Στάση εργασίας των εργαζομένων στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας


Tο Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Εργαζομένων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας από κοινού με την ΑΔΕΔΥ, έχοντας εξαντλήσει όλες τις διοικητικές διαδικασίες ενημέρωσης των αρμόδιων υπηρεσιακών παραγόντων, αποφάσισε την κήρυξη στάσης εργασίας στις Υπηρεσίες της Δ/σης Αλλοδαπών & Μετανάστευσης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας,  για την Πέμπτη 20-11-2014, από τις 11:30 π.μ. έως τη λήξη του ωραρίου, με εξαίρεση το Τμήμα Αδειών Διαμονής και το Γραφείο Γραμματείας του Νομού Ευβοίας, για το οποίο η στάση εργασίας θα ισχύσει από τις 09:00 π.μ. έως 13:00 μ.μ., εκφράζοντας έτσι τη διαμαρτυρία μας για τις απαράδεκτες συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας που υφίστανται στις υπηρεσίες μας, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία των εργαζομένων, των αλλοδαπών και των συναλλασσόμενων πολιτών.

Παρά το γεγονός ότι υπάρχει κίνδυνος μεταδοτικών ασθενειών, σε πολλές Υπηρεσίες δεν υπάρχουν γκισέ υποδοχής, δεν υπάρχουν τουαλέτες για το κοινό, δεν υπάρχει σύστημα εξαερισμού, ενώ οι εργαζόμενοι ουδέποτε έχουν εξετασθεί, εμβολιασθεί ή ενημερωθεί από τους αρμόδιους φορείς σε θέματα πρόληψης.

Επίσης, τα κτίρια όπου στεγάζονται οι Υπηρεσίες Αλλοδαπών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης δεν πληρούν τους στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής και ασφάλειας, παρά το γεγονός ότι έχουν συμβεί επανειλημμένα ατυχήματα εν ώρα εργασίας.

Συγκεκριμένα, οι συνθήκες αναμονής των αλλοδαπών σε πολλές Υπηρεσίες είναι απαράδεκτες, χωρίς η υπηρεσία να τους παρέχει καν πρόσβαση σε τουαλέτα κοινού, ενώ δεν υπάρχει μέριμνα για την απρόσκοπτη προσβασιμότητα των ΑμεΑ. Επίσης, δεν υπάρχουν μηχανήματα σειράς προτεραιότητας, με αποτέλεσμα οι συναλλασσόμενοι να διαμαρτύρονται καθημερινά και να δημιουργούνται προβλήματα, τα οποία διαταράσσουν την ομαλή λειτουργία της Υπηρεσίας. Επιπλέον, σε συγκεκριμένο Τμήμα τους καλοκαιρινούς μήνες παρατηρείται πλήθος κατσαρίδων και μυγών, γεγονός απαράδεκτο για την εικόνα μιας δημόσιας Υπηρεσίας.

Επιπλέον, δεν τηρούνται οι κανόνες πυρασφάλειας (σε πολλές υπηρεσίες δεν γίνεται καν αναγόμωση πυροσβεστήρων), δεν συντηρούνται τα κλιματιστικά, ο χώρος για το αρχείο δεν επαρκεί με αποτέλεσμα οι φάκελοι σε κάποιες υπηρεσίες να φράζουν τις οδούς διαφυγής, ενώ σε πολλές περιπτώσεις δεν είναι επαρκής η στήριξη των αρχείων, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος ατυχημάτων. Επιπλέον, δεν υφίσταται σύστημα εξαερισμού.  Ένα από τα κτίρια βρίσκεται πλησίον εγκαταστάσεων βιολογικού καθαρισμού, καθιστώντας την ατμόσφαιρα συχνά ασφυκτική, ενώ το δάπεδο αποτελείται από πλακάκια εξαιρετικά ολισθηρά με αποτέλεσμα οι υπάλληλοι να γλιστράνε συνεχώς (ιδιαίτερα κατά τις βροχερές ημέρες). Αυτό είχε ως συνέπεια το σοβαρό τραυματισμό εργαζόμενης, που εξαιτίας του απέχει από την εργασία της πέραν των δύο μηνών.

Τα προβλήματα σχετικά με τις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας και της ακαταλληλότητας των κτιρίων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης έχουν επισημανθεί στους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες και από τους τεχνικούς ασφαλείας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης με εκθέσεις που έχουν κοινοποιήσει, ωστόσο μέχρι σήμερα δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση στα παραπάνω προβλήματα ούτε από τους υπηρεσιακούς παράγοντες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης ούτε από τη Γενική Γραμματέα της. Η ίδια άλλωστε, αν και καλείται στις συνεδριάσεις της Επιτροπής Υγιεινής & Ασφάλειας των Εργαζομένων δεν προσέρχεται, προκειμένου να εξευρεθεί λύση, παρά το  γεγονός ότι οι υπάλληλοι των υπηρεσιών μετανάστευσης έχουν υποβάλλει επανειλημμένως έγγραφες διαμαρτυρίες, για τα προβλήματα που υπάρχουν.

Εντύπωση εξάλλου προκαλεί και το γεγονός ότι δεν αξιοποιείται η δυνατότητα που προσφέρει ο Ν. 4018/2011, ο οποίος προβλέπει ότι ποσοστό 46% των εσόδων από τα παράβολα που πληρώνουν οι αλλοδαποί θα πρέπει να διατίθενται για την αγορά, τη μίσθωση, την επισκευή και τη συντήρηση κάθε είδους υλικοτεχνικού εξοπλισμού, τα λειτουργικά έξοδα, την αγορά εξοπλισμού ασφάλειας ή τη μίσθωση σχετικών υπηρεσιών κ.α., λόγω των αυξημένων απαιτήσεων των υπηρεσιών υποδοχής αλλοδαπών. Επίσης, δεν εφαρμόζονται τα διαλαμβανόμενα στην υπ’ αριθμ. 18/2011 (ΑΔΑ:4ΑΛΥΚ-1) εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών, με την οποία έγιναν συστάσεις στους Γενικούς Γραμματείς των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων για τη συμμόρφωσή τους στον υπ’ αριθμ. 380/2008/ΕΚ Ευρωπαϊκό κανονισμό, ο οποίος προβλέπει τις απαραίτητες διαρθρωτικές αλλαγές στις υποδομές των υπηρεσιών «Μιας Στάσης» εξυπηρέτησης Αλλοδαπών και την απρόσκοπτη χρηματοδότησή τους από τα παράβολα των αλλοδαπών, ώστε να διασφαλίζεται η εύρυθμη λειτουργία τους και να μην εκτίθεται η Χώρα μας στη διεθνή κοινότητα.

Έτσι, αν και υπάρχει σχετικό κονδύλιο προερχόμενο από  χρήματα των ίδιων των αλλοδαπών, ώστε οι Υπηρεσίες «Μιας Στάσης» Αλλοδαπών να πληρούν τους στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής και ασφάλειας και να τους παρέχεται, ένα αξιοπρεπές επίπεδο εξυπηρέτησης, προκύπτει το εύλογο ερώτημα γιατί οι αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης δεν επιδεικνύουν το αρμόζον ενδιαφέρον για την απόδοση των ποσών που το ίδιο το Κράτος και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν προβλέψει, ώστε να δημιουργηθούν Υπηρεσίες – Πρότυπα, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία των εργαζομένων, των αλλοδαπών και των συναλλασσόμενων πολιτών και μειώνοντας το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών, αποδεικνύοντας για μια ακόμη φορά ότι η επίλυση των προβλημάτων στο Δημόσιο είναι θέμα πολιτικής βούλησης και όχι οικονομικής αδυναμίας…

Επιπλέον, αδυνατούμε να κατανοήσουμε το λόγο, για τον οποίο η Γενική Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης δεν προσέρχεται ως οφείλει στις συνεδριάσεις της Επιτροπής Υγιεινής και Ασφάλειας Εργαζομένων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, αν και προσκαλείται, σύμφωνα με όσα προβλέπονται στη σχετική νομοθεσία. Όλα αυτά μας κάνουν να αναρωτιόμαστε, αν η τήρηση της νομιμότητας και η διασφάλιση της υγείας των εργαζομένων, των αλλοδαπών και των συναλλασσόμενων πολιτών είναι κάτι δεδομένο στο ελληνικό Κράτος ή αν επαφίεται στη διακριτική ευχέρεια του εκάστοτε Γενικού Γραμματέα…

Η αδυναμία εξεύρεσης λύσης με τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης μας οδηγεί στην υποβολή έγγραφης διαμαρτυρίας για τα παραπάνω στον Γενικό Γραμματέα Πληθυσμού & Κοινωνικής Συνοχής του Υπουργείου Εσωτερικών κ. Άγγελο Συρίγο, στον Ευρωπαίο Επίτροπο Δημήτρη Αβραμόπουλο και στο Συνήγορο του Πολίτη και θα είμαστε εν αναμονή των σχετικών απαντήσεων.

Διαμαρτυρόμαστε έντονα για όλα τα παραπάνω και δηλώνουμε ότι θα προχωρήσουμε με κάθε μέσο στην προάσπιση της υγείας των εργαζομένων, των αλλοδαπών και όλων των συναλλασσόμενων πολιτών, που προσέρχονται στις υπηρεσίες «ΜΙΑΣ ΣΤΑΣΗΣ».

Σε περίπτωση κρούσματος μεταδοτικής ασθένειας ή εργατικού ατυχήματος, καθιστούμε υπεύθυνους τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, για το γεγονός ότι δεν λαμβάνουν τα κατάλληλα μέτρα, ώστε να τηρούνται οι στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής και ασφάλειας.

 

                                              Για το Δ.Σ. του Σ.Ε.Α.Δ.Θ.Στ.Ε.

 

                                Η Πρόεδρος                                                  Η Γενική Γραμματέας

 

 

 

                     Ελένη Μπελτέ                                                 Καλλιόπη Λαζαρίδου                                                                

Προηγούμενο άρθρο Ημερίδα με θέμα «Υποστήριξη δράσεων διαχείρισης της ηλικίας στο ελληνικό εμπόριο»
Επόμενο άρθρο Στη 30η Διεθνή Έκθεση Τουρισμού Philoxenia 2014 η Περιφέρεια Θεσσαλίας