Πρόταση Σιούφα για δημιουργία ενυδρείου στο Φάληρο


Την πρότασή του για δημιουργία Ενυδρείου στο παραλιακό μέτωπο του Φαλήρου, επανέφερε ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Σιούφας, με επιστολές του στις 03 Σεπτεμβρίου 2014, προς τον Υπουργό Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, την Υπουργό Τουρισμού, τον Υπουργό Περιβάλλοντος, τον Γ.Γ Δημοσίων Έργων, τον Γ.Γ Τουριστικών Υποδομών και Επενδύσεων, καθώς και τον Πρόεδρο του Δ.Σ του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος».
Να σημειωθεί ότι, ανάλογος φορέας που ιδρύθηκε και λειτούργησε στο Ηράκλειο Κρήτης, επί υπουργίας του Δημήτρη Σιούφα ως Υπουργού Ανάπτυξης, είχε σε 8,5 χρόνια 2.225.104 επισκέπτες και 15 εκ. ευρώ έσοδα.

Ακολουθεί η επιστολή του κ. Σιούφα :

«Στα τέλη του 2005, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες κατασκευής και λειτουργίας του πρώτου μεγάλου Ενυδρείου της χώρας του «Θαλασσόκοσμου» στο Ηράκλειο της Κρήτης, από το ΕΛ.ΚΕ.ΘΕ, ερευνητικό φορέα του Υπουργείου Ανάπτυξης.
Το ενυδρείο είναι το μεγαλύτερο της Ανατολικής Μεσογείου και ένα από τα μεγαλύτερα στη Μεσόγειο.
Φιλοξενεί δε, στους χώρους του, περίπου 4.000 θαλάσσιους οργανισμούς.
Τα αποτελέσματα της λειτουργίας του είναι από κάθε άποψη σημαντικά.
Το 2006, πρώτο πλήρες έτος της λειτουργίας του, περισσότεροι από 305.000 επισκέφτηκαν το Ενυδρείο. Από αυτούς το 33% ήταν νέοι, ηλικίας κάτω των 17 ετών, ενώ ο αριθμός των ξένων τουριστών υπερέβη το 35% στο συνολικό αριθμό των επισκεπτών.
Συνολικά, στην περίοδο Δεκεμβρίου 2005 – Αύγουστος 2014, το Ενυδρείο επισκέφθηκαν 2.225.104 επισκέπτες, ενώ σε κανένα έτος ο αριθμός των επισκεπτών δεν ήταν χαμηλότερος από τις 200.000.
Πρόσφατα, πληροφορήθηκα από τον τύπο σχετικές ανακοινώσεις σας καθώς και του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Έργων κ. Στράτου Σιμόπουλου, ότι η Κυβέρνηση μέχρι τον Οκτώβριο, προγραμματίζει τη δημοπράτηση του έργου ανάπλασης του μετώπου προς το Φαληρικό όρμο, από την εκβολή του ποταμού Κηφισού έως την απόληξη της Λεωφόρου Συγγρού, στο πλαίσιο της αξιοποίησης του Παράκτιου Αττικού Μετώπου.
Η ανακοίνωση αυτή, αποτέλεσε το έναυσμα, για να επαναφέρω και παλαιότερη πρότασή μου, για τη δημιουργία ενυδρείου στην περιοχή αυτή.
Κατά την άποψή μου, η κατασκευή και λειτουργία ενός ενυδρείου σε χώρο του Παράκτιου Αττικού Μετώπου που θα επιλέξετε, θα είχε τα εξής ευεργετικά αποτελέσματα:
Πρώτον : Θα ευαισθητοποιούσε τη νέα γενιά που ζει στο Λεκανοπέδιο Αττικής και θα την έφερνε σε επαφή με τον κόσμο της θάλασσας και τους οργανισμούς της.
Δεύτερον : Θα αποτελούσε ένα επιπλέον ελκυστικό χώρο για την προσέλκυση ξένων τουριστών, ενισχύοντας σημαντικά στον «τουρισμό της πόλης» τομέα, στον οποίο επί πολλές δεκαετίες, η Αθήνα υπολείπεται σημαντικά σε σχέση με άλλες Ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις.
Σας γνωρίζω ότι την πρόταση αυτή, την κατέθεσα για πρώτη φορά, το Σεπτέμβριο του 2006, στα υπουργεία ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ και Πολιτισμού, καθώς και στη τότε Διοίκηση της εταιρείας «Ολυμπιακά Ακίνητα», προτείνοντας τη χωροθέτηση του έργου στις ζώνες Β2 ή Α1 του Ολυμπιακού Πόλου Φαλήρου, περιοχές απόλυτο συμβατές με τις διατάξεις του νόμου 3442/2005 (συν.1)
Το ίδιο έπραξα και στις 30-01-2013».

 

Προηγούμενο άρθρο Χρ. Κέλλας; Να διανεμηθούν γάλα και φρούτα στα σχολεία
Επόμενο άρθρο 40χρονος «άνοιξε» αυτοκίνητο αλλά συνελήφθη