Σε εκ περιτροπής άρδευση ο θεσσαλικός κάμπος – Μάχη για τα νερά της λίμνης Πλαστήρα


∆ύσκολο καλοκαίρι δείχνουν να έχουν µπροστά τους φέτος οι καλλιεργητές, όπως επισημαίνει σε αποκαλύπτικό ρεπορτάζ της η εφημερίδα Agrenda, εξαιτίας των ελλείψεων νερού που καταγράφονται σε πολλές περιοχές της χώρας, µε τον θεσσαλικό κάµπο να εκπέµπει ήδη το πρώτο SOS και τους προέδρους των Τοπικών Οργανισµών Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ) να ξηµεροβραδιάζονται στα γραφεία των Περιφερειαρχών.

Τα πρώτα στεγνά αρδευτικά κανάλια έχουν σπείρει πανικό στις τάξεις των αγροτών, καθώς είναι πολύ νωρίς για να µην υπάρχει στάλα νερού στα επιφανειακά δίκτυα, γεγονός το οποίο δείχνει την έλλειψη οργάνωσης και προγραµµατισµού αλλά και την προσπάθεια των αρµόδιων αρχών να σηµάνουν συναγερµό πριν τα πράγµατα φθάσουν στο απροχώρητο.

Οι έχοντες γνώση του θέµατος υποστηρίζουν ότι από πλευράς αποθεµάτων νερού η χρονιά έχει κάποιες οµοιότητες µε το καλοκαίρι του 2008, καλλιεργητική περίοδο κατά την οποία υπήρξαν αξιοσηµείωτες απώλειες στην παραγωγή, σε περιορισµένη όµως γεωγραφική κλίµακα.
«Με καλή διαχείριση, φέτος το καλοκαίρι µπορεί να βγει χωρίς απώλειες» δηλώνει στην Agrenda o έµπειρος τεχνοκράτης της περιφέρειας Θεσσαλίας Γρηγόρης Σουλιώτης, που παρακολουθεί χρόνια την υπόθεση των αρδευτικών υδάτων του θεσσαλικού κάµπου και συντονίζει τη ροή τους από τη λίµνη Πλαστήρα και τον Πηνειό προς ολόκληρη την πεδιάδα της Θεσσαλίας.

«Αν κινηθούµε µε εφοδιασµό του Πηνειού από τη λίµνη µε 1,6 εκατ. κυβικά νερού την ηµέρα, ακόµα κι αν δεν πέσουν άλλες βροχές, το νερό είναι αρκετό για να βγει ο Αύγουστος», δηλώνει ο κ. Σουλιώτης. Σηµειωτέον ότι µε βάση τα στοιχεία του η στάθµη της λίµνης Πλαστήρα βρίσκεται σήµερα στο 6,88 και έχει περιθώριο να πέσει περί τα 2 µέτρα πριν αρχίσουν τα προβλήµατα. Αυτό βέβαια, µε την προϋπόθεση ότι οι υπόλοιποι µικροί ταµιευτήρες κατά µήκος του Πηνειού αλλά και σε επιµέρους αρδευτικά δίκτυα, έχουν λειτουργήσει και διατηρούν προς το παρόν τα προβλεπόµενα αποθέµατα.

 

Στον Πηνειό 1,8 εκατ. κυβικά τη µέρα
Μεγαλύτερη πάντως ανησυχία δείχνει να εκφράζει ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Πηνειού και περιφερειακός σύµβουλος Γιώργος Λαδόπουλος, ο οποίος το πρωί της Παρασκευής συµµετείχε σε ευρεία σύσκεψη υπό τον κ. Αγοραστό, θέτοντας µε σαφήνεια το αίτηµα της αύξησης της παροχής νερού (λίµνη – Πηνειός) από 1,6 σε 1,8 εκατ. κυβικά την ηµέρα. «Είναι ο µόνος τρόπος για να ξαναγεµίσουν τα κανάλια» υποστηρίζει ο κ. Λαδόπουλος, τονίζοντας παράλληλα ότι ο Οργανισµός έχει λάβει ήδη µέτρα περιορισµού της σπατάλης και ξεκινάει άµεσα την εκ περιτροπής άρδευση (π.χ. Πλατύκαµπος και Γλαύκη), έτσι ώστε να γίνεται η καλύτερη δυνατή διαχείριση των υδάτων στα επιµέρους αρδευτικά δίκτυα.

agronews.gr

Προηγούμενο άρθρο Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στον Όλυμπο
Επόμενο άρθρο Συνελήφθη 24χρονος Σύριος μέλος οργάνωσης προώθησης μεταναστών στην Ελλάδα