Παρουσιάστηκε στην Αθήνα το βιβλίο του Μάξιμου Χαρακόπουλου


«Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος μας θυμίζει ότι υπάρχει, και σε αυτή τη δύσκολη ώρα, μια τάξη πολιτικών με παράδοση, που σκέπτεται, γράφει, διαλογίζεται. Και ο Μάξιμος ανήκει σε αυτή τη χορεία πολιτικών και θέλω να τον συγχαρώ για αυτό» τόνισε ο πρώην υπουργός Παιδείας, καθηγητής κ. Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος κατά την παρέμβασή του στην παρουσίαση του βιβλίου τού βουλευτή Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας «Ρωμιοί της Καππαδοκίας».

Στην εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στην κατάμεστη αίθουσα του βιβλιοπωλείου «Ιανός», με τη συμμετοχή πολλών εκπροσώπων της πολιτικής και των γραμμάτων, ο κ. Αρβανιτόπουλος είπε επίσης ότι «η παράταξή μας έχει αναδείξει λαμπρές φυσιογνωμίες που μπόρεσαν να συνδυάσουν το χώρο του πνεύματος και  το χώρο της πράξης, τον Τσάτσο, τον Κανελλόπουλο, τον Αβέρωφ και πολλούς άλλους. Και είναι παρήγορο τη σημερινή περίοδο της κρίσης και της απονομιμοποίησης του πολιτικού συστήματος να υπάρχουν πολιτικοί οι οποίοι προσπαθούν να εμπλουτίσουν την ιστοριογραφία και την πολιτική επιστήμη με πονήματα που δεν έχουν να κάνουν με τη στενή κομματική τους ενασχόληση αλλά με ευρύτερα ζητήματα».

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Νάσος Αθανασίου επικέντρωσε την εισήγησή του στην ανάδειξη από τον συγγραφέα απλών και καθημερινών ανθρώπων και τόνισε μεταξύ άλλων ότι «αυτό που με καταγοήτευσε στο βιβλίο του Μάξιμου Χαρακόπουλου  είναι ότι ασχολείται με τους ταπεινούς […] Χαίρομαι που, επιτέλους, οι σύγχρονοι ιστορικοί βλέπουν τα πράγματα και με το μάτι του βατράχου, δηλαδή από κάτω προς τα πάνω, όχι μόνο του αετού, του αρχηγού, από πάνω προς τα κάτω».

Ο πρώην υπουργός κ. Γιώργος Φλωρίδης, αφού εξήρε το βιβλίο του κ. Χαρακόπουλου, είπε μεταξύ άλλων ότι «το έργο της Επιτροπής Αποκατάστασης Προσφύγων, της περίφημης ΕΑΠ, την οποία συνέστησε η Κοινωνία των Εθνών, δηλαδή ο σημερινός ΟΗΕ, πιάνει σημαντικό μέρος στις αναφορές του Μάξιμου, γιατί αυτό το έργο ήταν πράγματι τιτάνιο. Το σχέδιο που εφάρμοσε η ΕΑΠ τότε, σε συνεργασία με τις ελληνικές κυβερνήσεις, ήταν πραγματικά υποδειγματικό. Όσο κανείς μελετά τα επτά χρόνια της ΕΑΠ στην Ελλάδα καταλαβαίνει ότι δεν περιορίζονταν μόνο στη στεγαστική αποκατάσταση των  προσφύγων.  Ήταν ένα εθνικό σχέδιο που περιελάμβανε την πλήρη παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας με αιχμή τον πρωτογενή τομέα. Αυτό το σχέδιο είχε την εκπαίδευση και αυτό που ονόμαζε ο Ελευθέριος Βενιζέλος παραγωγικά έργα. Και πράγματι, η ΕΑΠ έκανε σε επτά χρόνια επική δουλειά. Σήμερα στη χώρα έχουμε μπροστά μας επίσης ένα τιτάνιο έργο. Δεν έχουμε να αποκαταστήσουμε 1,5 εκατομμύριο πρόσφυγες, αλλά έχουμε να δούμε πως θα βρούνε δουλειά 1,5 εκατομμύριο άνεργοι».

Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας κ. Νίκος Μαραντζίδης, αφού έκανε μια ενδελεχή ανάλυση του ζητήματος της ταυτότητας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας τόσο στον τόπο καταγωγής τους όσο και μετά την εγκατάστασή τους στην Ελλάδα, κατέληξε ότι «οι Ρωμιοί της Καππαδοκίας είναι ένα θαυμάσιο βιβλίο για δύο λόγους: πρώτον, διότι είναι η ιστορία από τα κάτω, είναι η ιστορία όχι μόνο μιας κοινότητας ανθρώπων αλλά το πώς αυτή η κοινότητα ανθρώπων δένεται με την πολιτική ιστορία της χώρας και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό και δεύτερον γιατί η γραφή είναι ζωντανή και κανείς διαβάζοντάς το απολαμβάνει το βιβλίο και εγώ είχα τη χαρά να γευτώ μια τέτοια απόλαυση».

Από την πλευρά του ο συγγραφέας ευχαρίστησε τους ομιλητές και αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο «έπος της αγροτικής αποκατάστασης των προσφύγων». Όπως είπε «η καθημαγμένη Ελλάδα μετά από υπερδεκαετή πολεμική περιπέτεια που δεν στέφθηκε από επιτυχία αλλά από τη μεγαλύτερη εθνική καταστροφή που μας ακολουθεί ως τραύμα για δεκαετίες, μπόρεσε σε μικρό χρονικό διάστημα να ενσωματώσει τις 120 μυριάδες των προσφύγων. Το μεγαλύτερο μέρος αυτών αποκαταστάθηκε αγροτικά και σύντομα αντί για βάρος οι πρόσφυγες έγιναν δύναμη δημιουργίας για την Ελλάδα».

Στην εκδήλωση που συντόνισε ο διευθυντής του «Ελεύθερου Τύπου» κ. Πάνος Αμυράς, παραβρέθηκαν ο εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριάρχη κκ. Βαρθολομαίου, μητροπολίτης Ανδριανουπόλεως κ. Αμφιλόχιος, ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Σταύρος Δήμας, ο π. πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Σιούφας, οι υπουργοί κκ. Μάκης Βορίδης, Μιχάλης Παπαδόπουλος και Βασίλης Κεγκέρογλου, ο Γραμματέας της Κ.Ο. της ΝΔ κ. Θανάσης Μπούρας.

Επίσης παρόντες ήσαν και οι βουλευτές Μ. Αντωνίου, Λ. Αυγενάκης, Α. Βεζυρόπουλος, Γ. Βλάχος, Π. Βογιατζής, Θ. Δαβάκης, Γ. Καλατζής, Σ. Καλαφάτης, Κ. Κόλλιας, Μ. Κόνσολας, Γ. Κοντογιάννης, Τ. Κοψαχείλης, Σ. Κωνσταντινίδης, Α. Λυκουρέντζος, Ε. Μακρή-Θεοδώρου, Ζ. Μακρή, Α. Μάνη-Παπαδημητρίου, Α. Μαρίνος, Α. Νεράτζης, Ν. Παναγιωτόπουλος, Γ. Πασχαλίδης, Α. Σκόνδρα, Δ. Σταμενίτης, Ε. Στυλιανίδης, Σ. Ταλιαδούρος, Κ. Τσιάρας, Δ. Χριστογιάννης και Α. Ψυχάρης.

Το «παρών» έδωσαν: ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Β. Αποστόλου, ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ κ. Θ. Ψύρρας, ο βουλευτής των ΑΝΕΛ κ. Μ. Ουζουνίδης, ο ανεξάρτητος βουλευτής κ. Β. Οικονόμου, ο Γραμματέας της ΔΗΜΑΡ κ. Θ. Θεοχαρόπουλος, οι π. υπουργοί κκ. Α. Σπηλιωτόπουλος και Ε. Αντώναρος, ο Γ. Γραμματέας του ΥπΑΑΤ κ. Μόσχος Κορασίδης, ο Γ. Γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας κ. Γιώργος Καραγιάννης, ο Ειδ. Γραμματέας του ΥπΑΑΤ κ. Δ. Ιατρίδης, ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ κκ. Γ. Αποστολάκος και Α. Οφίδης, ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος του ΕΛΓΑ κκ. Β. Έξαρχος και Α. Μποτός, ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ κ. Ι. Τσιάλτας, ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος κ. Σ. Ισόπουλος, ο πρόεδρος της «ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΑΕ», Καππαδόκης στην καταγωγή, κ. Π. Εμφιετζόγλου και πολλοί φιλίστορες.

 

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Το Εργατικό Κέντρο καταγγέλει τις δηλώσεις του διοικητή του ΙΚΑ
Επόμενο άρθρο Απάντηση του Δημάρχου Κιλελέρ στον Ρίζο Κομήτσα