Εντυπωσιακή συγκέντρωση Κολλάτου στο Μακρυχώρι


Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που βρίσκομαι σήμερα εδώ κοντά σας, στα πλαίσια της προεκλογικής μας επικοινωνίας.

 

Βρισκόμαστε στην τελική ευθεία της εκλογικής αναμέτρησης.

Μια αναμέτρηση :

 

üιδιαίτερα κρίσιμη για την τοπική αυτοδιοίκηση,

üιδιαίτερα σημαντική για το Δήμο μας και

üνικηφόρα για το συνδυασμό μας, με την υποστήριξή σας !

 

Έχουμε όλες τις προϋποθέσεις να το πετύχουμε, αρκεί να υπάρξει διαρκής αγώνας, ενότητα, συσπείρωση, ενιαία αυτοδιοικητική συνείδηση, χωρίς εφησυχασμός.

 

 

Στόχος μας είναι να παραμείνει ο ενιαίος Δήμος Τεμπών ένα ισχυρό, σύγχρονο, αυτοδιοικητικό κέντρο / οχυρό αξιοποιώντας τόσο τις δυνατότητες της περιοχής, όσο και όλων των δημοτών.

 

 

Στις προθέσεις μας είναι να συνεχίσει να λειτουργεί ένας Δήμος:

 

üχωρίς αντιπαλότητες,

üχωρίς περιθωριοποίησεις,

üκοινωνικά δίκαιος,

üμε ευαισθησία στα προβλήματα της καθημερινότητας,

üμε υπηρεσίες υψηλού επιπέδου και για τους δημότες και για τους επισκέπτες.

 

Στις σκέψεις μας παραμένει η αταλάντευτη απόφαση για υπέρβαση μικροκομματικών, μικροπροσωπικών αγκυλώσεων δίνοντας πρωτοβουλία και λόγο σε όλες τις υγιείς δυνάμεις του τόπου μας :

 

üγια να εκφραστούν

üγια να δημιουργήσουν

üγια να εξασφαλίσουν τις προϋποθέσεις μιας βιώσιμης ανάπτυξης

Τρία χρόνια πριν μαζί με πολλούς συντοπίτες κι ανθρώπους που νοιάζονταν για τον τόπο μας, εκθέσαμε τους εαυτούς μας ως υποψήφιοι.

Μας τιμήσατε.

Μας επιλέξατε για την πρώτη δημοτική θητεία του νέου Δήμου Τεμπών. Ευχαριστούμε !

 

Σήμερα όμως τίθεται το ίδιο ερώτημα – δίλημμα.

 

Ο Δήμος χρειάζεται να συνεχίσει την πορεία που χάραξε μέσα στη δίνη της οικονομικής κρίσης.

 

Ο Δήμος χρειάζεται μια γενναία επανεκκίνηση.

 

Ο Δήμος χρειάζεται μια γενναία και τολμηρή Δημοτική Αρχή.

 

Εμάς.

 

Έχω την τιμή να βρίσκομαι επικεφαλής του συνδυασμού «Συνεργασία για πορεία ανάπτυξης του Δήμου Τεμπών» που είναι :

 

üένας συνδυασμός με όραμα

üένας συνδυασμός με γνώση

üένας συνδυασμός με αποτελεσματικότητα

 

Έχετε την ευκαιρία να φτιάξετε τη γέφυρα της πρώτης με την επόμενη δημοτική θητεία.

 

Έχουμε την ευκαιρία να συνεχίσουμε το έργο που ξεκινήσαμε.

 

Έχουμε την ευκαιρία να οδηγήσουμε το Δήμο πολλά βήματα παραπέρα.

 

Σήμερα μπορούμε να σας το αποδείξουμε μέσα από έναν μικρό απολογισμό της θητείας μας, αλλά να σας εξηγήσουμε και το όραμά μας.

 

Η εντολή των δημοτών ήταν να οδηγήσουμε το Δήμο στη νέα πραγματικότητα δημιουργώντας ένα Δήμο σύγχρονο, αποτελεσματικό κι ανθρώπινο.

 

Παρά τις μεγάλες αλλαγές, τις τεράστιες δυσκολίες, τα σοβαρά προβλήματα, καταφέραμε :

 

üΝα πετύχουμε την έγκαιρη προσαρμογή του νέου Δήμου στο πλαίσιο λειτουργίας του «Καλλικράτη»

üΝα οργανώσουμε τις υπηρεσίες του νέου Δήμου

üΝα νοικοκυρέψουμε τα οικονομικά του Δήμου

üΝα αξιοποιήσουμε τα ευρωπαϊκά προγράμματα και νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, αξιοποιώντας μελέτες που βρήκαμε ή νέες μελέτες που εκπόνησε η Τ. Υπηρεσία έχοντας άριστη συνεργασία και με την Περιφέρεια Θεσσαλίας και με τα διάφορα Υπουργεία

üΝα προετοιμάσουμε τα έργα και τις δράσεις εκείνες που πρόκειται να αλλάξουν τα επόμενα χρόνια τη φυσιογνωμία του Δήμου μας

 

Κι όλα αυτά σε ένα ιδιαίτερα οικονομικά ασφυκτικό περιβάλλον, καθώς μειώθηκαν οι πόροι μέσω ΚΑΠ μειώθηκαν και της ΣΑΤΑ κατά 60% και 70% αντίστοιχα.

 

Με πρωτόκολλο παραλαβής- παράδοσης ο Δήμος Τεμπών ανέλαβε από τον πρώην Δήμο Μακρυχωρίου κατά την 31.12.2010 :

Ο πρώην Δήμος Μακρυχωρίου που συγχωνεύτηκε στον Καλλικρατικό Δήμο Τεμπών ήταν ένας νοικοκυρεμένος και οργανωμένος Δήμος χάρη στην προσωπικότητα, την ικανότητα, το ήθος του αείμνηστου Δημάρχου Μακρυχωρίου κ. Λιούπα Ζήση.

Ως Δήμαρχος Τεμπών παρέλαβα από τον πρώην Δήμο Μακρυχωρίου ταμειακά διαθέσιμα ύψος 138.281,68€ και απαιτήσεις από οφειλέτες ύψους 245.826,38€.

Παράλληλα παρέλαβα υποχρεώσεις συνολικού ύψους 384.179,77€ (είτε τιμολογηθείσες είτε προερχόμενες από συμβάσεις που δέσμευαν τον νεοσύστατο Δήμο Τεμπών). Οι υποχρεώσεις αυτές συνοπτικά αφορούσαν τα εξής:

  1. Ποσό 25.334,08€ για το έργο Ανάπλαση πλατείας Γκαμπέτα στο Μακρυχώρι
  2. Ποσό 265.434,01€ για το έργο Ανάπλαση κεντρικής πλατείας Μακρυχωρίου.
  3. Ποσό 64.693,59€ για το έργο Ανάπλαση Κεντρικής Πλατείας Ελάτειας
  4. Ποσό 7.416,37€ για το έργο Ανόρυξη υδρευτικής γεώτρησης στη θέση Ξηροκάμπι Ευαγγελισμού.
  5. Ποσό 15.195,06€ για το έργο Αντικατάσταση αρδευτικής γεώτρησης στη θέση Πέτρου Παραποτάμου.
  6. Ποσό 2.112,68€ για το έργο τσιμεντόστρωση και καθαρισμός ρέματος ΚΟΥΚΟΥ στον Ευαγγελισμό.
  7. Ποσό 2.197,63€ για το έργο Πεζοδρόμια στην οδό Π.Μελά & Κατσιγιάννη. Και τέλος
  8. Ποσό 1.796,39€ για οφειλή στον Ενιαίο Σύνδεσμο Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Ν.Λάρισας.

Κατά τη διάρκεια της θητείας μας ως Δημοτική αρχή παρ’όλες τις οικονομικές δυσκολίες που συναντήσαμε λόγω της γενικότερης κρίσης που δυστυχώς επικρατεί στη χώρα μας, με σφικτή οικονομική διαχείριση αποπληρώσαμε το 99,54% των υποχρεώσεων που παραλάβαμε από τον πρώην Δήμο Μακρυχωρίου, συνεχίζοντας το έργο του αείμνηστου Δημάρχου Μακρυχωρίου Ζήση Λιούπα..

 

Παράλληλα στοχεύσαμε σε δύο άξονες.

 

Ο 1ος αφορά την καθημερινότητα, όπου με την συμπαράσταση των Τοπικών Συμβουλίων, των προέδρων,  των θεματικών Αντιδημάρχων, των δημοτικών συμβούλων δώσαμε μια καθημερινή μάχη, πετυχαίνοντας καλά αποτελέσματα κάτι που τα προηγούμενα χρόνια φάνταζε ως αυτονόητο.

 

 

Η αποκομιδή απορριμμάτων, η ύδρευση, η άρδευση, οι χώροι πρασίνου, οι συντηρήσεις οδικών δικτύων, η αγροτική οδοποιία, η συντήρηση ηλεκτροφωτισμού κ.α. θεωρούμε ότι καταφέραμε με τη συνδρομή όλων των παραπάνω και πολλές φορές την ανοχή των δημοτών μας που καταλάβαιναν τις δυσκολίες, έβλεπαν την προσπάθειά μας να τα διατηρήσουμε σε ικανοποιητικό επίπεδο.

 

Άποψή μας είναι ότι η ανάκαμψη θα προέλθει μέσα από τις τοπικές κοινωνίες με έργα ουσίας, άμεσης απόδοσης, με υψηλή προστιθέμενη αξία για την τοπική κι εθνική οικονομία.

 

Ο 2ος άξονας αφορά έργα και παρεμβάσεις που βελτιώνουν υπάρχουσες υποδομές, δημιουργούν νέες και συντελούν σε ένα ευνοϊκό περιβάλλον για οικονομική ανάπτυξη.

 

Να αναφερθούμε τώρα στα έργα της δημοτικής ενότητας ΜΑΚΡΥΧΩΡΙΟΥ που έγιναν σε αυτά τα 3 χρόνια της θητείας μας :

Άποψη μας είναι ότι η ανάκαμψη θα προέλθει μέσα από τις τοπικές κοινωνίες με έργα ουσίας, άμεσης απόδοσης , με υψηλή προστιθέμενη αξία για την τοπική κι εθνική οικονομία.

 

Ο 2ος άξονας αφορά έργα και παρεμβάσεις που βελτιώνουν υπάρχουσες υποδομές, δημιουργούν νέες και συντελούν σε ένα ευνοϊκό περιβάλλον για οικονομική ανάπτυξη.

 

Ν’ αναφερθούμε τώρα στα έργα της δημοτικής ενότητας Μακρυχωρίου που έγιναν σε αυτά τα 3 χρόνια της θητείας μας :

 

1)      Υπογείωση αρδευτικού δικτύου ΤΟΕΒ Μακρυχωρίου . Η μελέτη εκπονήθηκε το 2009 από τον ΤΟΕΒ και τον πρώην Δήμο Μακρυχωρίου. Με την ανάληψη των καθηκόντων μας την επικαιροποιήσαμε και την καταθέσαμε στο ΥΠΑΑΤ στο πρόγραμμα Αλ. Μπαλντατζής στον άξονα 3.26. Το έργο στη συνέχεια δημοπρατήθηκε και εκτελέστηκε για χάριν του Δήμου από την Περφέρεια Θεσσαλίας, παραδόθηκε πολύ σύντομα, βελτιώνοντας υποδομές του πρωτογενές τομέα στην ευρύτερη περιοχή.

2)      Βελτίωση αγροτικής οδοποιίας σε Γυρτώνη και στο Δημοτικό Διαμέρισμα Μακρυχωρίου.

3)      Σύστημα φόρτωσης Βυτίων Γυρτώνης.

4)      Σύστημα ενίσχυσης νερού Γυρτώνης αλλαγή δεξαμενής και διαμόρφωση μαγγανοπήγαδου  στην Γυρτώνη.

5)      Επέκταση κοιμητηρίου Μακρυχωρίου.

6)      Σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας υλοποιείται ήδη το έργο : Κατασκευή δρόμου Μακρυχωρίου – Κυψελοχωρίου. Ένα χρόνιο αίτημα των τοπικών κοινωνιών των πρώην Καποδιστριακών Δήμων και του Δήμου Τεμπών γίνεται πραγματικότητα . Μ’ αυτό τον τρόπο διασφαλίζεται η καλή επικοινωνία των ανθρωπίνων κοινοτήτων, μικραίνει η απόσταση πρόσβασης προς την έδρα του Δήμου, προς τα παράλια του Νομού προς το Κίσσαβο αλλά και προς την εθνική οδό.

7)      Δημιουργία Κοινωνικού Παντοπωλείου στο Μακρυχώρι ενισχύοντας τις κοινωνικές δομές του Δήμου , μέσω του οποίου καταφέραμε να διευκολύνουμε 90 οικογένειες αλλά κυρίως καταφέραμε να συντονίσουμε κοινωνικούς φορείς , εκπαιδευτικά ιδρύματα , εκκλησιαστικές αρχές , τοπικές επιχειρήσεις και ευαισθητοποιημένους δημότες σε μια κοινή προσπάθεια .

8)      Δημιουργία Δημοτικής Βιβλιοθήκης .

9)      Βελτίωση αθλητικών υποδομών στο Μακρυχώρι με τη δημιουργία στεγάστρου και δομών των αποδυτηρίων.

10) Συντηρήσεις παιδικών χαρών και δημιουργία νέας στην πλατεία Μυλωνά,

11) Διαμόρφωση περιβάλλοντα χώρου Αγ. Γεωργίου για πολιτιστικές εκδηλώσεις.

12) Τοποθέτηση φωτεινών σηματοδοτών στον αριστερό παράδρομο της ΠΑΘΕ στην είσοδο Μακρυχωρίου με την απαιτούμενη διαγράμμιση.

13) Δημιουργία Κέντρου Δια Βίου Μάθησης στο Δήμο Τεμπών.

14) Ανακατασκευή παλιού Νηπιαγωγείου και δημιουργία 2 νέων αιθουσών στο Δημοτικό Σχολείο Μακρυχωρίου. Η βελτίωση των δομών της σχολικής μονάδας είχε ως αποτέλεσμα την αναβάθμιση του Δ.Σ. από 6θέσιο σε 8θέσιο.

15) Προμήθεια δύο νέων προκατασκευασμένων αιθουσών πολλαπλών χρήσεων.

16) Επιδεικτικό έργο αξιοποίησης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και δράσεις εξοικονόμισης ενέργειας στο Δημοτικό Σχολείο Μακρυχωρίου.

 

Επιτρέψτε μου εδώ να κάνω μια μικρή αναφορά στην κοινή μας προσπάθεια για τη διατήρηση των σχολικών μονάδων στο Μακρυχώρι.

Τους πρώτους μήνες της θητείας μας πριν καλά – καλά γνωριστούμε μεταξύ μας το Υπουργείο Παιδείας αποφάσισε την κατάργηση και συγχώνευση σχολικών μονάδων , προκαλώντας αναστάτωση στις τοπικές κοινωνίες των Γόννων και του Μακρυχωρίου.

Η Δημοτικά αρχή σε συνεργασία με τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων , τους εκπαιδευτικούς , τους δημότες μας προέβει σε μια σειρά ενεργειών – κινητοποιήσεων κατά των συγχωνεύσεων με επισκέψεις στη διεύθυνση Β/θμιας εκπαίδευσης , τον Περιφερειάρχη , το αρμόδιο Υπουργείο όπου καταφέραμε σε πρώτη φάση την αναστολή της απόφασης. Στη συνέχεια ζητήσαμε την αναβάθμιση και επαναφορά των σχολικών μονάδων στο προηγούμενο πριν της συγχώνευσης καθεστώς για τους λόγους :

Α) Η Διεύθυνση Β/θμιας εκπαίδευσης Λάρισας δεν είχε κάνει εισήγηση για την συγχώνευση των παραπάνω σχολικών μονάδων.

Β) Ο Δήμος Τεμπών στην Περιφέρεια που ανήκουν οι συγκεκριμένες σχολικές μονάδες με την 272/2013 ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. ζητά την οριστική ανάκληση της Απόφασης και

Γ) Το αρμόδιο Υπουργείο ανέστειλε κάθε χρόνο μέχρι σήμερα την εφαρμογή της συγχώνευσης.

Πιστεύω ότι το θέμα θα λυθεί πλέον οριστικά και αποδεικνύεται για ακόμη μια φορά η δύναμη της συνεργασίας, της συμμετοχής και της ενέργειας.

 

Επίσης μου δίνεται η δυνατότητα σήμερα να μιλήσω για την άψογη συνεργασία των δημοτικών παρατάξεων στο ΔΣ πλην ελαχίστων εξαιρέσεων υπήρχε μια σύμπνοια σε σοβαρά ζητήματα , μια διαρκής στήριξη σε θέματα αναπτυξιακά, οικιστικά περιβαλλοντικά που διεκδικούσε η Δημ αρχή , μια συνεχής αγωνίας για τα προβλήματα της καθημερινότητας , κάνοντας ένα γόνιμο διάλογο με συγκεκριμένες προτάσεις και όχι μια στείρα αντιπολίτευση για λόγους εντυπωσιασμού.

Για το λόγο αυτό απευθύνω ένα μεγάλο ευχαριστώ σ’ όλους τους συναδέλφους δημοτικούς συμβούλους και ιδιαίτερα στο συμπολίτη  σας τον Γιώργο Σεληγκούνα.

 

Η τεχνική υπηρεσία του Δήμου μας σε συνεργασία και με μελετητικά γραφεία εκπονεί μελέτες οδοποιητικές, αρδευτικές, αναπλάσεων πολιτιστικών χώρων κ.α. ώστε να είμαστε έτοιμοι να καταθέσουμε προτάσεις στο νέο ΕΣΠΑ, το λεγόμενο ΣΕΣ περιόδου 2014 – 2020.

Ήδη, στο νέο ΕΣΠΑ και στην διαχειριστική αρχή της Περιφέρειας Θεσσαλίας έχουμε καταθέσει προτάσεις ύψους 45 εκατ. €.

Αναγνωρίζουμε ότι ανοίγεται μια μεγάλη ευκαιρία για το Δήμο μας στη νέα προγραμματική περίοδο μέσω αυτών των χρηματοδοτικών εργαλείων – προγραμμάτων.

 

Ανοίγονται νέες ευκαιρίες στην Τοπική Αυτοδιοίκηση για μικρά και μεγάλα έργα που θα ευεργετήσουν την καθημερινότητα του πολίτη.

 

 

Συμπερασματικά, σε αυτή την δύσκολη συγκυρία, με πενιχρά μέσα και πόρους, πετύχαμε πολλά.

 

Εσείς τώρα οφείλετε να διασφαλίσετε τη συνέχεια στο Δήμο Τεμπών, ώστε τελικά να αναδειχθεί όλο το έργο μας και το κοινό μας όραμα στην επόμενη κρίσιμη 5ετία.

Στα χρόνια που θα έρθουν η Δημοτική ενότητα Μακρυχωρίου θα πάρει από την Δημοτική Αρχή αυτό που τις αξίζει και τις αναλογεί:

ü   Να εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα εξερεύνησης λύσης κατασκευής νέου δημοτικού σχολείου στο Μακρυχώρι.

ü   Επέκταση Δημοτικού καταστήματος (Δημαρχείο) με την κατασκευή νέας αίθουσας Δημοτικού Συμβουλίου

ü   Μελέτη-κατασκευή πεζοδρομήσεων και εσωτερικών αναπλάσεων όπου απαιτείται και ανάλογα με τις χρηματοδοτήσεις.

ü   Διαμόρφωση αντλιοστασίου Μακρυχωρίου σε χώρο άσκησης πολιτιστικών, εκπαιδευτικών περιβαλλοντικών δραστηριοτήτων (μέσω LEADER) έχει κατατεθεί η μελέτη.

ü   Τοποθέτηση φωτεινών σηματοδοτών στο ύψος του αντλιοστασίου στο δρόμο προς Κυψελοχώρι.

ü   Δημιουργία χώρου για τον δραστήριο ιππικό όμιλο

ü   Βελτίωση εσωτερικής οδοποϊιας

ü   Επισταμένη συντήρηση της αγροτικής οδοποϊιας και γενικότερα των αγροτικών-κτηνοτροφικών υποδομών

ü   Στόχος μέσω του ΕΠΕΡΑΑ και του νέου ΕΣΠΑ η κατασκευή αποχετευτικού δικτύου και Βιολογικού καθαρισμού.

üΣτήριξη και ενίσχυση του Πολιτιστικού Κέντρου και της Δημοτικής Βιβλιοθήκης.

üΠαροχή κάθε δυνατής στήριξης στους επαγγελματίες βιοτέχνες και εργαζόμενους αξιοποιώντας τα προγράμματα LEADER και ΟΠΑΑΧ τόσο για δημοτικές όσο και για ιδιωτικές επενδύσεις.

üΙδιαίτερη προτεραιότητα αποτελεί η στήριξη της τρίτης ηλικίας με την ενίσχυση των φορέων και των υπηρεσιών που θα ΄ναι κοντά σ’ αυτούς τους ανθρώπους.

üΠρόθεση η ενίσχυση του Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου , του Συλλόγου Γυναικών, της Δράσης Μακρυχωριτών με τον προγραμματισμό και την παρουσίαση διαφόρων εκδηλώσεων πολιτιστικού ενδιαφέροντος.

üΑρμονική συνεργασία με τον Αθλητικό Σύλλογο «Αετός Μακρυχωρίου» . Ο κεντρικός μας άξονας όπου θα δοθεί και ιδιαίτερη βαρύτητα είναι το τμήμα υποδομής και η αθλητική παιδεία . Στόχος μας η ενεργοποίηση όλων των πολιτών και η πρόοδος των ομάδων με την ανάδειξη ταλέντων και την σφυρηλάτηση καλών χαρακτήρων που θα επιτρέψει στα παιδιά μας να περάσουν κλυδωνισμούς στον κοινωνικό στίβο.

üΝα εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα για τη άμβλυνση σε τοπικό επίπεδο της ανεργίας τόσο με δημοτική απασχόληση όσο και με τη γενικότερη ανάπτυξη της Βιομηχανικής Περιοχής.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΑΛΛΑ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

 

1. ΡΟΜΠΟΤΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ:

Εκεί που η τεχνολογία συναντά τον εθελοντισμό, εκεί που η προσφορά του Δημότη βρίσκει την ανακύκλωση και την προστασία του περιβάλλοντος εκεί ακριβώς βρίσκεται και η Δημοτική αρχή.

Άμεσος στόχος είναι η πιλοτική εφαρμογή ενός νέου τρόπου ανακύκλωσης των απορριμμάτων στον Δήμο μας.

Σε εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας που επιβάλλει την χωριστή συλλογή των απορριπτόμενων προϊόντων ,αλλά και για την προώθηση της έννοιας και της ανάγκης της ανακύκλωσης θα εφαρμόσουμε αυτή την μέθοδο.

Δηλαδή σε μεγάλους και πολυσύχναστους χώρους που εμφανίζεται συσσωρευμένη ανθρώπινη κινητικότητα δημιουργούνται σημεία απόθεσης συγκεκριμένων υλικών για ανακύκλωση όπως σχολεία, πάρκα, καθώς σε τουριστικούς και αρχαιολογικούς χώρους.

Οι δημότες μετά την τοποθέτηση των υλικών θα μπορούν να συγκεντρώνουν πόντους σε μια ειδική μαγνητική κάρτα οι οποίοι θα μεταφράζονται σε κουπόνια με προσφορές για την απόκτηση διαφόρων προϊόντων ή ακόμη και ως αυτόματη δωρεά της αξίας του χρηματικού αντιτίμου υπέρ κάποιου κοινωνικού σκοπού, λειτουργώντας σε ανταποδοτική βάση.

Στα μεγάλα πλεονεκτήματα αυτού του σταθμού ανακύκλωσης θα πρέπει να αναφερθεί η μεγάλη χωρητικότητα διαχείρισης ανακυκλωμένων υλικών, καθώς και το χαμηλό κόστος λειτουργίας διότι δεν απαιτούνται τα έξοδα για την μεταφορά των στερεών αποβλήτων προς τα ΧΥΤΑ.

Πρόκειται αναμφίβολα για μια καινοτομία και μια πρωτοπορία που για να πετύχει όμως απαιτεί την συμμετοχή του κάθε Δημότη. Ελπίζουμε σε αυτό να σας βρούμε αρωγούς όπως άλλωστε αποδείξατε και σε πολλές άλλες περιπτώσεις στην θητεία μας.

 

2. ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΗΛΕΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΔΙΚΤΥΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΦΩΤΙΣΜΟΥ , ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΤΗΝ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΟΡΩΝ

 

H Νέα Δημοτική Αρχή του Δήμου Τεμπών προτίθεται να υλοποιήσει  ένα «ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΗΛΕΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΔΙΚΤΥΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΦΩΤΙΣΜΟΥ , ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΤΗΝ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΟΡΩΝ».

Το έργο αυτό περιλαμβάνει την αντικατάσταση των παλαιών ενεργοβόρων φωτιστικών στις οδούς του Δήμου Τεμπών με νέα φωτιστικά τεχνολογίας LED τα οποία καταναλώνουν σημαντικά λιγότερη ενέργεια και επιπλέον την προμήθεια ενός συστήματος ασύρματης τηλεδιαχείρισης των νέων φωτιστικών όπου αυτά θα εγκατασταθούν.

Τα οφέλη για το Δήμο και του πολίτες θα είναι τα εξής:

  • Μείωση εκπομπής CO2 και εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι 65% λόγω.
  • Αύξηση της διάρκειας ζωής των φωτιστικών LED άρα 30% μείωση του κόστους συντήρησης του δικτύου ηλεκτροφωτισμού.
  • Η μείωση των εξόδων του Δήμου για την δαπάνη του ηλεκτροφωτισμού θα οδηγήσει  στην  μείωση των δημοτικών  τελών των δημοτών γιατί όπως γνωρίζεται  η Υπηρεσία Ηλεκτροφωτισμού και Καθαριότητας έχουν ανταποδοτική σχέση.
  • Άμεσος εντοπισμός και επίλυση των βλαβών του δικτύου ηλεκτροφωτισμού.

 

Ζωτικά ζητήματα που θα βρίσκονται σε πρώτη προτεραιότητα της Δημοτικής Αρχής είναι η αστυνόμευση και το θέμα των διοδίων στο Δήμο μας.

 

Για την καλύτερη αστυνόμευση της περιοχής, ζητάμε τη δημιουργία αστυνομικού τμήματος στην ευρύτερη περιοχή. Η δημόσια ασφάλεια είναι αυτοτελές δικαίωμα που απολαμβάνει κάθε πρόσωπο που διαμένει στην ελληνική επικράτεια, γι άυτό και παρίσταται η ανάγκη καλύτερης αστυνόμευσης.

Την επόμενη 5ετία θα εντείνουμε τις προσπάθειές μας για την επίτευξη του δίκαιου αιτήματός μας.

Γνωρίζοντας τα προβλήματα ανεπαρκούς προσωπικού, πιστεύουμε ότι με ένα καλύτερο οργανόγραμμα της Περιφερειακής Αστυνομικής Δ/νσης μπορεί να βρεθεί λύση.

 

Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του Δήμου Τεμπών τείνουν να γίνουν μειονεκτήματα με την ύπαρξη των διοδίων. Πληροφοριακά να αναφέρω ότι εντός των ορίων μας λειτουργούν δύο σταθμοί διοδίων και δύο πλευρικοί.

Επιπλέον κατασκευάζεται και τρίτος πλευρικός σταθμός.

Γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι εντός των ορίων του ίδιου Δήμου, οι κάτοικοι πληρώνουν για να μετακινούνται  από το ένα μέρος στο άλλο, κάτι που για άλλους Δήμους είναι μια ανέξοδη μετακίνηση από γειτονιά σε γειτονιά. Το ίδιο γεγονός όμως είναι κι ένα ισχυρό αντικίνητρο για όσους χωρίς να είναι κάτοικοι, θέλουν να επισκεφτούν την περιοχή μας. Για το λόγο αυτό, οδηγοί ιδιωτικών αλλά και επαγγελματικών οχημάτων κινούνται από τους παράδρομους αυξάνοντας την επικινδυνότητα αυτών των δρόμων. Επειδή η ασφαλής διέλευση των ανθρώπων είναι υψίστης σημασίας, ζητούμε :

üΕπανεξέταση και νέα προσέγγιση της τιμολογιακής πολιτικής που αφορά στους σταθμούς διοδίων, δεδομένου ότι οι συμβάσεις παραχώρησης έγιναν κάτω από άλλες οικονομικές συνθήκες, ενώ τώρα τα δεδομένα έχουν αλλάξει. Όση υπομονή έκαναν οι πολίτες άρχισε να εξαντλείται

üΟι μόνιμοι κάτοικοι του Δήμου να έχουν κάρτα ελεύθερης διακίνησης εντός των ορίων του Δήμου. Για όσους δραστηριοποιούνται επαγγελματικά και δεν είναι μόνιμοι κάτοικοι, αλλά και για όσους διαθέτουν κατοικία εντός του Δήμου να εκδοθεί κάρτα με έκπτωση.

üΓια όσους διέρχονται κι απλά χρησιμοποιούν περιοδικά την ΠΑΘΕ να υπάρχει χρέωση ανά χιλιόμετρο ώστε να είναι πιο δίκαιη και λογική η κατανομή κόστους.

 

Έχουμε στείλει υπομνήματα προς όλους τους αρμόδιους φορείς με την επιχειρηματολογία μας για την τιμολογιακή πολιτική και περιμένουμε να υπάρξει λύση κι ανταπόκριση στα δίκαια αιτήματά μας.

Σε διαφορετική περίπτωση, όπως ήδη ανέφερα, η υπομονή εξαντλείται και θα υπάρξει διαφορετική προσέγγιση.

 

 

Φίλες και φίλοι,

 

Έχουν γίνει πολλά.

Μπορούμε και θα κάνουμε περισσότερα.

 

Χρειαζόμαστε την υποστήριξή σας.

 

Χρειαζόμαστε την ελπίδα – την αισιοδοξία –και την ενεργό σας συμμετοχή.

 

Αυτός ο τόπος, των Τεμπών είναι ο τόπος όλων μας.

 

Για το λόγο αυτό καταρτίσαμε ένα πολύ – συλλεκτικό ψηφοδέλτιο.

 

Καταρτίσαμε ένα συνδυασμό νίκης, που εκφράζει την τοπική κοινωνία στο σύνολό της.

Ξέρετε, στο ξεκίνημα της προσπάθειας μας ήμασταν περισσότεροι.

Χάσαμε και θρηνήσαμε στην πορεία έναν αγαπημένο συνάδελφο.

Αναφέρομαι στον εξαίρετο φίλο, πολύτιμο συνεργάτη και υπέροχο άνθρωπο Κώστα Αντάμαλη.

Στην μνήμη του θέλω δημόσια να πω ότι θυμόμαστε και εκτιμούμε την δύναμη που μας πρόσφερε το όραμα και τους στόχους του, και του αφιερώνω την σημερινή ομιλία μου.

 

Με ιδιαίτερη χαρά σας παρουσιάζω τους υποψήφιους συμβούλους :

 

Υποψήφιοι για το Τοπικό Συμβούλιο Μακρυχωρίου :

 

üΓκίατας Ηλίας

üΣαϊτη Αποστολίνη

üΣαϊτης Ευθύμιος

üΤσούλιας Αθανάσιος

 

Υποψήφιοι για το Δημοτικό Συμβούλιο Δ.Ε. Μακρυχωρίου :

 

üΖάρρας Λάμπρος

üΚούτρας Ιωάννης

üΜήλιος Αστέριος

üΝάρης Αθανάσιος

üΝικολαϊδης Σταύρος

üΠράπα Τίκου Σταυρούλα

üΣαϊτης Αστέριος

üΣτογιάννης Μιχαήλ

üΤσέτσιλας Δημήτριος

 

Υποψήφιοι για το Δημοτικό Συμβούλιο Δ.Ε. Γόννων :

 

üΓουγουλιάς Ιωάννης

üΜπασδέκης Γεώργιος

üΠούλιου – Μπουμπουλη Βάϊα

üΠουρνάρας Βασίλειος

üΣαλαμπάσης Χρήστος

üΤάσιου Νεκταρία

üΤσιαπλές Θωμάς

üΤσιόπα – Λύτρα Γεωργία

üΤσούγιας Χρήστος

 

 

Υποψήφιοι για το Δημοτικό Συμβούλιο Δ.Ε. Αμπελακίων :

 

üΚωσταρέλλου – Ζαχαριάδη Στυλιανή,

üΤσεργάς Κων/νος,

 

 

Υποψήφιοι για το Δημοτικό Συμβούλιο Δ.Ε. Κ. Ολύμπου :

 

üΔήμου Γρηγόριος

üΔιψάνας Αχιλλέας

üΖάχος Βασίλειος

üΖησάκη Ξανθή

üΚαραναστάση – Τσίλα Αναστασία

üΚόκουβας Ιωάννης

üΜπουζέκης Ευθύμιος

üΝατσης Γεώργιος

üΠαναγιωτόπουλος Θωμάς

üΠουρλιώτου Αναστασία

üΡεντιζέλα Σταυρούλα

üΡήγας Γεώργιος

üΤζιολης Δημήτριος

üΤσάτσαρης Χρήστος

 

Υποψήφιοι για το Δημοτικό Συμβούλιο Δ.Ε. Νέσσωνος :

 

üΑγγελής Γεώργιος

üΑργυρίου Ιωάννης

üΈξαρχος Γεώργιος

üΚαρατέγος Μιχαήλ

üΚλωστράκης Βασίλειος

üΚρητικού Ελένη

üΛιακοπούλου Αικατερίνη

üΜπαλογιάννης Ηλίας

üΜπέλτσιου Στέλλα

üΝταναβάρας Παντελεήμων

üΝταφούλης Κων/νος

üΠανάγου Ελευθερία

üΣακκαβού Ελευθερία

üΧρυσικός Δημήτριος

 

Σας εύχομαι καλή επιτυχία,

üμε αγωνιστικότητα,

üήθος

üκι αξιοπρέπεια.

 

Νιώθουμε στην παρουσία των δημοτών την υποστήριξη στα σχέδιά μας.

 

Αναγνωρίζουμε την αλήθεια σας.

 

Εμπιστευόμαστε την κρίση σας.

 

Είμαστε κοντά σε μια μεγάλη νίκη.

 

Μοιραστήκαμε πολλά, κυρίως όμως το όραμα για το αύριο του Δήμου μας.

 

Κι αυτό το αύριο, το φτιάχνουμε από σήμερα.

 

Γειά σας,

 

Καλό αγώνα

 

Με τη νίκη

 

Σας ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου για την απίστευτη, την συγκλονιστική παρουσία σας.

Προηγούμενο άρθρο E. Νασιώκας σε συνάντηση με νέους: «Την πρώτη Κυριακή περνάμε, τη δεύτερη Κυριακή νικάμε»
Επόμενο άρθρο Η κεντρική ομιλία του Γ. Πασχόπουλου