Αυξημένη προσοχή για το βακτηριακό έλκος ακτινιδιάς στη Λάρισα


Την προσοχή των καλλιεργητών ακτινιδιάς σε περιοχές της Λάρισας εφιστούν οι γεωπόνοι της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της περιοχής, για την παρουσία του επιβλαβούς οργανισμού Pseudomonas syringae pv. actinidiae (βακτηριακό έλκος ακτινιδιάς), που έχει ήδη διαπιστωθεί σε οπωρώνα ακτινιδιάς σε περιοχή της Πέλλας.

Ο εν λόγω επιβλαβής οργανισμός αναφέρεται πρώτη φορά στην χώρα μας και διαπιστώθηκε σε εμπορική καλλιέργεια ακτινίδιου, ποικιλίας Summer Fruit. Τα κυριότερα συμπτώματα της νεοεμφανιζόμενης ασθένειας είναι οι γωνιώδεις νεκρωτικές κηλίδες στα φύλλα με ή χωρίς κίτρινη ζώνη και ο καστανοκόκκινος μεταχρωματισμός της επιφάνειας του κορμού, των βραχιόνων ή των κλάδων.

Στο πλαίσιο του προγράμματος επισκοπήσεων για το έτος 2014, η υπηρεσία πραγματοποίησε μακροσκοπικούς ελέγχους και έλαβε δείγματα βλαστών και φύλλων ακτινιδιάς, τα οποία στάλθηκαν στο Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο για εργαστηριακό έλεγχο, τα αποτελέσματα του οποίου αναμένονται. Προκειμένου να προστατευτούν οι οπωρώνες από πιθανή εμφάνιση της ασθένειας καλούνται οι παραγωγοί να εφαρμόσουν τις ορθές πρακτικές δενδροκομικής υγιεινής σε οπωρώνες ακτινιδίου, σύμφωνα με το τεχνικό δελτίο που βρίσκεται αναρτημένο στις ιστοσελίδες του ΥπΑΑΤ και του ΜΦΙ.

Σε περίπτωση εμφάνισης ύποπτων συμπτωμάτων οι παραγωγοί πρέπει να ειδοποιούν άμεσα το τμήμα Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της υπηρεσίας, προκειμένου να πραγματοποιηθεί επιτόπιος μακροσκοπικός έλεγχος και δειγματοληψία, όπου κρίνεται αναγκαίο.

Προηγούμενο άρθρο Εντυπωσίασε στο φεστιβάλ Πηνειού ο Μορφωτικός Σύλλογο Ελάτειας
Επόμενο άρθρο Που και τι ώρα θα κοπεί το ρεύμα στη Λάρισα