ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΠΟΔΗΛΑΤΟΔΡΟΜΙΑ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ


Την Κυριακή 8 Μαΐου όλη η Ελλάδα ανεβαίνει στο ποδήλατο με σκοπό να σώσουμε τις πόλεις, με αναβαθμισμένες Δημόσιες Συγκοινωνίες, περισσότερους, ανοιχτούς και ασφαλείς Ποδηλατόδρομους και Πεζόδρομους.
 Η Πανελλαδική Ποδηλατοπορεία δεν είναι άλλη μια, μεγαλύτερη σίγουρα, ποδηλατόβολτα. Είναι η κορυφαία συλλογική πράξη διεκδίκησης της ποδηλατικής κοινότητας για το αυτονόητο: μια αξιοπρεπή ποιότητα ζωής στις πόλεις μας, που θα βασίζεται στην αλλαγή του τρόπου με τον οποίο βλέπουμε τις μετακινήσεις. Το ποδήλατο, σε συνδυασμό φυσικά με τις συγκοινωνίες, μπορεί να συμβάλλει στην κατεύθυνση αυτή.

Η σημερινή κατάχρηση του αυτοκινήτου είναι αποδεδειγμένα καταστροφική τόσο για τον άνθρωπο όσο και για το περιβάλλον. Ως εκ τούτου κάθε πολιτική που συμβάλλει ή διατηρεί την κατάχρηση αυτή μας βρίσκει αντίθετους.
Οι Λαρισαίοι δίνουμε το παρόν στην Πανελλαδική Ποδηλατοπορεία με τόπο συγκέντρωσης την Κεντρική Πλατεία της πόλης. Η ώρα εκκίνησης έχει οριστεί πανελλαδικά στις 12:00 μ.μ. Tο μόνο που χρειάζεται είναι το ποδήλατό μας και η διάθεση να δούμε την πόλη μας με άλλο μάτι!

Η πόλη της Λάρισας μπορεί σταδιακά, με τις κατάλληλες υποδομές, να συγκριθεί με τις αντίστοιχες μεγάλες ποδηλατοπόλεις της Ευρώπης καθώς η Λάρισα, λόγω μορφολογίας του εδάφους έχει τη δυνατότητα να υποστηρίξει ένα μεγάλο αριθμό ποδηλατοδρόμων, με αρκετά χαμηλό κόστος υλοποίησης.

Εξάλλου, το ποδήλατο μπορεί και πρέπει να γίνει όχι μόνο ένα εναλλακτικό μέσο μεταφοράς αλλά εναλλακτικός τρόπος ζωής, καθώς τα οφέλη από την χρήση του είναι αμέτρητα:

1) Το ποδήλατο βοηθάει στην διατήρηση της σωματικής μας υγείας, στην εκγύμναση των περισσοτέρων μυών του σώματος, στην καλύτερη κυκλοφορία του αίματος και στην καλύτερη λειτουργία του αναπνευστικού συστήματος.

2) Είναι αδιαμφισβήτητα το πλέον οικολογικό μέσο μεταφοράς. Παράγει μηδενικούς ρύπους και μηδενική ηχορύπανση.

3) Εξασφαλίζει μείωση των χρόνων μετακίνησης, σε μια εποχή που για όλους μας ο χρόνος είναι χρήμα και οι δρόμοι της πόλης ασφυκτικά γεμάτοι με αυτοκίνητα τις περισσότερες ώρες της ημέρας.

4) Είναι το πλέον οικονομικό μέσο μεταφοράς, καθώς η αγορά ποδηλάτου ανταποκρίνεται σε όλα τα βαλάντια, ενώ η συντήρησή του σαφώς και δεν συγκρίνεται με την συντήρηση ενός αυτοκινήτου οποιασδήποτε εταιρείας.

Βάζουμε το ποδήλατο στη ζωές μας. Διεκδικούμε το δικαίωμά μας να χρησιμοποιούμε τους δρόμους της πόλης με ασφάλεια μαζί με όλα τα άλλα μέσα μεταφοράς.

Θέλουμε να σώσουμε τις πόλεις! Με αναβαθμισμένες Δημόσιες Συγκοινωνίες, Ποδηλατόδρομους, Πεζόδρομους.

Προηγούμενο άρθρο Κ. Αγοραστός: «Οι εργαζόμενοι πλήττονται περισσότερο από την κρίση»
Επόμενο άρθρο Ημερίδες για το πράσινο και ρόδινο σκουλήκι