Η ΔΗΜΑΡ Λάρισας για την επέτειο του Πολυτεχνείου


Η επέτειος του Πολυτεχνείου ανακαλεί στη μνήμη  τους αγώνες των φοιτητών και των δημοκρατικών πολιτών της χώρας μας ενάντια  στη δικτατορία ,ενάντια σε αυτούς που καταπατούσαν  τις πολιτικές ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Φέρνει στη μνήμη όλους αυτούς που πήραν μέρος στην αντιδικτατορική πάλη, που έμειναν όρθιοι στα κρατητήρια της Ασφάλειας, δεν λύγισαν από τα βασανιστήρια,  τις φυλακές, τις εξορίες και τα στρατοδικεία.

Σήμερα που η δημοκρατία βιάζεται ,η παιδεία, η  υγεία,  η ελευθερία ,τα ανθρώπινα δικαιώματα, το κοινωνικό κράτος και η ποιότητα ζωής των πολιτών ισοπεδώνονται από τα οικονομικά συμφέροντα, τα μηνύματα του Πολυτεχνείου παραμένουν επίκαιρα και διαχρονικά.

Σήμερα, που τα όνειρα των νέων για σπουδές και επαγγελματική αποκατάσταση περιορίζονται, που η χώρα, η κοινωνία και η νέα γενιά βρίσκονται αντιμέτωπες με μια πρωτοφανή οικονομική και κοινωνική κρίση, η παρακαταθήκη του αγώνα για τη δημοκρατία, την ελευθερία και την αξιοπρέπεια είναι ο οδηγός για ένα ελπιδοφόρο αύριο. Η γενιά της κρίσης δεν πρέπει να αποδειχθεί μια χαμένη γενιά. Πρέπει να σταθεί όρθια, απέναντι στο κλίμα της γενικευμένης απαξίωσης, διεκδικώντας ένα καλύτερο μέλλον.

Σήμερα, που οι φασιστικές ιδέες και πρακτικές απειλούν  το δημοκρατικό βίο και τις δημοκρατικές  κατακτήσεις του λαού μας, η διαφύλαξη της δημοκρατίας  και της κληρονομιάς του Πολυτεχνείου, καθώς και ο αγώνας ενάντια στις νεοναζιστικές πρακτικές αποτελούν την καλύτερη απόδοση τιμής  σ’ όλους όσους αγωνίστηκαν και έδωσαν τη ζωή τους για τα ιδανικά της ελευθερίας και της δημοκρατίας.

Καλούμε τους δημοκρατικούς πολίτες  να αντλήσουν δύναμη και έμπνευση από την εξέγερση του Πολυτεχνείου και τη  θυσία των αγωνιστών και να πρωτοστατήσουν στον αγώνα για τη δημοκρατία, την ελευθερία και την πάταξη των φασιστικών ιδεών και πρακτικών στον πολιτικό βίο της χώρας μας. Η υπεράσπιση της δημοκρατίας αποτελεί την έμπρακτη αναγνώριση της συμβολής του Πολυτεχνείου στη δημοκρατική ιστορία της χώρας.

Προηγούμενο άρθρο Κέλλας: Φτιάχνουμε την Ελλάδα του μέλλοντος
Επόμενο άρθρο Διήμερη απόδραση με την Ακαδημία Έρευνας Παραδοσιακών Χορών Ελασσόνας