Λίγα τα βαγόνια για το Πλατύ φωνάζουν οι Θεσσαλοί τευτλοπαραγωγοί


Κλειστά κρατά τα χαρτιά της η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης (ΕΒΖ) ΑΕ, για την τιμολογιακή πολιτική που θα ακολουθήσει στη νέα καλλιεργητική περίοδο για τα τεύτλα, σύμφωνα με αναλυτικό ρεπορτάζ της εφημερίδας Agrenda που κυκλοφορεί το Σάββατο 11 Οκτωβρίου. Την ίδια ώρα μεγάλα παράπονα εκφράζουν οι Θεσσαλοί παραγωγοί για την καθυστέρηση στις παραλαβές των φετινών ζαχαρότευτλων. Πληροφορίες του Agronews αναφέρουν ότι αντί για 30-40 βαγόνια την ημέρα από τη Λάρισα για το Πλατύ φεύγουν μόλις 8-9, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος ποιοτικής υποβάθμισης του προϊόντος.Μολονότι όλα δείχνουν ότι οι σχετικές ανακοινώσεις για τις τιμές που θα ισχύσουν το 2015 σχεδιάζεται να γίνουν προς το τέλος Νοεμβρίου ή αρχές Δεκεμβρίου, εντούτοις ο χρόνος γνωστοποίησης των προθέσεων της ΕΒΖ, τελικά, ίσως και να μην είναι το πιο σημαντικό στοιχείο της υπόθεσης. Και αυτό γιατί, όπως πληροφορείται η Agrenda στο θέμα της διαμόρφωσης των τιμολογίων της επόμενης χρονιάς, τουλάχιστον προς το παρόν, δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις, καθώς η πρόθεση της ζαχαροβιομηχανίας είναι να επανεξετάσει την τιμολογιακής της πολιτική στο προϊόν, αφήνοντας ανοικτά όλα τα δεδομένα.

«Τοίχος σιωπής» για τις τιμές

Η περιρρέουσα αυτή ατμόσφαιρα, που δεν αποκλείει ακόμη και μια πιθανή μείωση τιμών, έχει προκαλέσει πρόσθετο εκνευρισμό στις τάξεις των παραγωγών, οι οποίοι εμφανίζονται ήδη ιδιαίτερα προβληματισμένοι από το γεγονός ότι κάθε φορά που ρωτούν στελέχη της επιχείρησης για να μάθουν το πότε θα πληρωθούν για τη φετινή τους παραγωγή, πάντοτε συναντούν… τοίχο σιωπής.
«Για λεφτά δεν μιλάει κανένας. Δεν έχουμε ιδέα πότε θα πληρωθούμε, ούτε για τα τεύτλα, ούτε για την Ολοκληρωμένη και τα έξοδά μας τρέχουν», μας ανέφερε ο αντιπρόεδρος του συλλόγου τευτλοπαραγωγών Κ. Μακεδονίας κ. Αθ. Πίππας, σημειώνοντας πως η υπομονή των αγροτών εξαντλείται και μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα «θα κάνουμε μια κρούση να πάμε ξανά στα γραφεία της βιομηχανίας για να μας ενημερώσουν. Δεν πάει άλλο».
Το γεγονός, πάντως, ότι δεν δίδεται απάντηση για τις πληρωμές, όπως μαθαίνουμε, έχει να κάνει με ένα αντικειμενικό κώλυμα. Στην πραγματικότητα το τοπίο είναι θολό και μέσα στις τάξεις της ίδιας της βιομηχανίας, καθώς δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη το πότε θα ανοίξει η κάνουλα της χρηματοδότησης από την πιστώτρια Τράπεζα Πειραιώς, με αποτέλεσμα αν και αναγνωρίζεται το δίκαιο των αγροτών, απάντηση προσώρας δεν είναι δυνατό να δοθεί.

“Τρέχει” η καμπάνια, ζημιά στο pol
Την κατάσταση επιβαρύνει για τους παραγωγούς η ποιοτική υποβάθμιση των τεύτλων στη φετινή παραγωγή, ιδίως στην περιοχή γύρω από το εργοστάσιο στο Πλατύ Ημαθίας, καθώς το προηγούμενο διάστημα «άνοιξαν οι ουρανοί» και «έριξαν» το μέσο ζαχαρικό τίτλο στο τεύτλο, γύρω στο 12,5 pol, όταν πέρυσι ήταν τουλάχιστον 1,5 μονάδες υψηλότερο. «Πέρυσι τουλάχιστον η βιομηχανία είχε πάρει μια απόφαση και αποζημίωνε τα τεύτλα με ζαχαρικό τίτλο κάτω από 12 pol, ενώ φέτος είπαν δεν θα ισχύσει. Τα ίδια και με τον ΕΛΓΑ, ο οποίο δεν αναγνωρίζει ζημίες στην ποιότητα των τεύτλων από κακοκαιρία», λέει ο κ. Πίππας και διερωτάται πώς οι παραγωγοί με τόσο δυσμενείς  όρους, θα μπορέσουν να καλλιεργήσουν.
Σε καλύτερη μοίρα, ωστόσο, φαίνεται να βρίσκονται Σέρρες και Λάρισα, αφού σύμφωνα με στοιχεία από τη ζαχαροβιομηχανία, στις συγκεκριμένες περιοχές το pol είναι κοντά στο 14, δίδοντας, με τα έως τώρα δεδομένα, ένα συνολικό μέσο ζαχαρικό τίτλο κοντά στο 13,5.
Η καμπάνια, εν τω μεταξύ, «τρέχει» χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα κι ήδη Λάρισα, Πλατύ και Σέρρες έχουν παραδώσει λίγο πάνω από το 50% της φετινής τους παραγωγής, και έπεται η Ορεστιάδα η οποία παραδοσιακά είναι πίσω στη διαδικασία, επειδή είναι πιο όψιμη.

Αυλαία στην καμπάνια στις 20 Νοεμβρίου
Βάσει της εξέλιξης της διαδικασίας φαίνεται πως εάν δεν προκύψει κάτι απρόβλεπτο, όσον αφορά στις καιρικές συνθήκες, η ολοκλήρωση της φετινής καμπάνιας θα καταστεί δυνατή περί τις 20 Νοεμβρίου. Αυτή τη στιγμή οι μεγαλύτερες παραλαβές γίνονται από Ορεστιάδα, γύρω στους 2.800 – 3.000 τόνους ημερησίως, μέσω τρένου και φορτηγών, προκειμένου να «πιάσει» και η συγκεκριμένη περιοχή τους όγκους που έχουν παραδώσει οι πρώιμες ζώνες, ενώ το εργοστάσιο στο Πλατύ Ημαθίας, σε επίπεδο επεξεργασίας τεύτλων, σχεδόν εξαντλεί την ημερήσια δυναμικότητα των 8.000 τόνων που έχει.

Προηγούμενο άρθρο 10 χρόνια γιορτή ακτινιδίου Πυργετού – Αιγάνης
Επόμενο άρθρο Παρέμβαση Σαμαρά για την ΕΝΠΕ – Πώς «μάζεψε» τα τρία «γαλάζια» ψηφοδέλτια