Ο Θ. Ψύρρας για τα υδατοδρόμια


Οι Βουλευτές της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ, Θωμάς Ψύρρας και Ασημίνα Ξηροτύρη-Αικατερινάρη κατέθεσαν ερώτηση (αρ.πρωτ. 2484/12-9-2014) προς τους Υπουργούς α) Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας, β) Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, γ) Ναυτιλίας και Αιγαίου και δ) Πολιτισμού & Αθλητισμού σχετικά με «τη νέα χρονική μετάθεση της λειτουργίας των υδατοδρομίων». Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους κκ. Υπουργούς:
1) Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας
2) Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής
3) Ναυτιλίας και Αιγαίου
4) Πολιτισμού & Αθλητισμού
Θέμα: «Μετατίθεται και πάλι χρονικά η λειτουργία των υδατοδρομίων».
Η λειτουργία των υδατοδρομίων συζητείται από το 2003. Πάντα όμως προέκυπταν ζητήματα που εμπόδιζαν τη λειτουργία τους, αλλά και την βιωσιμότητα της προαπαιτούμενης επένδυσης.
Σε συνέχεια της ψήφισης του ν. 4146/2013 (ΦΕΚ Α’ 90/18-04-2013) «Διαμόρφωση Φιλικού Αναπτυξιακού Περιβάλλοντος για τις Στρατηγικές και Ιδιωτικές Επενδύσεις και άλλες διατάξεις», βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς κατέθεσαν σειρά ερωτήσεων προς τα συναρμόδια Υπουργεία με τις οποίες ζητούσαν επίλυση των θεμάτων συναρμοδιότητας, στελέχωσης, προστασίας περιβάλλοντος και ενάλιων αρχαιοτήτων, καθώς και διευκρινίσεις για τα επόμενα βήματα (έκδοση διαφόρων ΚΥΑ, συγκρότηση επιτροπών, θέματα ασφάλειας κ.λπ.).
Έχει παρέλθει ήδη ένας χρόνος και τα υδατοδρόμια δεν έχουν τεθεί ακόμη σε λειτουργία. Το προηγούμενο διάστημα υπήρχαν βέβαια εξαγγελίες για άμεση έκδοση αδειών λειτουργίας υδατοδρομίων. Παρά το γεγονός ότι ο αρχικός σχεδιασμός ήθελε την άνοιξη του 2014 να βρίσκει πολλές περιοχές της χώρας με τις κατάλληλες υποδομές για την εκτέλεση προγραμματισμένων πτήσεων με υδροπλάνα, η καθυστέρηση στη θεσμοθέτηση του νομικού πλαισίου και οι μετέπειτα κωλυσιεργίες μεταθέτουν την έναρξη πτήσεων με υδροπλάνα για την άνοιξη του 2015.
Σοβαρή δε εκκρεμότητα παραμένει ακόμα το μητροπολιτικό υδατοδρόμιο της Αθήνας. Η δημιουργία κεντρικού υδατοδρομίου στην Αθήνα, το οποίο θα χρησιμοποιείται από όλες τις εταιρείες και θα είναι εύκολα προσβάσιμο με Ι.Χ. ή με τα μέσα μαζικής μεταφοράς, θεωρείται ιδιαίτερης σημασίας για το ουσιαστκό ξεκλείδωμα των επενδύσεων στο χώρο των υδροπλάνων και την έναρξη τακτικών δρομολογίων προς τα νησιά του Αιγαίου. Υπενθυμίζεται ότι ο Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ) που πρώτος είχε εξαγγείλει πριν από ένα χρόνο τη λειτουργία υδατοδρομίου εντός του λιμένα, συγκεκριμένα στην ακτή Βασιλειάδη, έπειτα από την απόφαση της κυβέρνησης για ιδιωτικοποίηση ολόκληρου του λιμανιού πάγωσε κάθε διαδικασία. Ούτε για τις εναλλακτικές τοποθεσίες του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας (ΣΕΦ) και της μαρίνας του Αγίου Κοσμά υπάρχει ακόμα οποιοδήποτε σχέδιο από το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) και την εταιρεία Ελληνικό ΑΕ, αντίστοιχα, που να προβλέπει την κατασκευή υδατοδρομίου στην παραλιακή ζώνη της Αθήνας.
Επειδή το εγχείρημα είναι σπουδαίο, καθώς:
Α) Σε πλήρη ανάπτυξη το δίκτυο υδροπλάνων στην Ελλάδα εκτιμάται ότι θα ξεπερνάει σε έσοδα το 1 δισ. ευρώ.
Β) Σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου Πειραιώς, τα έσοδα θα έχουν αυξητική τάση, δίχως να επηρεάζονται από την οικονομική κρίση και την ύφεση.
Γ) Θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας στα 100 και πλέον υδατοδρόμια, αλλά και στις εταιρείες υδροπλάνων που θα επιχειρούν.
Δ) Θα επιτευχθεί η διασύνδεση μεταξύ των ελληνικών νησιών, καθώς και η διασύνδεση μεταξύ της νησιωτικής και ηπειρωτικής χώρας, με πολλαπλασιαστικά οφέλη τόσο για την υγεία όσο και για την ευημερία των κατοίκων των νησιών.
Ερωτώνται οι συναρμόδιοι Υπουργοί:
Ποιες είναι οι εκκρεμότητες και ποιο το ακριβές χρονοδιάγραμμα διευθέτησης αυτών;

ΟΙ ΕΡΩΤΩΝΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ
ΘΩΜΑΣ ΨΥΡΡΑΣ
ΑΣΗΜΙΝΑ ΞΗΡΟΤΥΡΗ-ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ

Προηγούμενο άρθρο Στο Στρατηγείο της Λάρισας Πρέσβεις και Ακόλουθοι Άμυνας 25 χωρών της Ε.Ε.
Επόμενο άρθρο Συνελήφθησαν ηλικιωμένες στα Φάρσαλα για επαιτεία