Κατά της αξιολόγησης το Διοικητικό Προσωπικό του Παν. Θεσσαλίας


Η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας δηλώνει ομόφωνα την αντίθεσή της στην εφαρμογή του νόμου 4250/2014. Τα άρθρα που αναφέρονται στην αξιολόγηση του προσωπικού, αποτελούν ουσιαστικά ένα πολυεργαλείο μαζικών απολύσεων και υποβάθμισης κατάργησης δομών και υπηρεσιών. Συγκεκριμένα ο νόμος προβλέπει:

  1. Την αξιολόγηση του συνόλου του προσωπικού του Δημοσίου και την κατάταξή του, βάσει προσόντων (που δεν προσδιορίζονται) σε τρείς κατηγορίες:
    Σε άριστους (ποσοστό έως 25%), σε ικανούς (ποσοστό έως 60%) και σε ανεπαρκείς (ποσοστό ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 15%). Τα ποσοστά αυτά μπορεί να αυξομειώνονται, με βάση τις στοχεύσεις της Κυβέρνησης. Δηλαδή μπορεί οι άριστοι να γίνουν 10% οι ικανοί 40% και οι ανεπαρκείς 50%!!!
  2. Την αξιολόγηση και την ευθύνη κατάταξης του προσωπικού στις παραπάνω κατηγορίες αναλαμβάνουν οι προϊστάμενοι και οι διευθυντές των υπηρεσιών.
  3. Όσοι κατατάσσονται στην κατηγορία του 15%, προορίζονται σύμφωνα με το νόμο, για το νέο κύμα διαθεσιμοτήτων – απολύσεων που θα ακολουθήσει το επόμενο διάστημα. Η επιλογή να εφαρμοστεί ο νόμος από το 2013 θα έχει ως συνέπεια, μέσα στο 2015, να υπάρχουν χιλιάδες υπάλληλοι που θα έχουν κριθεί για μια 2ετία ως ανεπαρκείς.
  4. Όσοι κρίνονται ως ανεπαρκείς θα υποχρεώνονται να συνυπογράφουν έγγραφο βελτίωσης της απόδοσης, αποδεχόμενοι ουσιαστικά τη χαμηλή βαθμολογία τους.
  5. Παρέχεται στους Γενικούς Διευθυντές η δυνατότητα να προσδιορίσουν τις υπηρεσίες ή τα τμήματα ή και τους φορείς απ’ τα οποία θα προκύψει το προσωπικό που απαιτείται για να καλυφθεί το υποχρεωτικό ποσοστό του 15%. Ουσιαστικά παρέχεται η δυνατότητα στους υπηρεσιακούς παράγοντες να κλείνουν ανά πάσα στιγμή τμήματα και δομές (με βάση τις προτεραιότητες της περιόδου, όπως λέει ο νόμος !!!), θέτοντας ουσιαστικά εκτός εργασίας όλο το προσωπικό που υπηρετεί σε αυτές και ανεξαρτήτως φυσικά προσόντων.
  6. Ο ίδιος ο νόμος χαρακτηρίζεται ως «μεταβατικός», ενόψει ενός νέου συστήματος αξιολόγησης που αναμένεται το αμέσως επόμενο διάστημα με ακόμα δυσμενέστερες διατάξεις, γεγονός που επίσης αποδεικνύει ότι αυτή την ώρα στόχος δεν είναι άλλος από τη δημιουργία μια μεγάλης δεξαμενής υπό απόλυση υπαλλήλων.

 

Την ώρα λοιπόν που όλες οι δημόσιες υπηρεσίες, όπως και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, λειτουργούν με τραγικές ελλείψεις πόρων και προσωπικού, που το όποιο εναπομείναν δημόσιο σύστημα παροχών και υπηρεσιών διαλύεται μέρα με τη μέρα από τις μνημονιακές πολιτικές, η κυβέρνηση επιχειρεί να πείσει την κοινωνία πως θα έχει σύγχρονες-αποτελεσματικές(;) δημόσιες (;) υπηρεσίες, αν ετησίως βγαίνουν σε διαθεσιμότητα-απόλυση «εργαζόμενοι που αποδίδουν κάτω από τα αναμενόμενα»!  Δηλαδή, οι «ανίκανοι» θα προέρχονται από αυτούς που στη συντριπτική τους πλειοψηφία καθημερινά λειτουργούν με αυταπάρνηση και συνέπεια για να κρατήσουν όρθιες τις υποστελεχωμένες και διαλυμένες από τις πολιτικές τους δημόσιες υπηρεσίες!

Με αυτές τις πολιτικές επιλογές εκχωρούνται νευραλγικής σημασίας τομείς του κοινωνικού κράτους στο ιδιωτικό κεφάλαιο, ενώ ταυτόχρονα μέσω της απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων και των απολύσεων επιδιώκεται ό,τι έχει απομείνει ως σταθερή εργασία να μετατραπεί σε ελαστική και οι εργαζόμενοι σε «απασχολούμενους» με πολύ χαμηλότερους μισθούς και φυσικά χωρίς εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Από αυτή την εξέλιξη δε θίγονται μόνο οι εργαζόμενοι, αλλά και το σύνολο της κοινωνίας, καθώς η «αξιολόγηση» των δημοσίων υπαλλήλων είναι άρρηκτα δεμένη με την «αξιολόγηση» των υπηρεσιών και τη λειτουργία τους με όρους «αγοράς». Πλέον, χωρίς να αναφέρονται οι λέξεις «απόλυση» και «κλείσιμο», θα μπορούν να υποβαθμίζουν ή να διαλύουν νοσοκομεία, σχολεία, Πανεπιστήμια και γενικά υπηρεσίες, επειδή απλά «αξιολογήθηκαν» ως ανεπαρκή (π.χ. μη κερδοφόρα).

 

Για όλους αυτούς τους λόγους,  δηλώνουμε την απόφασή μας να μη συνεργήσουμε με οποιοδήποτε τρόπο στο να τεθούν σε ομηρία και στον προθάλαμο της απόλυσης συνάδελφοι μας και ζητάμε την κατάργηση του νόμου 4250/2014.

Ψηφίζουμε ομόφωνα το πλαίσιο δράσης της ΑΔΕΔΥ,

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ- ΑΠΕΧΟΥΜΕ – ΑΚΥΡΩΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΜΕΝΗ “ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ”

 

Καλούμε τους Συλλόγους των μελών ΔΕΠ, ΕΔΙΠ και ΕΤΕΠ να πάρουν θέση για τη μη εφαρμογή του νόμου.

 

Καλούμε τον Πρύτανη και τη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας να πάρουν απόφαση για τη μη υλοποίηση του αντισυνταγματικού και κανιβαλιστικού αυτού νόμου και θεωρούμε τη δέσμευσή τους αυτή ως ελάχιστη αναγνώριση της προσφοράς των διοικητικών υπαλλήλων στη λειτουργία του ιδρύματος.

 

Καλούμε όλους τους φορείς της πανεπιστημιακής κοινότητας να συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις μας:

  • Απεργία διαρκείας και αποχή από κάθε αντικείμενο σχετικό με την “αξιολόγηση”.
  • Συμμετοχή στην 24ωρη πανελλαδική απεργία την Τετάρτη 9 Ιουλίου 2014, που έχει κηρύξει η ΑΔΕΔΥ και συμμετοχή στο συλλαλητήριο που διοργανώνεται την ίδια ημέρα σε κάθε πόλη.
  • Σε κάθε περίπτωση, αν μας αποσταλούν έντυπα αυτοαξιολόγησης, δεν θα τα συμπληρώσουμε και θα τα καταθέσουμε στο Δ.Σ. του Συλλόγου μας. 

Επιστροφή όλων των διαθέσιμων συναδέλφων μας

στις θέσεις εργασίας τους.

ΟΤΑΝ Η ΑΔΙΚΙΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΝΟΜΟΣ, Η ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΑΘΗΚΟΝ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Συνελήφθη 24χρονος στη Λάρισα για παρεμπόριο
Επόμενο άρθρο Στη «στενή» 15 άτομα στη Θεσσαλία για παραβάσεις του ΚΟΚ