Ερώτηση Ψύρρα για λαθρεμπόριο στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα


Ο Βουλευτής της ΔΗΜ.ΑΡ., κ. Θωμάς Ψύρρας, κατέθεσε ερώτηση προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας για τη «διόγκωση του λαθρεμπορίου στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα». Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ

1)      ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

2)      ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

ΘΕΜΑ: «Η διόγκωση του λαθρεμπορίου στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα».

Επειδή Ελλάδα και Βουλγαρία αποτελούν μέρη ενός ενιαίου οικονομικού χώρου, δημιουργήθηκαν ελληνοβουλγαρικά κυκλώματα, αλλά και μεμονωμένοι ιδιώτες που επιδιώκουν να επωφεληθούν από την κατάργηση των τελωνειακών ελέγχων για να προωθήσουν παραποιημένα προϊόντα, είδη που υπόκεινται σε ειδικούς ελέγχους ή φόρους κατανάλωσης, όπως είναι τα διάφορα φάρμακα ή τα ποτά και τσιγάρα,  αλλά και ενδύματα, οικιακές και ηλεκτρικές συσκευές, μπαταρίες αυτοκινήτων, καθαριστικά, φυτοφάρμακα, αλουμίνια, ξυλεία καύσης.

Η βασική τους δίοδος προς την Ελλάδα είναι το τελωνείο του Προμαχώνα.

Και ενώ στο απέναντι βουλγαρικό τελωνείο, υπηρετούν 11 άτομα στη βάρδια, στην ελληνική πλευρά υπηρετούν μόλις 7 άτομα, που σε δύο βάρδιες των δύο ατόμων και, σε μία των τριών, καλύπτουν την κίνηση, ενώ θα έπρεπε να υπάρχουν τουλάχιστον 5 άτομα στη κάθε βάρδια. Και επιπλέον το ελληνικό τελωνείο δεν διαθέτει την στοιχειώδη υποδομή που απαιτείται, για να υπάρξουν αποτελεσματικοί έλεγχοι.  Συγκεκριμένα, στο τελωνείο Προμαχώνα α) δεν διατίθεται λόγω έλλειψης προσωπικού Έλληνας μόνιμος υπάλληλος στο Κέντρο Επαφής, β) δεν υπάρχει  scanner με το οποίο να ελέγχονται τα διερχόμενα φορτηγά, γ) δεν έχουν εγκατασταθεί γεφυροπλάστιγγες στους διαδρόμους διέλευσης των φορτηγών για να εντοπίζονται τα υπέρβαρα φορτία.

Όλα λοιπόν τα διερχόμενα βουλγάρικα φορτηγά περνούν σχεδόν ανεξέλεγκτα και επειδή οι μεταφορείς γνωρίζουν τις ελλείψεις του τελωνείου, υπερφορτώνουν και πολύ συχνά κρύβουν και άλλα λαθραία εμπορεύματα. Για παράδειγμα πρόσφατα εντοπίστηκαν σε υπέρβαρο φορτίο με συσκευασμένο κάρβουνο 15 παλέτες με παράνομα ποτά, ενώ βέβαια τα τιμολόγια ανέφεραν μόνο τις ποσότητες κάρβουνου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για τα υπέρβαρα φορτία τα πρόστιμα είναι μεγάλα. Όταν το βάρος του φορτίου είναι +20%, το πρόστιμο είναι 3.000 ευρώ για τον οδηγό, 3.000 για την υπεύθυνη υπηρεσία και 5.000 ευρώ για τον υπεύθυνο της φόρτωσης (σύνολο 11.000 ευρώ). Επομένως, οι ελλείψεις αυτές του τελωνείου συνεπάγονται όχι μόνο διόγκωση του λαθρεμπορίου, αλλά και πολύ μεγάλη απώλεια εσόδων για το ελληνικό κράτος.

Τα φορτία που διακινούνται με εικονικά τιμολόγια από Βουλγαρία έχουν κατακλύσει την Ελληνική αγορά και πλήττουν την παραγωγή.Και δεν είναι μόνο οι Βούλγαροι οι οποίοι διακονούν το λαθρεμπόριο. Ελληνικά κυκλώματα νοικιάζουν 6-10 τόνων φορτηγά από Βουλγαρία και κάνουν διανομές στην Ελλάδα αποφεύγοντας και τα τέλη κυκλοφορίας και τα υποχρεωτικά ABS, ΚΤΕΟ κλπ. Και παράλληλα με το αζημίωτο εξασκούν την λαθρεμπορία κυκλοφορώντας με ένα εικονικό τιμολόγιο στο όνομα ενός ανύποπτου επαγγελματία – που σε περίπτωση διασταύρωσης στοιχείων θα υποστεί ταλαιπωρία αγωνιζόμενος να αποδείξει ότι δεν είναι ένοχος.

Όμως παρά τις σοβαρές ελλείψεις σε σκάνερ, γεφυροπλάστιγγες και προσωπικό είναι δυνατό να εφαρμοστεί αμέσως η πιο απλή και γρήγορη λύση:  Να κρατούν οι τελωνειακοί ένα αντίγραφο παραστατικού, το CMR (φορτωτική), από κάθε φορτηγό.  Γιατί τώρα, μετά την παράδοση του εμπορεύματος, οι μεταφορείς καταστρέφουν το τιμολόγιο ένθεν – κακείθεν και δεν υποβάλουν ΙΝΤΡΑΣΤΑΤ.  Και βέβαια τα φορτηγά να παραμένουν στους παρακείμενους χώρους του τελωνείου, έως ότου οι έλληνες τελωνειακοί μέσα από το δικό τους σύστημα να επικοινωνήσουν τηλεφωνικά με τον φερόμενο ως παραλήπτη, για να επιβεβαιώσουν ότι δεν πρόκειται για εικονικό τιμολόγιο.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1)      Πώς σκοπεύετε να αντιμετωπίσετε την ραγδαία αύξηση του λαθρεμπορίου στην ελληνοβουλγαρική μεθόριο;

2)      Επεξεργάζεστε τη λύση που προτείνεται ανωτέρω;

3)      Σκοπεύετε να εντείνετε τους ελέγχουςκαι με ποια συγκεκριμένα μέτρα σε όλες τις πύλες εισόδου της χώραςκαι δη στα σημεία όπου υπάρχει αποδεδειγμένα πρόβλημα, όπως στον Προμαχώνα;

4)      Δεσμεύεστε να μεριμνήσετε, ώστε να υπάρξει επαρκής στελέχωση των τελωνείων;

 

Ο ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

ΘΩΜΑΣ ΨΥΡΡΑΣ

Προηγούμενο άρθρο Η αστυνόμευση του Δήμου Κιλελέρ επί τάπητος
Επόμενο άρθρο Νέο πρόγραμμα συμβολαιακής κτηνοτροφίας από την Τράπεζα Πειραιώς