Η εκλογική στρατηγική του Αστέριου Ροντούλη


 Με ενδιαφέρον ανέγνωσα στον Τύπο ότι ο κ. Παπατόλιας προσκαλεί γραφίστες, διαφημιστές και λοιπούς ενδιαφερομένους, προκειμένου να εξεύρει τον λογότυπο και το σύμβολο του συνδυασμού του.

 Ομολογουμένως, με χαροποίησε το ευφάνταστον του συνυποψηφίου μου. Από την άλλη πλευρά, όμως, πρέπει να επισημάνω την έλλειψη αίσθησης πολιτικού χρόνου, που είναι εμφανής στο όλο εγχείρημα του κ. Παπατόλια.   

Σε μια στιγμή που ο πολίτης πένεται, η ανεργία καλπάζει, η αγορά αγκομαχά, ο οικογενειάρχης δεν μπορεί να αγοράσει για τα παιδιά του παπούτσια και σχολικά είδη ενόψει της νέας σχολικής περιόδου, τα νοικοκυριά ανησυχούν από την αναμενομένη αύξηση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης, το αγροτικό εισόδημα καταβαραθρώνεται και οι συνταξιούχοι εξαθλιώνονται, δεν είναι δυνατόν να προκαλείς με διαγωνισμούς γραφιστικής τέχνης, για να πουλήσεις το εκλογικό σου προϊόν.  

Ο κόσμος αναμένει να φύγουν οι πολιτικοί από την ζώνη της αλαζονείας και της σπατάλης. Περιμένει να συναντήσει δραστήριους και ρεαλιστές πολιτικούς, που με εργώδη προσπάθεια και με σκυμμένο το κεφάλι θα επιλύσουν προβλήματα της καθημερινότητας και θα κάνουν τα λόγια τους πράξη, με στιβαρότητα και χωρίς επικοινωνιακούς ελιγμούς.

Η προκλητική συμπεριφορά, στην σημερινή οικονομική συγκυρία, μάλλον ερεθίζει και εξαγριώνει τον πολίτη, παρά προσπορίζει εκλογικά οφέλη. Όταν ο άλλος δυστυχεί, δεν μπορεί να πληρώσει τις τράπεζες, του παίρνουν το σπίτι ή τα χωράφια, βάζει λουκέτο στην επιχείρησή του και οδηγείται στο κοινωνικό περιθώριο, δεν γίνεται ο πολιτικός να το παίζει «παγώνι» με εξεζητημένους επικοινωνιακούς σχεδιασμούς.  

Γι αυτούς τους λόγους, εμείς επιλέξαμε μια διαφορετική προσέγγιση και αντιμετώπιση των πραγμάτων.

Πρώτον, δεν χρειαστήκαμε την όποια συνδρομή διαφημιστών, για να επιλέξουμε το σύμβολο και το λογότυπο του δικού μας συνδυασμού. Ήδη μετά από ζυμώσεις που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ των στελεχών του Περιφερειακού Συνδυασμού, ονοματοδοτήθηκε ο συνδυασμός με τον λογότυπο «Ελεύθεροι Θεσσαλοί» και σκιαγραφήθηκε το σύμβολο, που απεικονίζει έναν άνθρωπο στην προσπάθεια θραύσης των δεσμών του.

Έτσι, χωρίς περιττές τυμπανοκρουσίες, αλλά με πολύ συναίσθημα και ταπεινότητα, προσφέρουμε σήμερα στον Θεσσαλό πολίτη την δική μας ταυτότητα, που πιστεύουμε ότι θα αγαπηθεί και θα μας φέρει τύχη στον δύσκολο αγώνα μας. Δεν είμαστε ειδικοί. Απλώς, με μεράκι και αυθορμητισμό, δίνουμε στον κόσμο το δικό μας ιδιαίτερο στίγμα, με πολλαπλούς συμβολισμούς και συνειρμούς που εύκολα μπορούν να γίνουν από τον καθένα.

Δεύτερον, οδηγηθήκαμε, μετά από σοβαρή περισυλλογή και αίσθημα ευθύνης, σε μια απόφαση στρατηγικής σημασίας.

Κατά την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, δεν θα προκαλέσουμε τους πολίτες. Δεν θα αναρτήσουμε κανένα πανό, δεν θα κυκλοφορήσουμε καμία αφίσα, δεν θα στήσουμε στις πλατείες καμία μεγαφωνική εγκατάσταση, δεν θα ρίξουμε κανένα φέιγ- βολάν, δεν θα χρησιμοποιήσουμε κανένα εκλογικό κέντρο και, προπάντων, δεν θα παραμυθιάσουμε τους Θεσσαλούς με δήθεν προγράμματα τυπωμένα σε ιλουστρασιόν  χαρτί.

Με άλλα λόγια δεν θα ενοχλήσουμε και δεν θα κοροϊδέψουμε τον κόσμο με προγράμματα δήθεν δεσμεύσεων και υποσχέσεων, που τελικά μένουν στο χαρτί. Δεν θα ρυπάνουμε το περιβάλλον αλλά και τις συνειδήσεις των ανθρώπων με προπαγανδιστικούς μηχανισμούς. Άλλωστε, ούτε το χρήμα, ούτε την πολιτική βούληση για κάτι τέτοιο διαθέτουμε.

Αντιθέτως, θα κοιτάξουμε τον πολίτη κατάματα, επιδιώκοντας την ζεστή ανθρώπινη επαφή και κατανόηση και, κυρίαρχα, την κατάθεση της γυμνής αλήθειας.

Απλώς, επιλέγουμε την αποφυγή των προτύπων που μας έδωσαν μέχρι τώρα οι εκάστοτε κυβερνώντες. Όταν από την ρήση «τα λεφτά υπάρχουν», ο λαός μας οδηγείται στην φτώχεια και στην εξαθλίωση, όταν από την υπόσχεση «θα δοθούν αυξήσεις στο ύψος του πληθωρισμού», οδηγηθήκαμε εκόντες – άκοντες στην άγρια περικοπή μισθών και συντάξεων, όταν από την δέσμευση «δεν θα επιβληθούν νέοι φόροι», βιώνουμε μια πραγματική φοροκαταιγίδα, όταν από το όραμα της «πράσινης ανάπτυξης», μας κυκλώνει το φάσμα της οικονομικής ύφεσης και της υπανάπτυξης, πού καταλήγουν τελικά οι «δεσμεύσεις» των προγραμμάτων που κατατίθενται ενώπιον του λαού εν είδει συμβολαίου;

Τώρα, ο πολίτης έχει μάθει καλά ότι τα όποια μεγαλόστομα προγράμματα είναι προορισμένα να οδηγηθούν στον σκουπιδοτενεκέ, καθώς είναι γεμάτα ψέματα, ανακρίβειες, βερμπαλισμούς, πολιτικάντικα τερτίπια και προεκλογικές «υποσχέσεις» που δεν τηρούνται ποτέ και αποσκοπούν, κυνικά, μόνο στην υφαρπαγή της ψήφου του ανυποψίαστου πολίτη.

Δεν θα δώσουμε, λοιπόν, χίμαιρες στους πολίτες, γιατί θέλουμε να τους σεβαστούμε. Θέλουμε να τους κοιτάμε στα μάτια και μετά τις εκλογές. Δεν θέλουμε να παρασύρουμε κανέναν. Θέλουμε τη συνειδητή ψήφο, που δίνεται χωρίς παραπειστικές «δεσμεύσεις». Μας ενδιαφέρει ο σκεπτόμενος πολίτης και όχι το παιχνίδι της παραπληροφόρησης. Δεν ταιριάζει σε εμάς η ψευτιά και η υποκρισία. Εξάλλου, τα οικονομικά δεδομένα είναι τόσο θολά και δυσδιάκριτα, που ο όποιος προγραμματικός σχεδιασμός μπορεί, στο τέλος, να αποδειχθεί φρούδα ελπίδα και μόνο.

Εν κατακλείδι, οι κατευθύνσεις που επιλέξαμε νομίζουμε ότι σηματοδοτούν έναν διαφορετικό πολιτικό πολιτισμό. Έναν πολιτικό πολιτισμό που πρεσβεύει την αλήθεια, την σεμνότητα και τον αυτοδιοικητικό αυθορμητισμό. Στην Θεσσαλία η ρήση «σεμνά και ταπεινά»δεν θα μείνει κενή περιεχομένου. Αντιθέτως, με εμάς θα αποκτήσει ουσία και απροσποίητη δυναμική.

Ο συνδυασμός «Ελεύθεροι Θεσσαλοί», στέλνει στους πολίτες το εξής μήνυμα: θα κάνουμε για την Θεσσαλία, εάν βεβαίως κερδίσουμε την εκλογική μάχη, αυτό που τα οικονομικά δεδομένα θα μας επιτρέψουν να κάνουμε, χωρίς δήθεν υποσχέσεις, δεσμεύσεις ή συμβόλαια. Με μαχητικότητα, ανιδιοτέλεια, παρρησία και διεκδικητικό σχεδιασμό. Θα προσπαθήσουμε να μεγιστοποιήσουμε την προσφορά μας στον τόπο. Καλούμε τους πολίτες να μας κρίνουν στο τέλος της θητείας μας.

Προηγούμενο άρθρο Ένα «μπάλωμα» χρειάζεται…της Θέκλας Παρασκευούδη
Επόμενο άρθρο ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ Η ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΗ-ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ