Διαμαρτυρία εργαζομένων της Αποκεντρωμένης για την αλλαγή αίθουσας επιμόρφωσης


Το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΔΑ) είναι ο εθνικός στρατηγικός φορέας ανάπτυξης του ανθρώπινου δυναμικού της δημόσιας διοίκησης, με βασικό του στόχο την αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού του δημόσιου τομέα, μέσα από τη διαρκή εκπαίδευση και την πιστοποιημένη επιμόρφωση, που σχεδιάζεται και υλοποιείται από το Ινστιτούτο Επιμόρφωσης (ΙΝΕΠ).
Το Αυτοτελές Τμήμα Εκπαίδευσης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας Στερεάς Ελλάδας, υπάγεται απευθείας στη Γενική Γραμματέα του Φορέα, έχει έδρα τη Λάρισα και είναι αρμόδιο ιδίως για τη διερεύνηση και αξιολόγηση των αναγκών επιμόρφωσης του προσωπικού, την κατάρτιση και εφαρμογή κάθε μορφής προγραμμάτων εκπαίδευσης και τη συνεργασία με το Ινστιτούτο Επιμόρφωσης του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης καθώς και άλλες σχολές του Δημοσίου.
Στη Λάρισα η έδρα του Τμήματος αυτού βρισκόταν μέχρι πρόσφατα στο χώρο του Μύλου του Παππά, σε ένα εξαιρετικό περιβάλλον, με αίθουσες που επέτρεπαν τη διεξαγωγή δύο ή και τριών προγραμμάτων ταυτόχρονα, και με εύκολη πρόσβαση για τους υπαλλήλους που έπαιρναν μέρος σε αυτά, καθώς θα πρέπει να σημειώσουμε ότι απευθύνονταν σε εργαζόμενους στο Δημόσιο από διάφορους φορείς σε όλη τη Θεσσαλία.
Με μεγάλη έκπληξη λοιπόν διαπιστώσαμε τη μεταφορά του Αυτοτελούς Τμήματος Εκπαίδευσης στο χώρο της Αίθουσας Συνεδριάσεων της έδρας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης στη Νέα Σμύρνη. H ενέργεια αυτή συνιστά υποβάθμιση της παρεχόμενης επιμόρφωσης στους δημοσίους υπαλλήλους εκ μέρους της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας, καθώς στην καινούρια αίθουσα υπάρχει χώρος για τη διενέργεια ενός μόνο σεμιναρίου κάθε φορά, με άμεση συνέπεια την αναγκαστική μείωση των διενεργούμενων προγραμμάτων εκπαίδευσης στη Θεσσαλία. Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι από το Δεκέμβριο του 2012, το Αυτοτελές Τμήμα Εκπαίδευσης λειτουργεί με έναν μόνο υπάλληλο, χωρίς καν να υπάρχει προϊστάμενος, όπως σαφώς ορίζεται στο οργανόγραμμα του Φορέα.
Γεννώνται, λοιπόν, εύλογα ερωτήματα για το σκοπό της χωρικής μετακίνησης του Τμήματος. Ειδικά μάλιστα αν αναλογιστεί κανείς ότι το ενοίκιο που πλήρωνε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση στο Δήμο Λαρισαίων για τις αίθουσες στο Μύλο του Παππά ήταν κυριολεκτικά συμβολικό. Τα έξοδα της μετακόμισης (και πιθανόν της αναγκαίας διαμόρφωσης) της καινούριας αίθουσας υπερβαίνουν κατά πολύ το κόστος της ενοικίασης των αιθουσών στο Μύλο για μήνες ίσως και χρόνια. Επιπρόσθετα, αναρωτιέται κανείς πού ακριβώς θα πραγματοποιούνται υπηρεσιακές δραστηριότητες που φιλοξενούσε η παλιά αίθουσα συνεδριάσεων, όπως συνεδρίαση επιτροπών, ημερίδες, συσκέψεις κ.α..
Ο Σύλλογος των εργαζομένων έχει ήδη ενημερώσει το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης για τη διαμορφωθείσα κατάσταση και αναμένει τις προβλεπόμενες ενέργειες. Το θέμα είναι εξαιρετικά σημαντικό, καθώς το υπηρεσιακό προφίλ του υπαλλήλου αποτελεί παράγοντα τόσο για την υπηρεσιακή του εξέλιξη όσο και για την εν γένει παραμονή του στο Δημόσιο, καθώς λαμβάνεται υπόψη στο πλαίσιο της αξιολόγησης των δομών και φορέων του Δημοσίου.
Διαμαρτυρόμαστε έντονα για τη συνεχιζόμενη υποβάθμιση της παρεχόμενης επιμόρφωσης στους εργαζόμενους στο Δημόσιο, που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις συχνές διακηρύξεις του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης για την ανάγκη αναβάθμισης αυτής και για τη σημασία που προσδίδει η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου στη διά βίου μάθηση και κατάρτιση των εργαζομένων.
Δηλώνουμε ότι θα προχωρήσουμε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την αντιστροφή αυτής της κατάστασης και για την προάσπιση των δικαιωμάτων των συναδέλφων μας και του δημοσίου συμφέροντος.
 

Προηγούμενο άρθρο Συνεχίζει τη λειτουργία το ΚΔΒΜ του Δήμου Κιλελέρ
Επόμενο άρθρο Ικανοποίηση Σιούφα για την απεμπλοκή του Υ/Η της Μεσοχώρας