Καταπολέμηση εχθρών και ασθενειών θερμοκηπιακής ντομάτας στη Θεσσαλία


Παρουσία ωιδίου, αλευρωδών αλλά και του εντόμου Τuta absoluta, διαπίστωσαν οι γεωπόνοι του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών Μαγνησίας, σε καλλιέργειες θερμοκηπιακής ντομάτας μετά από παρατηρήσεις στην ύπαιθρο και στο εργαστήριο φυτοπροστασίας της υπηρεσίας, στους Νομούς Καρδίτσας, Τρικάλων, Λάρισας και Μαγνησίας.

Οι συλλήψεις ακμαίων του εντόμου Τuta absoluta στο δίκτυο φερομονικών παγίδων βρίσκονται σε εξέλιξημε τους πληθυσμούς του εντόμου να είναι ανησυχητικά υψηλοί (70-100 άτομα/3 ημέρες/παγίδα). Έχουν παρατηρηθεί οι πρώτες προσβολές στα φύλλα των φυτών στις μεσοπρώιμες καλλιέργειες (4 σταυροί /φυτό). Το έντομο έχει πολλές γενεές και σύντομο βιολογικό κύκλο. Μεγάλες οπές εισόδου-εξόδου είναι τα συμπτώματα στους καρπούς. Να γίνουν επεμβάσεις με επιτρεπόμενα και εγκεκριμένα για την καλλιέργεια φυτοπροστατευτικά σκευάσματα, με δραστικές ουσίες όπως: bacillus thuringiensis, spinosad, indoxacarb, emamectin, abamectin, chlorantraniliprole κ.α. Οι ψεκασμοί για την καταπολέμηση της Τuta absoluta να γίνονται κατά προτίμηση μετά τη δύση του ηλίου και με ένα μόνο εκλεκτικό εντομοκτόνο (επανάληψη μετά από 15 ημέρες).

Οι πληθυσμοί του αλευρώδη είναι υψηλοί στις πρώιμες καλλιέργειες τομάτας στην περιοχή Σερβωτά Τρικάλων και στα θερμοκήπια των Νομών Καρδίτσας, Λάρισας και Μαγνησίας. Οι αλευρώδεις είναι φορείς ιώσεων και η προσβολή τους προκαλεί μείωση της ποσότητας και ποιότητας της παραγωγής. Για τους παραγωγούς που εφαρμόζουν ολοκληρωμένη καταπολέμηση συστήνεται τοποθέτηση του φυσικού εχθρού των αλευρωδών encarsia formosa. Για τους παραγωγούς συμβατικής γεωργίας συστήνεται οι ψεκασμοί για τον αλευρώδη να γίνονται κατά προτίμηση πολύ πρωί ή το σούρουπο, διότι όλος ο πληθυσμός βρίσκεται στο κάτω μέρος των φύλλων, με κατάλληλα εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά σκευάσματα και δραστικές ουσίες όπως imidacloprid, pyriproxyfen, pymetrozine, acetamiprid κ.α.

Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν είναι κατάλληλες για την ανάπτυξη του ωιδίου και την μετάδοσή του. Στην πάνω επιφάνεια των φύλλων εμφανίζονται κιτρινοπράσινες ή κίτρινες ακανόνιστες ή γωνιώδεις κηλίδες διαμέτρου 10-15 mm και στην κάτω επιφάνεια εμφανίζεται λεπτή λευκή μέχρι ανοιχτή καστανή εξανθηση. Να γίνει καταπολέμηση του παθογόνου μύκητα, μόνο όταν διαπιστωθεί η ύπαρξη του, με εκλεκτικά ωϊδιοκτόνα σκευάσματα και επανάληψη του ψεκασμού σε 8 ημέρες.

Προηγούμενο άρθρο Στήριξη Αγοραστού στους εργαζομένους του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι»
Επόμενο άρθρο Γιορτή λήξης της ποδοσφαιρικής περιόδου από τον Προμηθέα Λάρισας