Κέλλας: Νέο Σύμφωνο για την απασχόληση στην Ευρώπη


 

Στην ανάγκη σύγκλισης των πολιτικών, των ευρωπαϊκών κρατών μελών με στόχο την ανάπτυξη, ενισχύοντας τόσο τις δημόσιες όσο και τις ιδιωτικές επενδύσεις, αναφέρθηκε ο βουλευτής Λαρίσης της ΝΔ κ. Χρήστος Κέλλας, μιλώντας στην διακοινοβουλευτική συνάντηση των προέδρων των αρμόδιων Επιτροπών των κοινοβουλίων της ΕΕ για την απασχόληση, την έρευνα και την καινοτομία, που πραγματοποιείται στη Ρώμη.

«Είναι επείγουσα μια ουσιαστική και τολμηρή απάντηση σ’ αυτή την εκτεταμένη κρίση.             Χρειαζόμαστε περισσότερη αλληλεγγύη εντός της ίδιας της Ε.Ε. Δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη χωρίς πιστώσεις, χωρίς πόρους, χωρίς επενδύσεις. Χρειαζόμαστε μια άλλη αντίληψη για τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για τους μηχανισμούς αναδιανομής, για τη δυνατότητα υποστήριξης αναπτυξιακών πρωτοβουλιών. Για να δημιουργηθούν ποιοτικές και σταθερές θέσεις εργασίας πρέπει να τονωθεί η ανάπτυξη. Συνεπώς, απαιτούνται πολιτικές ενίσχυσης δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων, σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο. Παράλληλα απαιτείται  η ενίσχυση των κοινωνικών επενδύσεων, με στήριξη ιδίως των οικονομιών που πραγματοποιούν επώδυνες μεταρρυθμίσεις για να βελτιώσουν τη μεσοπρόθεσμη ανταγωνιστικότητά τους», τόνισε ο βουλευτής της ΝΔ.

Ο κ. Κέλλας έκρουσε το καμπανάκι του κινδύνου για την ΕΕ, επισημαίνοντας το αυξανόμενο κύμα του ευρωσκεπτικισμού και της στροφής των πολιτών σε ακραίες πολιτικές επιλογές, ενώ ιδιαίτερα δηκτικός υπήρξε μιλώντας για τις συνέπειες της αυστηρής λιτότητας στην Ελλάδα. «Η χώρα μου, η Ελλάδα, από την έναρξη εφαρμογής του προγράμματος το 2010 κατάφερε να μηδενίσει τα δίδυμα ελλείμματά της αλλά με σημαντικό κόστος σε όρους ΑΕΠ και απασχόλησης. Η σωρευτική απώλεια του ΑΕΠ από το 2008 έφτασε το 25%, ενώ η ανεργία εκτινάχτηκε στο 27%, με την ανεργία των νέων να κινείται στο 60%. Επίπεδα μη ανεκτά και απαράδεκτα για χώρα του δυτικού κόσμου. Την ίδια στιγμή οι κοινωνικές ανισότητες έχουν διευρυνθεί σε πρωτόγνωρα επίπεδα ως αποτέλεσμα της 6ετούς ύφεσης», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Λαρισαίος βουλευτής.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Κέλλας ζήτησε «κύμα επενδύσεων» με στόχο την ανάπτυξη, σημειώνοντας πως «η συνέχιση των διαρθρωτικών αλλαγών στο εσωτερικό του κάθε κράτους πρέπει να συνοδεύεται από πρωτοβουλίες για την περαιτέρω εξισορρόπηση της λειτουργίας της ευρωζώνης. Η αναθέρμανση της οικονομίας θα καταστεί δυνατή μόνο με μεγάλης έκτασης ιδιωτικές και δημόσιες επενδύσεις, ειδικά από τις χώρες οι οποίες έχουν τα περιθώρια να ασκήσουν ουσιώδη επεκτατική δημοσιονομική πολιτική, και όχι μόνο εντός των συνόρων τους αλλά και εκτός, ώστε να δοθούν κίνητρα σε όλη την Ευρώπη. Είναι απαραίτητες οι επενδύσεις σε έργα και τομείς όπου υπάρχουν διευρωπαϊκά δίκτυα, όπως η ενέργεια και οι μεταφορές, ώστε να επωφεληθούν όλες οι χώρες, με παράλληλη ενίσχυση των πόρων σε οργανισμούς όπως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Ένα τέτοιο μεγάλο κύμα επενδύσεων είναι ο μόνος δρόμος για να παραχθούν θέσεις εργασίας ποιοτικές και σταθερές».

Τέλος, κλείνοντας την ομιλία του ο Λαρισαίος πολιτικός έκανε λόγο για την ανάγκη ενός νέου Ευρωπαϊκού Συμφώνου, ζητώντας ταυτόχρονα από τα κράτη μέλη της ΕΕ να κάνουν τη μεγάλη υπέρβαση:

«Η Ε.Ε. αντιμετωπίζει μια πρόκληση υπαρξιακού χαρακτήρα. Διχάζεται τώρα, από διαχωριστικές γραμμές οι οποίες κλυδωνίζουν την οικονομική και προπάντων, την ψυχική ενότητα μεταξύ Βορρά-Νότου, Κέντρου και Περιφέρειας. Οφείλουμε να κάνουμε την μεγάλη υπέρβαση. Ένα νέο σύμφωνο για την Ευρώπη είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαίο. Μακροπρόθεσμα πρέπει να προσβλέπουμε στην πλήρη πολιτική και οικονομική ένωση, με ό,τι αυτό σημαίνει. Η νωχελική διατήρηση της σημερινής πραγματικότητας δεν μπορεί να διαρκέσει. Μπροστά σ’ αυτό το κρίσιμο σταυροδρόμι, πιστεύω πως όλοι πρέπει, παρά τις πολιτικές επιμέρους διαφωνίες μας, να μη χάσουμε την μεγάλη εικόνα και να σχεδιάσουμε ένα νέο αφήγημα για την Ε.Ε. Πιστεύω πως θα ανταποκριθούμε σ’ αυτή την πρόκληση, αρκεί να επιδείξουμε αίσθημα ευθύνης και πολιτική τόλμη», σημείωσε ο κ. Κέλλας.

 

Προηγούμενο άρθρο Βιοκλιματική ανάπλαση τμήματος Ιστορικού Κέντρου Λάρισας
Επόμενο άρθρο Δυνατότητα μετεγγραφής για Στρατιωτικούς και Αστυνομικούς