Επεκτείνεται η σεπτορίωση σε σημαντικό αριθμό εκτάσεων καλλιέργειας σκληρού σίτου σε όλη την Π.Ε. Λάρισας


Μέτρα αντιμετώπισης, για την σεπτορίωση που έχει προσβάλει μεγάλες εκτάσεις καλλιέργειας σκληρού σίτου στη Λάρισα, προτείνει με έγγραφό της η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Στο έγγραφο που υπογράφει ο Διευθυντής της Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Λάρισας, κ. Παναγιώτης Καλφούντζος τονίζεται ότι ύστερα από επιτόπιους ελέγχους των γεωπόνων της υπηρεσίας, διαπιστώνεται η συνεχής εξέλιξη της προσβολής από σεπτορίωση σε σημαντικό αριθμό εκτάσεων καλλιέργειας σκληρού σίτου σε όλη την Π.Ε. «στοιχεία τα οποία επιβεβαιώνονται και από τα αποτελέσματα εργαστηριακών ελέγχων που διενεργήθηκαν στα εργαστήρια φυτοπαθολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και του Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας», αναφέρει το έγγραφο της ΔΑΟΚ.

Επειδή ο σκληρός σίτος παρουσιάζει μεγάλη οικονομική σημασία για την Π.Ε. Λάρισας, η υπηρεσία ενημερώνει τους σιτοπαραγωγούς σχετικά με τα συνιστώμενα μέτρα αντιμετώπισης της σεπτορίωσης, προκειμένου να αποφευχθεί η εμφάνισή της σε επιδημική μορφή και τη νέα καλλιεργητική περίοδο.

Μέτρα Αντιμετώπισης:

  1. Ενσωμάτωση των υπολειμμάτων της καλλιέργειας με όργωμα
  2. Αμειψισπορά
  3. Ισορροπημένη λίπανση
  4. Χρήση υγιούς πιστοποιημένου σπόρου, επενδεδυμένου με μυκητοκτόνο
  5. Αποφυγή πυκνής σποράς, προκειμένου να «αερίζεται» καλύτερα η καλλιέργεια (η πρακτική αυτή επίσης μπορεί να οδηγήσει σε μείωση του πλαγιάσματος και του ανταγωνισμού μεταξύ των φυτών). Η πυκνότητα της σποράς εξαρτάται από την ποικιλία και τις ιδιαίτερες κλιματικές συνθήκες της κάθε περιοχής (π.χ. πυκνότερη σπορά επιβάλλεται σε ορεινές περιοχές και σε ποικιλίες που δεν αδελφώνουν πολύ). Η μειωμένη πυκνότητα σποράς δεν δημιουργεί σημαντικές διαφορές στις αποδόσεις (καθότι τα φυτά έχουν την ικανότητα να αδελφώνουν), οι οποίες μπορούν να διαχειριστούν μέσω των λιπάνσεων (σε μικρή πυκνότητα φυτών συνιστάται πέρα από τη βασική λίπανση, μία εφάπαξ ακόμη εφαρμογή στις αρχές Φεβρουαρίου για την ενίσχυση του αδελφώματος)
  6. Καλλιέργεια ανθεκτικών ποικιλιών
  7. Διαχείριση του χρόνου σποράς (όψιμη ή πρώιμη σπορά) ανάλογα με την ποικιλία και τις κλιματικές συνθήκες της κάθε περιοχής, προκειμένου να αποφεύγεται να συμπίπτουν τα ευαίσθητα στάδια του σίτου με ευνοϊκές θερμοκρασίες ανάπτυξης της ασθένειας
  8. Χημική καταπολέμηση με μυκητοκτόνα, εφόσον η απώλεια της παραγωγής ξεπερνά το κόστος ψεκασμού (φυτοφάρμακο, ψεκαστής).

Δεδομένου ότι το κρίσιμο στάδιο προσβολής των σιτοκαλλιεργειών είναι στο στάδιο του «ξεσταχυάσματος» και ότι η χημική καταπολέμηση των ασθενειών είναι αντιοικονομική, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι τα διαθέσιμα εγκεκριμένα μυκητοκτόνα παρουσιάζουν όρια ημερών ψεκασμού πριν τη συγκομιδή μεγαλύτερες των 30 ημερών, η χρήση χημικών μυκητοκτόνων τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο είναι εντελώς ανώφελη και απαγορευτική. Σε κάθε περίπτωση, πριν την τελική απόφαση για τη λήψη ή όχι μέτρων ψεκασμού η οποία έγκειται στον κάθε παραγωγό, θα πρέπει να υπολογίζεται η διαφορά μεταξύ της αναμενόμενης παραγωγής σε σχέση με το κόστος ψεκασμού.

Προηγούμενο άρθρο Εγγραφές στους παιδικούς σταθμούς του δήμου Λάρισας
Επόμενο άρθρο Κ. Αγοραστός: Έξι αναπτυξιακές προτεραιότητες και 17 δράσεις για την δημιουργία θέσεων εργασίας και την αντιμετώπιση της φτώχειας