30 Πρέσβεις της Επιτροπής Πολιτικής και Ασφαλείας της Ε.Ε. στη Λάρισα


Το Ελληνικό Στρατηγείο Επιχειρήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΣΕΕΕ), το οποίο σχεδίασε την επιχείρηση EUFORRCA στην ΚΑΔ και ελέγχει τις Δυνάμεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία βρίσκεται για μία ακόμη φορά στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Αυτή τη φορά, σε αυτό των κορυφαίων Διπλωματών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προερχόμενων από τις Βρυξέλλες.

 

Περισσότεροι από 30 Πρέσβεις της Επιτροπής Πολιτικής και Ασφαλείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συνοδευόμενοι από ίδιο αριθμό Διπλωματών της ομάδας «ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ» ταξίδεψαν στην Λάρισα  με σκοπό την πληροφόρησή τους για το Ελληνικό Ευρωπαϊκό Στρατηγείο, τη σχεδίαση της επιχείρησης, την προετοιμασία και τον έλεγχο των Ευρωπαϊκών στρατευμάτων στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία.

 

Η Ευρωπαϊκή αποστολή έχει σκοπό την παροχή προστασίας στον πληθυσμό της ΚΑΔ που ζει για περισσότερο από έναν χρόνο υπό την απειλή βασανιστηρίων, εκδιωγμού ή θανατηφόρων συμπλοκών από ένοπλες ομάδες ανταρτών ή άλλες εγκληματικές ομάδες Χριστιανών ή Μουσουλμάνων, οι οποίες προσπαθούν να διατηρήσουν την εικόνα αποσύνθεσης της ΚΑΔ και κατόπιν να αναλάβουν την εξουσία. Η αποστολή της ΕΕ αποσκοπεί στη δημιουργία ασφαλούς περιβάλλοντος στην πρωτεύουσα Μπανγκί, για την αποτελεσματική παροχή ανθρωπιστική βοήθειας στον πληθυσμό της ΚΑΔ, ο οποίος βρίσκεται εδώ και ένα χρόνο αντιμέτωπος με το πρόβλημα του υποσιτισμού αλλά και του θανάτου από ασιτία, και επιπλέον η δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών οι οποίες θα επιτρέψουν στην εκδήλωση των απαιτούμενων από τη μεταβατική κυβέρνηση της ΚΑΔ για τη διοικητική αναδιοργάνωση της ΚΑΔ.

 

Ο Επιχειρησιακός Διοικητής Γάλλος Στρατηγός PhilippePontiesκαι ο Επιτελάρχης του ΕΣΕΕΕ στη Λάρισα, Ταξίαρχος Χρήστος Δρίβας καλωσόρισαν θερμά τις αντιπροσωπείες των Διπλωματών που εκπροσωπούν της Ευρωπαϊκά Έθνη στην Επιτροπή Πολιτικής και Ασφαλείας, αντιμετωπίζοντας όλα τα θέματα γενικά και ασφαλείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

Πέραν της εμπεριστατωμένης ενημέρωσης για την κατάσταση των δυνάμεων της EUFORστην πρωτεύουσα Μπανγκί της ΚΑΔ, οι αντιπροσωπείες είχαν επίσης τη δυνατότητα να έρθουν σε επαφή και να συνομιλήσουν με το πολυεθνικό στρατιωτικό προσωπικό των 19 χωρών που υπηρετούν μαζί στο Ευρωπαϊκό Στρατηγείο της Λάρισας.

 

Ο πρόεδρος της Επιτροπής, WalterStevensκαι η Γενική Διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας, ClaudeFrance Arnould, εξέφρασαν την ευχαρίστησή τους και την εκτίμησή τους για την εξαιρετική προσπάθεια που έχει γίνει όλο αυτό το χρονικό διάστημα από το ΕΣΕΕΕ, τόσο στον επιτυχημένο και αποτελεσματικό σχεδιασμό της επιχείρησης όσο στην προετοιμασία, έναρξη και έλεγχο της αποστολής της ΕΕ (EUFORRCA). Επιπλέον, εξήραν το έργο όλου του προσωπικού του ΕΣΕΕΕ κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στους Έλληνες επιτελείς, οι οποίοι αποτελούν την κυρίως δύναμη του Ευρωπαϊκού Στρατηγείου Λάρισας, αριθμώντας 72 εκ συνόλου 129. Επικεφαλής του προσωπικού του ΕΣΕΕΕ είναι ο Έλληνας Επιτελάρχης Ταξίαρχος Χρήστος Δρίβας.

 

Επιπλέον επισήμαναν τη σημασία της κοινής Ευρωπαϊκής προσπάθειας για τη δημιουργία των απαραίτητων συνθηκών για την όσο το δυνατό ομαλότερη και καλύτερη διαδοχή της αποστολής της ΕΕ (EUFORRCA) από την  ειρηνευτική αποστολή των Ηνωμένων Εθνών (MINUSCA), της οποίας η έναρξη έχει σχεδιαστεί για τα τα τέλη του έτους 2014.

 

 

Προηγούμενο άρθρο Στη φάση της υλοποίησης οι υδρευτικές γεωτρήσεις σε Μέλισσα και Αρμένιο
Επόμενο άρθρο Προσοχή στις πτήσεις Αιωρόπτερων και Αλεξιπτώτων Πλαγιάς εντός Τερματικής Περιοχής Αεροδρομίου Λάρισας