Τα προβλήματα του Γυμνασίου – Λυκειακών τάξεων Καλλιθέας


Στην συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 26-09 και την συνέλευση γονέων και κηδεμόνων την Δευτέρα 29-09  συζητήθηκαν  τα θέματα που αφορούν το σχολείο μας με αφορμή και την κατάληψη των μαθητών.

Οι εξελίξεις γενικότερα στην παιδεία μας  προβληματίζουν καθώς παρατηρούμε χρόνο με το χρόνο την μετατροπή της σε εμπόρευμα που σαν αποτέλεσμα θα έχει την σταδιακή αδυναμία μας να στηρίζουμε την προσπάθεια των παιδιών μας για μόρφωση. Με τα νέα μέτρα των εξετάσεων σε όλες τις τάξεις Λυκείου με την «τράπεζα θεμάτων» που περισσότερο  «το κρεβάτι του Προκρούστη» θυμίζει,  το φετινό παράδειγμα αποτελεί τρανταχτή απόδειξη.Αρκετά από τα παιδιά των πρώτων τάξεων κινδύνεψαν να χάσουν χρονιά.Πολλά περισσότερα κατευθύνθηκαν στα φροντιστήρια από την Ά τάξη.

Το δημόσιο σχολείο μετατρέπεται σε εξεταστικό κέντρο με ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς και βιβλία. Τα παιδιά στοιβάζονται σε 25άρια και 30άρια τμήματα (βλ. Ελασσόνα κ.α.) που εκεί, σε συνδυασμό με την παπαγαλία και την έλλειψη κριτικής σκέψης δομείται η νέα μορφωτική πραγματικότητα

Παράλληλα παρατηρούμε διαρκώς την χρηματοδότηση να μειώνεται και σχεδιασμούς με αντιδραστικές αντιλήψεις που αφορούν στην λειτουργία των σχολικών μονάδωννα ξεφυτρώνουν ως «προτάσεις» από «ειδικούς».

Συμπαραστεκόμαστε στα παιδιά μας και διεκδικούμε  το καλύτερο για αυτά, προκειμένου να ολοκληρώνουν όλα την εκπαίδευση χωρίς να ματώνει οικονομικά καμιά οικογένεια.

Θέλουμε να τα βλέπουμε να  αγαπούν και όχι να μισούν το σχολείο.

Το Δ.σ. εισηγείται στη συνέλευση γονέων να υιοθετήσει ένα πλαίσιο αιτημάτων που θα αποτελέσει τον άξονα των πρωτοβουλιών που απαιτούνται από την πλευρά των γονιών.

● Κανένα σχολείο να μη μείνει χωρίς καθηγητές και βιβλία! Διορισμοί μόνιμων καθηγητών για την κάλυψη των αναγκών των σχολείωνμας!

● Ενάντια στα εξαντλητικά ωράρια, τα φροντιστήρια, τις επαναλαμβανόμενες εξετάσεις.

● Να καταργηθεί η «Τράπεζα Θεμάτων». Οι εξετάσεις να έχουν αποκλειστικά ενδοσχολικό-προαγωγικό χαρακτήρα με την ευθύνη των εκπαιδευτικών.

● Να μην πληρώσουμε ούτε 1€ για τις λειτουργίες της εκπαίδευσης.

● Έκτακτο κονδύλι για τους Δήμους ώστε να εξασφαλιστεί ένα γεύμα στα πλαίσια του σχολικού προγράμματος σε όλα τα παιδιά.

● Κανένα παιδί χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Να συνδεθεί η λειτουργά του Ιατρείου Καλλιθέας με την παρακολούθηση της καθημερινής υγείας των παιδιών Δημοτικού γυμνασίου και Λυκείου.

 

Ειδικότερα για το σχολείο Καλλιθέας διεκδικούμε:

  • Άμεση επισκευή της στέγης του Γυμναστηρίου, να μην συνεχιστεί ο εμπαιγμός από την προηγούμενη δημ. Αρχή. Δεν θα δεχτούμε μεθοδεύσεις περί μελετών κονδυλίων κ.α. τέσσερα χρόνια είναι αρκετά.
  • Άμεση παρέμβαση για να βελτιωθούν οι θερμουδραυλικές εγκαταστάσεις προκειμένου να αποκτήσουν αυτονομία θέρμανσης όλες οι αίθουσες.
  • Να γίνει επιτέλους ο χωροταξικός σχεδιασμός των μαθητών του Δήμου και να σταματήσει η σχεδιαζόμενη υποβάθμιση του σχολείου μας με την συνεχιζόμενη διαρροή μαθητών προ τα σχολεία της Ελασσόνας.
  • Επανασχεδιασμό των δρομολογίων μεταφοράς των μαθητών για την ασφαλή και έγκαιρη άφιξη και αποχώρηση των παιδιών μας με παράλληλη δημιουργία χώρου αναμονής στο προαύλιο. Δεν θα δεχτούμε καμιά επιβάρυνση τίποτε λιγότερο από ότι σήμερα.

Αποτελεί για μας πρώτιστο καθήκον  η συνεργασία παιδιών, γονιών και εκπαιδευτικών σε τοπικό και ευρύτερο πεδίο ως αναγκαιότητα ενιαίας απάντησης στην επίθεση που δεχόμαστε σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο.

Θεωρώντας ότι αντίστοιχα με τα δικά μας προβλήματα και με ιδιαιτερότητες ανά σχολείο υπάρχουν και θα προκύπτουν   μέρα με τη μέρα,κρίνουμε απαραιτήτως την κοινή δράση  όλων των συλ. Γονέων καθώς και των συμβουλίων των μαθητών.

Το Δ.Σ

 

Προηγούμενο άρθρο Νέα Λάρισα – Νέα ΠΕΔ Θεσσαλίας
Επόμενο άρθρο Νέο παρκέ από σήμερα στο Κλειστό Ελασσόνας