Κ. Αγοραστός: Δεν υπάρχει πρόβλημα με την άρδευση των καλλιεργειών στο Θεσσαλικό κάμπο


Στο γεγονός ότι μέχρι στιγμής τουλάχιστον δεν υπάρχει απολύτως κανένα πρόβλημα στην άρδευση των καλλιεργειών του θεσσαλικού κάμπου αναφέρετε σε συνέντευξή του στον ΑγροΤύπο, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, κ. Κώστας Αγοραστός. Επίσης ο κ. Αγοραστός αναφέρεται μας κάνει γνωστό ότι η Περιφέρεια Θεσσαλίας, την επόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιήσει ενημερωτική εκδήλώση για τη Νέα ΚΑΠ ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται και η εφαρμογή του σήματος των θεσσαλικών αγροτικών προϊόντων «Thessagro». «Σε πολύ λίγο θα δώσουμε τα πρώτα 15 σήματα», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας στον ΑγροΤύπο.

Αναλυτικά ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας αναφέρει στον ΑγροΤύπο:

  • Κ. Περιφερειάρχη, το τελευταίο διάστημα διαβάζουμε δημοσιεύματα τα οποία κάνουν λόγο για προβλήματα στην άρδευση των καλλιεργειών του Θεσσαλικού κάμπου. Ποια είναι η εικόνα που έχει η Περιφέρεια; Έχετε σκοπό να λάβετε κάποια προληπτικά μέτρα;

Μέχρι αυτή την στιγμή που μιλάμε δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα άρδευσης όπως δεν υπήρξε και τα τελευταία τρία χρόνια. Παρά το γεγονός ότι το «παζλ» του ποτίσματος του Θεσσαλικού Κάμπου είναι αρκετά δύσκολο και επίσης παρά το γεγονός ότι φέτος διανύουμε μια από τις πιο άνυδρες χρονιές, μέχρι σήμερα δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Σε αυτό βέβαια συντελεί και η σωστή συνεργασία που έχουμε οι τρεις Περιφερειακές Ενότητες, Καρδίτσας, Τρικάλων και Λάρισας.

  • Τι θα πρέπέι να κάνουν οι ίδιοι οι αγρότες ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα το επόμενο διάστημα;

Αυτό που θα πρέπει να πούμε είναι ότι παρά το γεγονός ότι αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχει πρόβλημα, θα πρέπει και οι αγρότες να βοηθήσουν με την ορθολογική χρήση του νερού. Εμείς σαν περιφέρεια έχουμε κάνει υπογειοποίηση 200 και πλέον χιλιόμετρων σε πολλούς ΤΟΕΒ και τους βοηθάμε. Επίσης, ένα μεγάλο κομμάτι αρδεύεται όντως από την λίμνη Πλαστήρα αλλά και εκεί μέχρι στιγμής δεν υπάρχει πρόβλημα. Βέβαια κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει στο μέλλον.

  • Ένα άλλο μεγάλο θέμα που αφορά τον αγροτικό κόσμο αυτή την περίοδο είναι και αυτό της Νέας ΚΑΠ. Πως μπορεί να βοηθήσει η Περιφέρεια τους αγρότες στον τομέα αυτό;

Αυτό που θα έχουμε σκοπό να κάνουμε είναι ενημερωτικές συναντήσεις και μάλιστα ξεκινάμε την επόμενη εβδομάδα. Επίσης, σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θα πρέπει να προσδιορίσουμε τις εκχωρήσεις. Το ΥπΑΑΤ κάνει εκχώρηση σε όλες τις Περιφέρεις, περίπου 1,5 δισ. ευρώ (το 30% του προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης μέχρι το 2020 που είναι 5 δις. ευρώ μαζί με την δημόσια δαπάνη). Αυτό θα πρέπει να το εξειδικεύσουμε ώστε να μπορέσουμε να το τρέξουμε γρήγορα.

  • Πως πάει η εφαρμογή του σήματος των θεσσαλικών αγροτικών προϊόντων «Thessagro»;

Η εφαρμογή του πρωτοκόλλου ποιότητας και προέλευσης των θεσσαλικών αγροτικών προϊόντων «Thessagro» έχει προχωρήσει. Σε πολύ λίγο θα δώσουμε τα πρώτα 15 σήματα. Πολύ σημαντικό είναι να πούμε επίσης ότι πέραν του η εφαρμογή του σήματος δημιουργεί μια ορθολογική πρακτική στην καλλιέργεια των θεσσαλικών προϊόντων, δημιουργεί και θέσεις εργασίας στον κλάδο.

 

Agrotypos.gr

 

 

Προηγούμενο άρθρο 16 συλλήψεις και 539 παραβάσεις σε μία μέρα σε όλη τη Θεσσαλία
Επόμενο άρθρο Ένοπλη ληστεία σε δύο χρυσοχοεία στον Τύρναβο