Το ΠΕΠ Θεσσαλίας 2014-2020 στην εξυπηρέτηση της στρατηγικής του μεγάλου κεφαλαίου


Το κεφάλαιο συνεχίζει τον πιο άγριο πόλεμο που έχει εξαπολύσει τις τελευταίες δεκαετίες εναντίον της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων. Το σχέδιο αυτού του πολέμου της πλουτοκρατίας σε ολόκληρη την ΕΕ ονομάζεται στρατηγική «Ευρώπη 2020 – Μια στρατηγική για έξυπνη, βιώσιμη ανάπτυξη».

Η στρατηγική της ΕΕ «Ευρώπη-2020» συνιστά συνέχιση και εμβάθυνση της αντιλαϊκής στρατηγικής της Λισαβόνας, που έθεσαν σε εφαρμογή τα πολιτικά επιτελεία του κεφαλαίου από το 2000 και επικαιροποίησαν το 2005, αξιοποιώντας στη συνέχεια τις νέες δυνατότητες που δίνει στο κεφάλαιο το μετονομασμένο «ευρωσύνταγμα», η Συνθήκη της Λισαβόνας.

Η στρατηγική της ΕΕ, «Ευρώπη-2020», αξιοποιεί τις συνθήκες της καπιταλιστικής κρίσης για την ένταση της αντεργατικής επίθεσης στην εργατική τάξη και στα άλλα λαϊκά στρώματα σε όλα τα κράτη – μέλη της. Κυρίως επιδιώκει να καθορίσει τους στρατηγικούς σχεδιασμούς των ευρωπαϊκών μονοπωλίων, στη φάση της καπιταλιστικής αναζωογόνησης, στον ανελέητο πόλεμο μεταξύ των ιμπεριαλιστικών κέντρων για το μοίρασμα των αγορών, τη βελτίωση της θέσης τους στο μονοπωλιακό ανταγωνισμό.

Με το ΠΕΠ Θεσσαλίας 2014-2020, όπως ομολογείται στην αρχή του κειμένου, η παράταξή σας κ. περιφερειάρχα, βάζει και τη δικιά της πλάτη στην υλοποίηση των επιδιώξεων των μεγαλοεπιχειρηματών, υλοποιεί αυτό που θέλει το μεγάλο κεφάλαιο, εντάσσει το ΠΕΠ στην λεγόμενη ‘’έξυπνη ανάπτυξη’’. Είναι μία ακόμη απόδειξη ότι τα μέτρα αυτά αποτελούν ένα κεντρικό επιτελικό σχέδιο των πολιτικών επιτελείων των καπιταλιστών από κοινού με τις αστικές κυβερνήσεις κάθε χρώματος και σύνθεσης, το οποίο εντέλλονται να υλοποιήσουν όλα τα κομματικά στελέχη των αστικών κομμάτων σε κάθε πόστο που έχουν εκλεγεί. Άλλωστε για το σκοπό αυτό διεκδικούν δήμους και περιφέρειες, για να περάσουν την πολιτική τους !

Κεντρική θέση στην επίθεση του κεφαλαίου ενάντια στην εργατική τάξη έχει αποκτήσει η διαβόητη «ευελφάλεια», σε συνδυασμό με τις διάφορες μορφές «διά βίου μάθησης», «κατάρτισης και επανακατάρτισης» και απόκτησης «δεξιοτήτων», αλλά και την κινητικότητα της εργατικής τάξης ανάμεσα στους διάφορους κλάδους και τομείς παραγωγής, αλλά και ανάμεσα στα διάφορα κράτη – μέλη της ΕΕ, όλα με στόχο την αύξηση των κερδών των επιχειρήσεων.

Η περιγραφή των στόχων, στα κείμενα που συζητάμε σήμερα, είναι αποκαλυπτική: έρευνα – καινοτομία-σύνδεση έρευνας με την παραγωγή – ευρυζωνικά δίκτυα – επιχειρηματικότητα – ανταγωνιστικότητα – εξωστρέφεια – ενέργεια – περιβάλλον – υποδομές μεταφορών, …  όλα στην υπηρεσία των επιχειρήσεων.

Οι αναφορές στο ανθρώπινο δυναμικό, στη φτώχεια κλπ, δεν αφορούν στη βελτίωση της ζωής μας αλλά το πώς θα γίνουμε καλά και φτηνά εργαλεία για τους επιχειρηματίες.

 

Είναι ολοφάνερο, και στους κακόπιστους ακόμα, ότι η περιφερειακή πολιτική της ΕΕ είναι εργαλείο ενίσχυσης των μονοπωλίων. Το ΕΣΠΑ, το νέο ΕΣΠΑ, το ΠΕΠ Θεσσαλίας και κάθε άλλο ΠΕΠ, είναι μακροπρόθεσμα εργαλεία που υπηρετούν τους ίδιους στόχους. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 63% των διαθέσιμων κονδυλίων από τα διαρθρωτικά ταμεία χρηματοδοτούν δράσεις που συμβάλλουν άμεσα στη στρατηγική ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας της κερδοφορίας των μονοπωλίων.

Το μεγαλύτερο τμήμα των κονδυλίων αυτών, επιστρέφει άμεσα στους μονοπωλιακούς ομίλους των ισχυρών καπιταλιστικών κρατών της ΕΕ. Στην Ελλάδα, μάλιστα, το τμήμα αυτό είναι πάνω από 45%, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ το υπόλοιπο λυμαίνεται η ντόπια αστική τάξη. Οι ευρωενωσιακοί πόροι κατευθύνονται σε σχέδια, έργα και δράσεις για να επιταχύνουν τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις και την ολοκλήρωση της εσωτερικής καπιταλιστικής αγοράς της ΕΕ, την απελευθέρωση των αγορών και τις ιδιωτικοποιήσεις, να εντείνουν την επίθεση στις εργασιακές σχέσεις και τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων.

 

Μέχρι σήμερα οι εκλεγμένοι περιφερειάρχες και δήμαρχοι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ και της ΔΗΜΑΡ έκαναν τα πάντα για την υλοποίηση αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής στην Τοπική Διοίκηση μέσα από τις ΣΔΙΤ. Τα παραδείγματα είναι αμέτρητα. Τα έργα που σχεδίαστηκαν και ανατέθηκαν με ευρωενωσιακά κονδύλια είχαν σαν μοναδικό κριτήριο τα κέρδη που αποφέρουν στις μονοπωλιακές επιχειρήσεις, ενώ έργα ζωτικής σημασίας για την ικανοποίηση ή την ανακούφιση λαϊκών αναγκών (π.χ. εκτροπή του Αχελώου, έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, αντισεισμικής θωράκισης, προγράμματα κατασκευής λαϊκών κατοικιών, υποδομών Υγείας και Πρόνοιας κ.λπ.) δεν μπήκαν ποτέ σε διαδικασία επιλογής, ούτε άλλωστε επρόκειτο ποτέ να θεωρηθούν «επιλέξιμα» από τα όργανα της ΕΕ, αφού δεν εξυπηρετούσαν το στόχο της ανταγωνιστικότητας.

Έτσι προωθήθηκε οτιδήποτε υπονομεύει Συλλογικές Συμβάσεις, σταθερές εργασιακές σχέσεις κλπ. Είστε πρωταθλητές στην καθιέρωση ελαστικών εργασιακών σχέσεων στους εργαζόμενους, με τους συμβασιούχους, τα stage, τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου, τα 9μηνα και την εποχιακή απασχόληση. Γέμισε η Περιφέρεια «γραφεία ενοικίασης εργαζομένων» – εργολάβους και διάφορες ΜΚΟ που προμηθεύουν πάμφθηνο εργατικό δυναμικό χωρίς δικαιώματα.

Αυτή η πολιτική είχε ως αποτέλεσμα να διευρύνει τις ανισομετρίες στο εσωτερικό της χώρας, ανάμεσα στις Περιφέρειες. Η Θεσσαλία βρίσκεται σε σχεδόν διαρκή φθίνουσα πορεία την τελευταία δεκαπενταετία, όπως ομολογείτε στα κείμενά σας. Η απασχόληση από το 62% έπεσε στο 50%, στη νεολαία ακόμα περισσότερο. Με τα δικά σας σχέδια και προγράμματα έσβησαν οι μικροί και μεσαίοι αγρότες από την περιοχή μας και θα ξοφλήσουν οριστικά με τη νέα ΚΑΠ (που συζητάτε την Τρίτη…).

Με τα ΕΣΠΑ, ΠΕΠ, κλπ που υπηρετούσαν τη στρατηγική της Λισαβόνας καταφέρατε να κάνετε τη Θεσσαλία τη φτωχότερη περιφέρεια, ενώ είναι ένας εύφορος κάμπος που θα μπορούσε να χορτάσει της Ελλάδα αγροτικά προϊόντα και να κάνει και εξαγωγές. Η καινοτομία και οι ‘’εξυπνάδες’’ λείπουν από τους αγρότες; Όχι φυσικά ! Αλλά πώς να καλλιεργήσουν και να παράγουν όταν με τις αλλεπάλληλες ΚΑΠ τους διώξατε από τα χωράφια και τους στέλνετε μετανάστες ;

Επειδή συμφωνείτε, και σεις και η παράταξη του ΠΑΣΟΚ, στην κατεύθυνση και στις επιλογές της ΕΕ, προσπαθείτε να περιορίσετε τη συζήτηση για την «περιφερειακή πολιτική» της ΕΕ στο μέγεθος των κονδυλίων ή στους ρυθμούς και το ύψος απορρόφησης, αν έχετε πρόσβαση στον ένα ή στον άλλο υπουργό για να πάρετε περισσότερα χρήματα κλπ

Προσπαθείτε, με κάθε τρόπο, να κρύψετε το κρίσιμο ερώτημα: ανάπτυξη για ποιον; Έξυπνη, κουτοπόνηρη, όπως και να την ονομάσετε, για ποιόν γίνεται; Για το λαό; ΟΧΙ, και το ζούμε όλο και πιο βαθιά στο πετσί μας !

Όλοι της συγκυβέρνησης, τωρινής και προηγούμενων ή επόμενων, ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, Οικολόγοι-Πράσινοι, ΛΑΟΣ συμφωνούν στη στήριξη των βασικών επιλογών και των πολιτικών της ΕΕ.,

Ο ΣΥΡΙΖΑ, και αυτός, δεν λέει τίποτα για την ΕΕ και κρύβεται καταγγέλλοντας τον Αγοραστό και την κυβέρνηση για κακή διαχείριση τάχα, ενώ  ήταν και είναι πάντοτε ευθυγραμμισμένος με την αντιλαϊκή στρατηγική της ΕΕ, ώστε να υπηρετεί την ενίσχυση του κεφαλαίου και την αντεργατική επίθεσή του στα εργατικά – λαϊκά δικαιώματα, με στόχο τη μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης.

Η δημαγωγία της Χρυσής Αυγής δεν μπορεί να κρύψει τη σύμπλευσή της με τη διακρατική ένωση των μονοπωλίων, τη στήριξη του κεφαλαίου με όλη την εγκληματική δράση της, στο πλευρό των μεγαλοεργολάβων, των εφοπλιστών, των καπιταλιστών.

Οι θέσεις οι δικές μας και του κόμματός μας, του ΚΚΕ, για το χαρακτήρα και τη φύση της ΕΕ επιβεβαιώνονται πλήρως. Η ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών είναι αδύνατη κάτω από τη λειτουργία του σιδερένιου νόμου του κέρδους. Υπάρχει λύση, υπάρχει άλλος δρόμος που βάζει στο επίκεντρο τον εργαζόμενο άνθρωπο και τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες, και οδηγεί στον περιορισμό και στην πορεία στην εξάλειψη των κοινωνικών και περιφερειακών αντιθέσεων.

Όμως δεν σταυρώνουμε τα χέρια περιμένοντας τη λαϊκή εξουσία, αλλά παλεύουμε για να διατεθούν τα χρήματα από το ΠΕΠ, το ΕΣΠΑ κλπ για έργα που να υπηρετούν το λαό, π.χ. για την εκτροπή του Αχελώου, για έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, αντισεισμικής θωράκισης, προγράμματα κατασκευής λαϊκών κατοικιών, υποδομών Υγείας και Πρόνοιας, για προστασία των ανέργων κλπ.

Καλούμε και τους εργάτες, τους φτωχούς αγρότες, τους μικροεπαγγελματίες, τη νεολαία να παλέψουν για το δυνάμωμα της Λαϊκής Συμμαχίας στους τόπους δουλειάς και κατοικίας, που μπορεί να δημιουργήσει τους όρους και τις προϋποθέσεις για να εμποδιστεί και στη συνέχεια να ανατραπεί η αντιλαϊκή πολιτική.

Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι

Μπούτας Βαγγέλης – Γκατζής Νίκος – Κρανιάς Βασίλης

Προηγούμενο άρθρο Εγκρίθηκε το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Θεσσαλίας 2014-2020 από το Περιφερειακό Συμβούλιο
Επόμενο άρθρο Στη φάση της υλοποίησης η κατασκευή του τμήματος Βιοχημείας – Βιοτεχνολογίας στη Λάρισα