Ο Θ. Ψύρρας για τις άδειες απόσταξης


Ο Βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς, κ. Θωμάς Ψύρρας, κατέθεσε ερώτηση (αρ. πρωτ. 3379/07-10-2014) προς τον Υπουργό Οικονομικών σχετικά με την «έκδοση άδειας απόσταξης μικρού αποσταγματοποιού». Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

ΘΕΜΑ: «Έκδοση άδειας απόσταξης μικρού αποσταγματοποιού (διημέρου)»

Φέτος, όπως κάθε χρόνο,η αποστακτική περίοδος ξεκίνησε την 1η Οκτωβρίου. Μέχρι και πέρυσι, την άδεια απόσταξης του μικρού διημέρου αποσταγματοποιού εξέδιδαν οι υπάλληλοι των τελωνείων σε όλη την χώρα. Μάλιστα, αναλάμβαναν τη διεκπεραίωση των αιτημάτων από το πρώτο στάδιο μέχρι και την εκτύπωση του τελικού εντύπου της άδειας.

Με την έναρξη όμως της φετινής αποστακτικής περιόδου, οι υπάλληλοι των τελωνείωνπαραπέμπουν τουςπαραγωγούς αμπελουργούςγια την έκδοση της εν λόγω άδειας σειδιώτες εκτελωνιστές,πληρώνοντας φυσικά  αδράγια αυτή την παροχή υπηρεσιών.Η διαδικασία διενεργείται μέσω του taxisστοοποίο μπαίνουν οι εκτελωνιστέςως ιδιώτεςκαι εκδίδουν τη σχετική άδεια.Προηγείται φυσικά ηλεκτρονική εξουσιοδότηση από τον δικαιούχο.

Οι παραγωγοί διαμαρτύρονται εντονότατα, καθώς τα τελωνεία δεν τους βοηθούν να συμπληρώσουν τα έντυπα μόνοι τους. Δεν έχουν καν εκδοθεί ενημερωτικά φυλλάδια, ώστε οι παραγωγοί να συμπληρώνουν οι ίδιοι ηλεκτρονικά τις αιτήσεις, να εκτυπώνουν τα έντυπα που απαιτούνται και κατόπιν ναπληρώνουν στο ταμείο της οικονομικής υπηρεσίας. Το αποτέλεσμα είναι να εξαναγκάζονται να καταφύγουν σε ιδιώτες εκτελωνιστές, με το αζημίωτο φυσικά.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1)      Γιατί δεν δίνεται η δυνατότητα να συμπληρώνονται και να υποβάλλονται ηλεκτρονικά οι αιτήσεις από τους ίδιους τους παραγωγούς;

2)      Γιατί τα τελωνεία δεν εφοδιάστηκαν μεενημερωτικά φυλλάδια εγκαίρως, ώστε να αποφευχθεί η οικονομική επιβάρυνση των παραγωγών;

3)      Πως σκοπεύετε να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα που επιβαρύνει χιλιάδες παραγωγούς;

 

Ο ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

ΘΩΜΑΣ ΨΥΡΡΑΣ

Προηγούμενο άρθρο Ξεναγήσεις μαθητών στο Λαογραφικό Μουσείο
Επόμενο άρθρο Νέα οδική σύνδεση αποκτούν οι Π.Ε. Λάρισας- Τρικάλων