Μάξιμος: Χαμένοι όλοι από το χύμα λάδι


«Όλοι είναι χαμένοι από τη διακίνηση του λαδιού χύμα σε τενεκέδες» υποστήριξε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος χαιρετίζοντας τις εκδηλώσεις για τη 2η Γιορτή Ελιάς του δήμου Τεμπών που πραγματοποιήθηκε στους Γόννους της Λάρισας.

 

Στην τοποθέτησή του ο πρώην υπουργός τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής:

 

«Το ελαιόλαδο, από τον ευλογημένο καρπό της ελιάς, είναι από τους καλύτερους πρεσβευτές των αγροτικών μας προϊόντων στις διεθνείς αγορές. Στο διάστημα που βρέθηκα στην ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης-πριν την πολύκροτη υπόθεση του γάλακτος που με ανάγκασε σε παραίτηση- εργάστηκα προς την ανάδειξη της αξίας της ποιοτικής παραγωγής, της τυποποίησης και της εξωστρέφειας του λαδιού μας. Δυστυχώς, δεν έχει γίνει ακόμη κατανοητό ότι από τη διακίνηση του ελαιολάδου χύμα σε τενεκέδες είναι εν τέλει όλοι χαμένοι:

α) Ο παραγωγός που στερείται την προστιθέμενη αξία του επώνυμου προϊόντος που έχει ταυτότητα.

β) Ο καταναλωτής που δεν γνωρίζει την ποιότητα του προϊόντος που καταναλώνει και

γ) Το κράτος που έχει διαφυγόντα έσοδα ΦΠΑ από την παράνομη “μαύρη” διακίνηση του λαδιού.

Επιτρέψτε μου να επισημάνω, επίσης, τη σημασία των Ομάδων Παραγωγών Ελιάς, όπως αυτή στο Πουρνάρι, και τη δυνατότητα αξιοποίησης των ευκαιριών της νέας ΚΑΠ με την υλοποίηση επιχειρησιακών προγραμμάτων. Από τη συνένωση δυνάμεων σε υγιή συνεργατικά σχήματα κερδισμένοι βγαίνουν όλοι.

Και βεβαίως αξίζει η προσπάθεια για την πιστοποίηση, την κατοχύρωση της ελιάς του δήμου Τεμπών ως Προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης. Τα ΠΓΕ, όπως και τα ΠΟΠ, δίνουν υπεραξία στο προϊόν προς όφελος του παραγωγού.

Με αυτές τις σκέψεις θέλω να συγχαρώ τους διοργανωτές της 2ης Γιορτής Ελιάς του δήμου Τεμπών που αναδεικνύει και προβάλλει την ελιά της ευρύτερης περιοχής, ενώ φέρνει σε επαφή παραγωγούς και μεταποιητές, και να ευχηθώ να καθιερωθεί ως θεσμός».

Προηγούμενο άρθρο Ανακοίνωση του Δήμου Λαρισαίων για τις εξελίξεις στην ΑΕΛ
Επόμενο άρθρο Κέλλας: Ενότητα και αγώνας για μια νέα Ελλάδα