Μάξιμος: Με μερεμέτια δύσκολα διορθώνονται οι στρεβλώσεις του ΕΝΦΙΑ


«Ο φόρος ακινήτων που έγινε γνωστός ως «χαράτσι της ΔΕΗ», ήταν –υποτίθεται- προσωρινός. Στη χώρα μας, όμως, ως γνωστόν, ουδέν μονιμότερον του προσωρινού, διότι το χαράτσι αντικαταστάθηκε από τον ήδη κακόφημο, λόγω λαθών και στρεβλώσεων, ΕΝΦΙΑ. Αναμφίβολα, είναι θετικό να διορθώνονται τουλάχιστον κραυγαλέα λάθη, όπως με τα οικόπεδα που προκάλεσαν εύλογη αγανάκτηση στον κόσμο. Φοβούμαι, ωστόσο, πως όσα «μερεμέτια» και αν επιχειρηθούν, δύσκολα διορθώνονται οι στρεβλώσεις αυτού του νόμου».

Ο αρχικός ΕΝΦΙΑ φορολογούσε και τα …κοτέτσια
«Δεν κομίζω γλαύκας επισημαίνοντας πως ο ΕΝΦΙΑ, όπως σχεδιάστηκε, βασίστηκε εν πολλοίς σε λανθασμένα δεδομένα. Αναφέρω ενδεικτικά την πρόθεση για φορολόγηση σε αποθήκες, μαντριά, ακόμα και κοτέτσια ή την αρχική πρόβλεψη για φορολόγηση με 20 ευρώ το στρέμμα σε όλα τα χωράφια, ακόμα και στα μπαΐρια και τα τσαΐρια. Τούτο φανέρωνε την αβυσσαλέα απόσταση που χωρίζει όσους κάνουν ασκήσεις επί χάρτου με την πραγματικότητα που βιώνουν οι αγρότες.
Για να γίνει κατανοητός ο παραλογισμός, αρκεί να ξέρει κανείς πως ένας γεωργός που καλλιεργεί σιτάρι στην Ελασσόνα, για παράδειγμα, είναι ζήτημα αν έχει κέρδος 20 ευρώ το στρέμμα, όσα δηλαδή του ζητούσε αρχικά ο ΕΝΦΙΑ».

Τα λάθη του ΕΝΦΙΑ ξεχείλισαν το ποτήρι της οργής
«Τέλος πάντων, αυτά διορθώθηκαν και σήμερα προχωρούμε –και πολύ ορθά- και σε άλλες διορθώσεις, διότι αν και ο ΕΝΦΙΑ είναι μειωμένος κατά 15% σε σχέση με το «χαράτσι», η αλήθεια είναι ότι η φοροδοτική ικανότητα των Ελλήνων πολιτών, ακόμα και των συνεπών φορολογουμένων, έχει πιάσει πάτο. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των φορολογουμένων –όχι τυχαία- αυξάνονται με ραγδαίους ρυθμούς. Η πολιτεία τώρα, έστω και με καθυστέρηση, προχωρά σε αύξηση των δόσεων για την αποπληρωμή τους. Ο κόσμος, λοιπόν, δεν αντέχει άλλους φόρους. Τα λάθη του ΕΝΦΙΑ ξεχείλισαν το ποτήρι της οργής και μετατράπηκαν σε χαριστική βολή στην ημιθανή αγορά ακινήτων».

Να μειώσουμε τους φόρους
«Οφείλουμε άμεσα να προτάξουμε μέτρα που θα αποκλιμακώσουν τους φορολογικούς συντελεστές. Ευελπιστώ, αυτή η κατεύθυνση την οποία ανέδειξε με την ομιλία του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ο Πρωθυπουργός, να πάρει σάρκα και οστά στον Προϋπολογισμό του 2015».

Δίνουμε την εντύπωση πώς η ιδιοκτησία ποινικοποιείται
«Δυστυχώς, ο ΕΝΦΙΑ έστειλε ένα λανθασμένο μήνυμα στην ελληνική κοινωνία. Δημιούργησε την εντύπωση ότι η ιδιοκτησία σχεδόν ποινικοποιείται. Αυτό συνέβη, μάλιστα, σε μία κοινωνία που το κεραμίδι πάνω από το κεφάλι του καθενός είχε ανέκαθεν υψηλή αξία. Έτσι, η μονιμοποίηση του φόρου, πέραν της αντισυνταγματικότητάς του που εγείρουν συνταγματολόγοι, παγιώνει την αντίληψη ότι εν τέλει πληρώνουμε ενοίκιο στο σπίτι που χτίσαμε με τον ιδρώτα μίας ζωής.

Μετά την κρίση, κανένας φόρος για πρώτη κατοικία και αγροτεμάχια
«Αναμφίβολα βιώνουμε έκτακτες συνθήκες λόγω της πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης και οπωσδήποτε, σε έκτακτες περιστάσεις λαμβάνονται έκτακτα μέτρα. Επομένως, μόνο ως έκτακτα μπορούν να γίνουν ανεκτά μέτρα τύπου ΕΝΦΙΑ. Αν η Κυβέρνηση πιστεύει ότι θα πρέπει και στη μεταμνημονιακή εποχή να υπάρχει φόρος ακινήτων, αυτός δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να φορολογεί την πρώτη κατοικία, τα ανοίκιαστα διαμερίσματα και τα αγροτεμάχια που είναι μέσα παραγωγής. Εν πάση περιπτώσει, ο φόρος θα πρέπει να ανταποκρίνεται στη φοροδοτική ικανότητα των πολιτών, γιατί αν ένας φόρος είναι δυσβάσταχτος, μετατρέπεται σε βρόγχο για τους φορολογούμενους και τελικά σε μπούμερανγκ για την οικονομία».

Έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ για πολύτεκνους και αναπήρους
«Έστω και την ύστατη στιγμή η κυβέρνηση να δει τρανταχτές αδικίες, όπως αυτή που περιγράφει με επιστολή του υπερπολύτεκνος με οκταμελή οικογένεια που ζει σε πατρικό 160 τ.μ. και δεν τυγχάνει της έκπτωσης του ΕΝΦΙΑ. Επίσης, πιστεύω ότι θα πρέπει να αυξηθεί στις 35.000 ευρώ το εισοδηματικό κριτήριο για την έκπτωση των βαριά αναπήρων άνω του 80%. Όταν η αμοιβή του συνοδού-βοηθού του αναπήρου φτάνει στις 14.000 ευρώ ετησίως, δεν μπορεί το εισοδηματικό κριτήριο να είναι 12.000. Ομοίως, τιμητικά θα πρέπει να εξαιρεθούν του ΕΝΦΙΑ οι ανάπηροι πολέμου. Πόσοι, τέλος πάντων, είναι οι εν ζωή ανάπηροι πολέμου; Νομίζω ότι αυτό είναι ηθική υποχρέωση της πολιτείας.».

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αλλεργία σε ρεαλιστικές προτάσεις
«Η Αξιωματική Αντιπολίτευση αρχικά υποσχέθηκε κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, και στη συνέχεια αντικατάστασή του από άλλο φόρο ακινήτων που θα επιβληθεί στους πλουσίους. Σίγουρα ακούγονται ευχάριστα καθώς κανείς μας δεν θεωρεί τον εαυτό του πλούσιο, πόσο δε μάλλον όσο ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ορίζει ποιους θεωρεί πλουσίους. Το παράδοξο, βεβαίως, με την Αξιωματική Αντιπολίτευση είναι ότι από τη μία τάζει γενναία μείωση των φόρων και από την άλλη υπόσχεται παροχές προς κάθε κατεύθυνση, δηλαδή αύξηση των δημοσίων δαπανών. Πώς θα καταφέρει, ενώ θα μειώσει τα έσοδα του κράτους, να αυξήσει τις παροχές, προφανώς αυτά είναι ψιλά γράμματα.
Ο κόσμος είναι αυστηρός προς όλους μας. Και αν από την Κυβέρνηση περιμένει πράξεις, από την Αξιωματική Αντιπολίτευση περιμένει ρεαλιστικές προτάσεις στις οποίες, όπως φαίνεται, ο ΣΥΡΙΖΑ δυστυχώς έχει αλλεργία».

 

Προηγούμενο άρθρο Επιστολή Αγοραστού σε Καρασμάνη για τον καταρροϊκό πυρετό
Επόμενο άρθρο Μετέφερε λαθραία τσιγάρα με το τρένο - Πιάστηκε στον Παλαιοφάρσαλο