Μάξιμος: Να προστατευθεί από πλειστηριασμούς η πρώτη κατοικία και το 2015


«Οφείλουμε να προστατέψουμε τον πολίτη όχι μόνο από τον υπαρκτό κίνδυνο να χάσει το σπίτι όπου ζει με την οικογένειά του -και το οποίο αγόρασε σε ένα άλλο οικονομικό περιβάλλον-, αλλά και να τον απαλλάξουμε από αυτό το μόνιμο φόβο. Τα σημαντικά βήματα που διανύσαμε στην αποκατάσταση της ελληνικής οικονομίας δίνουν πλέον στην κυβέρνηση αυτή τη δυνατότητα».

Τα παραπάνω τονίζει σε δήλωσή του ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος με αφορμή την κοινή ερώτηση που κατέθεσε με άλλους εννέα βουλευτές προς τους Υπουργούς Οικονομικών κ. Γκίκα Χαρδούβελη και Ανάπτυξης κ. Κώστα Σκρέκα.

Οι δέκα βουλευτές ζητούν παράταση και για το 2015 στην προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς, όπως επίσης να διατηρηθούν ως έχουν οι προϋποθέσεις ένταξης ενός ακινήτου σε καθεστώς προστασίας από πλειστηριασμούς.

Όπως αναφέρουν «σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, από 1.1.2014 και μέχρι 31.12.2014, απαγορεύονται οι πλειστηριασμοί ακινήτων οφειλετών, τα οποία λογίζονται ως κύρια κατοικία τους, εφόσον η αντικειμενική τους αξία, δεν υπερβαίνει τις διακόσιες χιλιάδες (200.000) ευρώ, το καθαρό οικογενειακό εισόδημα -χωρίς τις κρατήσεις για τα ασφαλιστικά ταμεία, φόρο εισοδήματος και εισφορά αλληλεγγύης- είναι μέχρι 35.000 ευρώ, η συνολική αξία κινητής και ακίνητης περιουσίας είναι μικρότερη ή ίση με 270.000 ευρώ, ενώ το σύνολο των καταθέσεων και κινητών αξιών του οφειλέτη, δεν υπερβαίνει τις 15.000 ευρώ».

Με βάση τα ανωτέρω «σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα εκπνέει η προθεσμία που ορίζεται από το νόμο για την προστασία της πρώτης κατοικίας, δημιουργώντας μεγάλη ανασφάλεια σε συμπολίτες μας, οι οποίοι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις και κινδυνεύουν να χάσουν τις κατοικίες τους. Σε μια περίοδο κατά την οποία η Κυβέρνηση έχει προαναγγείλει την προώθηση συγκεκριμένων ρυθμίσεων που θα αφορούν σε όλες τις κατηγορίες δανειοληπτών, κρίνεται αναγκαία η κατάθεση νέας νομοθετικής ρύθμισης, με την οποία θα παρατείνεται το ισχύον καθεστώς και για το 2015».

Εκτός του κ. Χαρακόπουλου, την ερώτηση συνυπογράφουν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας κκ: Γιώργος Βλάχος, Ευριπίδης Στυλιανίδης, Κωνσταντίνος Τσιάρας, Ανδρέας Λυκουρέντζος, Ιορδάνης Τζάμτζης, Αλέξανδρος Κοντός, Νίκος Παναγιωτόπουλος, Σάββας Αναστασιάδης και Σταύρος Καλογιάννης.

Προηγούμενο άρθρο Κάλεσμα ΕΚΝΛ, ΟΕΒΕΛ, ΕΟΑΣΝΛ, ΟΓΕ στη συγκέντρωση για το Πολυτεχνείο
Επόμενο άρθρο Κέλλας: Φραγμό στον αυτεπάγγελτο συμψηφισμό μη ληξιπροθέσμων οφειλών