Μάξιμος: Εστάλησαν τα πορίσματα για τις Αγροτικές Οργανώσεις στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους;


Τους λόγους για τους οποίους δεν έχουν αποσταλεί ακόμη για γνωμάτευση στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους (ΝΣΚ) τα πορίσματα ελέγχου για τις αγροτικές οργανώσεις ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ, ζητά να πληροφορηθεί ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος με ερώτησή του που απευθύνεται στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργο Καρασμάνη.

Ο Θεσσαλός πολιτικός υπογραμμίζει ότι δεν πρέπει να υπάρχει καμία σκιά στη διαχείριση του δημοσίου χρήματος καιη υπόθεση των ελέγχων στις Αγροτικές Οργανώσεις θα πρέπει να έχει ένα «δια ταύτα», με τη γνωμοδότηση του ΝΣΚ. Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει στην ερώτησή του «ποιός λόγος μπορεί να είναι υπεράνω της διασφάλισης του δημοσίου συμφέροντος» και μέχρι σήμερα δεν έχει υποβληθεί σχετικό ερώτημα στο ΝΣΚ;

Επιπλέον, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ζητά να του γνωστοποιηθεί αν εξακολουθεί να ισχύει η πρωθυπουργική εξαγγελία, από τις 12 Δεκεμβρίου 2012, για απόδοση της επιχορήγησης, που έπαιρναν έως πρόσφατα οι παραπάνω οργανώσεις, σε πολύτεκνους αγρότες και κτηνοτρόφους και πότε αυτή θα γίνει πράξη.

 

 

 

 

 

 

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΛΑΡΙΣΗΣ

ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Αθήνα, 21 Ιουλίου 2014

 

 

ΕΡΩΤΗΣΗ & ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ

 

 

ΘΕΜΑ: ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΟΡΙΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ – ΠΟΛΥΤΕΚΝΙΚΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΟΥΣ

 

Με εντολή του πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά μετά τις εκλογές του Ιουνίου του 2012 διεξήχθη οικονομικός και διαχειριστικός έλεγχος στις αγροτικές οργανώσεις ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ για τη διαχείριση των χρηματοδοτήσεων που έλαβαν μέσω ΕΛΓΑ από το 1994 έως 2011.

 

Στις 18 Μαρτίου 2014, μετά την ολοκλήρωση των ελέγχων που πραγματοποιήθηκαν στις ανωτέρω οργανώσεις α) από τη Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών, Διεύθυνση Οικονομικού Ελέγχου και Επιθεώρησης του ΥπΑΑΤ κατόπιν εντολής του Αναπληρωτή Υπουργού και β) από τη Γενική Διεύθυνση Δημοσιονομικών Ελέγχων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους κατόπιν εντολής του Οικονομικού Εισαγγελέα, διαβιβάστηκε από τον Αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στον Υπουργό κ. Αθανάσιο Τσαυτάρη το σύνολο του φακέλου των πορισμάτων και της σχετικής αλληλογραφίας. Το φάκελο συνόδευε σχέδιο ερωτήματος προς υποβολή στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους για τις ενδεδειγμένες ενέργειες του Δημοσίου επί της υποθέσεως. Υπενθυμίζεται ότι αρμόδιος για την υποβολή ερωτήματος στο Νομικό Συμβούλιο είναι ο Υπουργός.

 

Με την επιστολή ζητείτο -όπως έγινε γνωστό με Δελτίο Τύπου της ίδιας ημέρας- το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους να κληθεί να αποφανθεί:

 

«α) Ποια πρέπει να είναι η περαιτέρω τηρητέα πορεία και με βάση ποιες διατάξεις για την αναζήτηση των, τυχόν κατά παράβαση των διατάξεων, διαχειρισθέντων ποσών των ενισχύσεων.

 

β) Σε περίπτωση καταλογισμού, αν ο καταλογισμός ή η δικαστική επιδίωξη επιστροφής των ενισχύσεων με αγωγή θα γίνει από το ΥπΑΑΤ ή τον ΕΛΓΑ.

 

γ) Τα ποσά των αναζητούμενων ενισχύσεων θα καταλογισθούν συνολικά σε βάρος των οργανώσεων και των μελών του τελευταίου Δ.Σ. ή των μελών όλων των Δ.Σ. αυτών κατά την περίοδο 1994-2011 σε κάθε ένα για τα ποσά που αντιστοιχούν στο χρόνο θητείας τους.

 

δ) Αν απαιτείται, μετά την κίνηση της διαδικασίας έρευνας των υποθέσεων από τον Οικονομικό Εισαγγελέα, η αποστολή των πορισμάτων στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών.

 

ε) Αν είναι συμβατή με το καταστατικό της ΠΑΣΕΓΕΣ η ίδρυση Ανωνύμων Εταιριών ή/και η συμμετοχή της σε Ανώνυμες Εταιρίες.

 

στ) Αν κατά τους όρους της παραχώρησης ακινήτου από το ΥΠΑΑΤ στην ΠΑΣΕΓΕΣ δικαιολογείται η από μέρους της ΠΑΣΕΓΕΣ είσπραξη χρημάτων από αναγκαστική απαλλοτρίωση τμήματος του παραχωρηθέντος ακινήτου και αν κατά τους όρους της αυτής παραχώρησης είναι συμβατή η εκμίσθωση κτιρίων επί του μη απαλλοτριωθέντος τμήματος του ιδίου ακινήτου».

 

Για το ζήτημα αυτό υπήρξε στις 30 Απριλίου 2014 ερώτηση 25 βουλευτών, στην οποία δεν απάντησε ο τότε Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

 

Επιπλέον, στις 18 Δεκεμβρίου 2012, ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς κατά την επίσκεψή του στο ΥπΑΑΤ ανακοίνωσε την κατάργηση της χρηματοδότησης των Αγροτικών Οργανώσεων και την απόδοση των χρημάτων αυτών σε πολύτεκνες οικογένειες αγροτών και κτηνοτρόφων. Ο απελθών Υπουργός, που ήταν ο μόνος εκ της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου που είχε τη δυνατότητα νομοθετικής πρωτοβουλίας, δεν προχώρησε στην υλοποίηση της πρωθυπουργικής δέσμευσης.

 

Επειδή δεν πρέπει να υπάρχει καμία σκιά στη διαχείριση του δημοσίου χρήματος,

 

Επειδή η υπόθεση των ελέγχων στις Αγροτικές Οργανώσεις θα πρέπει να έχει ένα «δια ταύτα»,

 

 

Ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός

 

  1. Υποβλήθηκε ερώτημα στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους με το οποίο ζητείται γνωμάτευση για τις ενδεδειγμένες ενέργειες του Δημοσίου επί των πορισμάτων ελέγχου στις Αγροτικές Οργανώσεις; Αν ναι, πότε και με ποιον αριθμό πρωτοκόλλου; Να μας κοινοποιηθεί αντίγραφο του ερωτήματος και του πρωτοκόλλου, καθώς και η απάντηση του Νομικού Συμβουλίου. Αν όχι, γιατί δεν υποβάλλεται ερώτημα; Υπάρχει σκοπιμότητα ή άλλος λόγος που είναι υπεράνω της διασφάλισης του δημοσίου συμφέροντος και αν ναι, ποια σκοπιμότητα ή ποιος λόγος;

 

  1. Εξακολουθεί να ισχύει η δέσμευση του πρωθυπουργού για κατάργηση της χρηματοδότησης στις Αγροτικές Οργανώσεις ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ και η απόδοση αυτής της επιχορήγησης ως επίδομα σε πολύτεκνους αγρότες και κτηνοτρόφους; Αν όχι, τι άλλαξε και δεν έχει κατατεθεί ακόμη η σχετική τροπολογία στη βουλή; Αν ναι, πότε θα κατατεθεί;

 

 

Ο ερωτών Βουλευτής

 

 

 

Μάξιμος Χαρακόπουλος

 

 

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Τραγικός θάνατος για 59χρονο ορειβάτη στον Όλυμπο
Επόμενο άρθρο Δόθηκε σε κυκλοφορία ο δρόμος «Κυψελοχώρι-Μακρυχώρι»