Έκτακτη Γ.Σ. των υπαλλήλων-εμποροϋπαλλήλων Λάρισας


Συναδέλφισσα, συνάδελφε, το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου μας σε καλεί να πάρεις μέρος στην

Γενική Συνέλευση που θα γίνει την ΚΥΡΙΑΚΗ 28 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ 2014, ΣΤΙΣ 6 μ.μ. στο ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΡΙΣΑΣ

 

Πήραμε απόφαση να προχωρήσουμε σε έκτακτη Γενική Συνέλευση, δεδομένου ότι η επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων συνολικά και στο κλάδο είναι σε πλήρη εξέλιξη και θα ενταθεί το επόμενο διάστημα. Βρισκόμαστε μπροστά σε εξελίξεις που χειροτερεύουν ακόμα περισσότερο τη ζωή μας.

Σχεδιάζουν να προχωρήσουν σε ανατροπές στα ασφαλιστικά – συνταξιοδοτικά δικαιώματα, την απελευθέρωση των απολύσεων, προωθούν αλλαγές στην λειτουργία των συνδικάτων, επίσης νέες παρεμβάσεις στην προνοιακή πολιτική, με στόχο να περιορίσουν ακόμα πιο πολύ ότι επιδόματα απέμειναν και να συνδεθούν με την παροχή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος που θα το δίνουν στους εξαθλιωμένους. Το εισόδημα των εργαζομένων μειώνεται δραστικά. Η άγρια φοροληστεία και με τον ΕΝΦΙΑ θα επιδεινώσει ακόμα περισσότερο την κατάσταση της εργατικής τάξης.

Το προηγούμενο διάστημα δώσαμε μάχες ενάντια στην κατάργηση της κυριακάτικης αργία, για τα ωράρια λειτουργίας των καταστημάτων, τις μειώσεις μισθών που πλέον φθάνουν το 40%, τις απολύσεις που έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, την απλήρωτη και ανασφάλιστη δουλειά που ξεπερνάει πλέον τους 6 με 8 μήνες, με την περίπτωση της τοπικής αλυσίδας Σούπερ Μάρκετ ΣΜ Λάρισα, όπου οι συνάδελφοι είναι απλήρωτοι για 15 μήνες με ότι συνεπάγεται αυτό.

Όσον αφορά την κατάργηση της Κυριακάτικης Αργίας, είχαμε την εξέλιξη με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία δεν επιτρέπει να ανοίξει κανένα μαγαζί έως το τέλος του 2014, ενώ τελεσίδικη απόφαση θα έχουμε τον πρώτο μήνα του 2015.

Αυτή η απόφαση έστω και προσωρινά  είναι θετική. Μας βοηθάει να κερδίσουμε χρόνο να  οργανώσουμε την πάλη μας, τους αγώνες μας, να κατοχυρώσουμε την κυριακάτικη αργία ως ημέρα ξεκούρασης των εργαζομένων στο εμπόριο.

Μην έχουμε όμως αυταπάτες ότι η κυβέρνηση, το εμπορικό κεφαλαίο θα μείνουν με τα χέρια σταυρωμένα. Είναι σίγουρο ότι θα επιτεθούν ξανά για να απελευθερώσουν τα ωράρια λειτουργίας των καταστημάτων, να καταργήσουν την κυριακάτικη αργία, προκειμένου να αυξήσουν ακόμα περισσότερο τα κέρδη τους, κέρδη που θα πατούν πάνω στα αποκαΐδια των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Πρέπει να προετοιμαστούμε για το πώς θα αντιμετωπίσουμε την παραπέρα επίθεση που θα είναι πιο σκληρή και αποφασιστική από πλευράς κυβέρνησης και εμπορικού κεφαλαίου, με στόχο το περαιτέρω κλείσιμο χιλιάδων μικρών επιχειρήσεων, τη μεγαλύτερη επιδείνωση των εργασιακών σχέσεων, την πλήρη «ελευθερία» στον εργοδότη να «χρησιμοποιεί» τον εργαζόμενο όσες ώρες θέλει, όποιες μέρες θέλει, τη μείωση των απαιτήσεων των εργαζομένων για εργασιακά δικαιώματα, τη μείωση του εργατικού κόστους για τους εργοδότες.

          Έτοιμοι πρέπει να βρεθούμε και στο ζήτημα της ανεργίας που μαστίζει το εμπόριο, με το κλείσιμο χιλιάδων μικρών επιχειρήσεων και τις απολύσεις στο κλάδο συνολικά να έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Την τετραετία 2010 – 2014 στο εμπόριο απολύθηκαν και προστεθήκαν στις λίστες των ανέργων πάνω από 230.000 εμποροϋπάλληλοι σε όλη την Ελλάδα. Και στην πόλη μας τα τελευταία χρόνια, έχουμε τα παραδείγματα δεκάδων επιχειρήσεων, τόσο μικρών αλλά και μεγάλων (ΚΟΥ-ΚΟΥ, ΦΟΚΑΣ, ΣΠΡΙΝΤΕΡ, ΑΛΕΞ ΠΑΚ, BODYLINE).

Η πείρα δείχνει ότι όσες θυσίες κι αν κάνουν οι εργαζόμενοι για την εργοδοσία, στο τέλος αυτοί θα πληρώσουν τα σπασμένα. Καμιά εμπιστοσύνη δεν πρέπει να έχουν οι εργαζόμενοι σε αυτούς που τους έχουν απλήρωτους, σε αυτούς που με εκβιασμούς και απειλές ότι θα χάσουν την δουλειά τους, τους βάζουν να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις με μειώσεις μισθών, σε αυτούς που στο όνομα της κερδοφορίας κλείνουν ή μεταπουλούν τις επιχειρήσεις τους, χωρίς να τους νοιάζει τι συνέπειες θα έχουν οι εργαζόμενοι, αντιμετωπίζοντάς τους σαν πιόνια σε σκακιέρα, σα νούμερα σε χαρτιά, κι όχι σαν τους εργαζόμενους που παράγουν τον πλούτο από τον οποίο αυτοί κερδοφορούν.

Όταν θα έρθει η ώρα κι ο εργοδότης να βαρέσει κανόνι, δεν λογαριάζει τους εργαζόμενους, αν θα τους στερήσει το μεροκάματο. Θα σκεφτεί το δικό του το συμφέρον, την δικιά του την τσέπη κι όχι των εργαζομένων.

Η ανεργία αξιοποιείται για να ασκηθεί πίεση από το κεφάλαιο και τη μεγαλοεργοδοσία στους εργαζόμενους, με αποτέλεσμα χιλιάδες εργαζόμενοι στο κλάδο να είναι ανασφάλιστοι και να βρίσκονται όμηροι της  εργοδοσίας.

Το αίτημα κανένας εργαζόμενος απλήρωτος-ανασφάλιστος πρέπει να είναι από τα βασικά μας αιτήματα.

 

ο Σύλλογος Υπαλλήλων – Εμποροϋπαλλήλων Ν.Λάρισας, καλεί τους εργαζόμενους του κλάδου να πάρουν μέρος

 

Το Σάββατο 4 Οκτώβρη στις 11 το πρωί, στο τοπικό συλλαλητήριο που διοργανώνει το Εργατικό Κέντρο στην Κεντρική Πλατεία της Λάρισας, με αιχμή την ανεργία, την Κοινωνική Ασφάλιση και το εισόδημα.

 

Και στην Γενική Συνέλευση του Σωματείου την Κυριακή 5 Οκτώβρη και ώρα 6 το απόγευμα, στο Εργατικό Κέντρο Λάρισας.

 

Διεκδικούμε:

 

ü  Την υπογραφή νέας συλλογικής σύμβασης στο εμπόριο χωρίς μείωση μισθών και επαναφορά των μισθών μας στα προ της μείωσης επίπεδα.

ü  Την μετατροπή των προσωρινών συμβάσεων εργασίας σε συμβάσεις 8ωρης απασχόλησης και αορίστου χρόνου.

ü  Ωράριο εργασίας 40 ωρών για όλη την εβδομάδα ,με κατοχύρωση της αργίας της Κυριακής.

ü  Την υπογραφή επιχειρησιακών συλλογικών συμβάσεων εργασίας με αυξήσεις στους μισθούς στα πολυκαταστήματα και τις μεγάλες πολυεθνικές.

ü  Ουσιαστική προστασία των ανέργων – Μέτρα ανακούφισης των ανέργων και των οικογενειών τους.

 

Προηγούμενο άρθρο Η ΔΑΚΕ καθηγητών ΔΕ για τη Τεχνική-Επαγγελματική εκπαίδευση
Επόμενο άρθρο Οι μαθητές του Δημ. Σχολείου Μ. Ράπτου στο Δημαρχείο