λάρισας, δεν λέει σε κανένα άνεργο ή εργαζόμενο να μην πάει να δουλέψει σε οποιαδήποτε δουλειά, αφού την έχει ανάγκη. Ωστόσο όμως τους καλεί να μην αποδεχτούν να ζήσουν με ψίχουλα, με λίγους μήνες δουλειάς, με άθλιους μισθούς και χωρίς εργασιακά, ασφαλιστικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα. Να συσπειρωθούν στα σωματεία, στις Λαικές Επιτροπές, στις Επιτροπές Ανέργων που φτιάχνει το ΕΚΝ σε συνοικίες, και να παλέψουμε μαζί:

  • Πλήρη και σταθερή εργασία για όλους. Κατώτερος μισθός 751, υπογραφή της ΕΓΣΣΕ, επαναφορά των κλαδικών μισθών στα προ το 2009 επίπεδα και νέες ΚΣΣΕ με αυξήσεις στους μισθούς. Καμία απόλυση συμβασιούχων σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.

  • Να καταργηθούν τα διάφορα προγράμματα απασχόλησης με επιδότηση της εργοδοσίας, που ανακυκλώνουν την ανεργία και τσακίζουν την πλήρη και σταθερή εργασία, μισθούς, εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

  • Επίδομα ανεργίας σε όλους τους ανέργους 600 ευρώ το μήνα, για όσο διάστημα διαρκεί η ανεργία, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Πλήρη δωρεάν ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη σε όλους τους ανέργους και τις οικογένειές τους αποκλειστικά από το κράτος.

  • Άμεσες μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στους τομείς της δημόσιας υγείας-πρόνοιας, στην παιδεία, στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, σε τομείς που καλύπτουν σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες (ΟΤΑ, αντιπλημμυρική, αντισεισμική προστασία).

  • Επανασύσταση του Ο.Ε.Κ και υλοποίηση ενός μεγάλου προγράμματος κατασκευής σύγχρονων και φθηνών εργατικών κατοικιών με βάση τις αυξανόμενες ανάγκες. Κατασκευή δημόσιου κέντρου αποκατάστασης, δημόσιας ψυχιατρικής κλινικής στη Λάρισα, 4 Κέντρων Υγείας στην πόλη της Λάρισας με ευθύνη του κράτους.

  • Κατασκευή σχολείων, σχολών, σπουδαστικών εστιών και βρεφονηπιακών σταθμών, όπου χρειάζονται με κρατική ευθύνη και χρηματοδότηση, έργων αντισεισμικής και αντιπλημμυρικής προστασίας, ύδρευσης-αποχέτευσης και άρδευσης. Κατασκευή νέων κτιρίων του ΙΚΑ Λάρισας και του Ε.Κ.Ν.Λ.

  • Επαναλειτουργία με ευθύνη του κράτους, των εργοστασίων της Ε.Β Ζάχαρης και Οινοπνεύματος στη Λάρισα.

  • Κατάργηση των δουλεμπορικών γραφείων, των ΚΕΚ και των ΜΚΟ που εκμεταλλεύονται τους ανέργους.

Ολοι στην Πανεργατική Απεργία – Πέμπτη 27 Νοέμβρη και στην απεργιακή συγκέντρωση του ΕΚΝΛ στις 10.30 π.μ στην Κ. Πλατεία Λάρισας.

Προηγούμενο άρθρο Διακρίθηκε σε διαγωνισμό του Υπ. Παιδείας μαθήτρια από το 13ο Γυμνάσιο Λάρισας
Επόμενο άρθρο Πρόγραμμα εορτασμού της επετείου της Εθνικής Αντίστασης