Σε απεργία τα Κέντρα Πρόληψης Θεσσαλίας


Στα πλαίσια της 24ωρης Πανελλαδικής απεργίας που κήρυξε το Σωματείο Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης για την Πέμπτη 8 Μαΐου, τα Κέντρα Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας των νομών Καρδίτσας, Λάρισας, Τρικάλων και Μαγνησίας, προχώρησαν, την Τετάρτη 7-5-2014, σε κοινή συνέντευξη Τύπου ( η οποία πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Πρόληψης Ν. Λάρισας ), ζητώντας την υπογραφή της Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ των Υπουργείων Υγείας, Εσωτερικών, Ο.ΚΑ.ΝΑ. και Κ.Ε.Δ.Ε., η οποία διασφαλίζει τη συνέχιση της λειτουργίας των Κέντρων Πρόληψης .
Τη συνέντευξη έδωσαν η Επιστημονικά Υπεύθυνη του Κέντρου Πρόληψης Ν. Λάρισας κα Κουφάκη Ειρήνη, η Επιστημονικά Υπεύθυνη του Κέντρου Πρόληψης Ν. Καρδίτσας κα Αλογάριαστου Σταυρούλα , και η Επιστημονικά Υπεύθυνη του Κέντρου Πρόληψης Ν. Τρικάλων κα Καραμπίνα Άννα . Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης επισημάνθηκαν μεταξύ άλλων τα εξής:
«Θεωρούμε ζωτικής σημασίας την απρόσκοπτη συνέχιση της λειτουργίας των Κέντρων Πρόληψης καθώς και τη δωρεάν παροχή των υπηρεσιών τους σε μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικούς, στρατιώτες, ανέργους εν μέσω κοινωνικής, οικονομικής και ανθρωπιστικής κρίσης.
Διεκδικούμε από την κυβέρνηση, τις ηγεσίες των Υπουργείων Υγείας και Εσωτερικών, των ΚΕΔΕ και ΟΚΑΝΑ:
• την άμεση υπογραφή της Προγραμματικής Σύμβασης, με ισχύ από 1/1/2014 και καταβολή όλων των ποσών που αναγράφονται σε αυτή.
• την άμεση πληρωμή δεδουλευμένων των εργαζομένων.
• την καταβολή όλων των οφειλών προηγουμένων ετών από τις ηγεσίες του Υπουργείου Εσωτερικών και του ΟΚΑΝΑ, για να πληρωθούν ενοίκια των Κέντρων Πρόληψης, λογαριασμοί τηλεφώνου, εισφορές σε ΙΚΑ και εφορία.
• όλα ανεξαιρέτως τα Κέντρα Πρόληψης της χώρας λειτουργικά και ανοιχτά στις τοπικές κοινωνίες.
• θεσμική κατοχύρωση των Κέντρων Πρόληψης και των υπηρεσιών τους.
• αποκλειστικά δημόσιο σύστημα Πρόληψης, Θεραπείας και Κοινωνικής Ένταξης. «
Ειδικότερα, σε ότι αφορά στο Κέντρο Πρόληψης Ν. Καρδίτσας, η Επιστημονικά Υπεύθυνη κα Αλογάριαστου είπε:
«Τo Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Ν. Καρδίτσας , δραστηριοποιείται στην τοπική κοινωνία από το 1996, υπηρετώντας επί 17 χρόνια τους σκοπούς και τους στόχους της Πρωτογενούς Πρόληψης.
Τα τελευταία χρόνια όμως ζούμε σε συνθήκες τεράστιας οικονομικής και κοινωνικής κρίσης. Παρατηρείται αύξηση των ψυχοκοινωνικών προβλημάτων, της βίας ( ενδοσχολικής και μη ), της κατάχρησης ουσιών ( νόμιμων και παράνομων ), της υπερβολικής ενασχόλησης με το διαδίκτυο ( με ότι κινδύνους συνεπάγεται αυτό για την ψυχική υγεία των παιδιών ). Ο ρόλος λοιπόν των Κέντρων Πρόληψης σ’ αυτές τις συνθήκες κρίνεται ιδιαίτερα σημαντικός. Κι αυτό γιατί αποτελούν τις μοναδικές ίσως δομές που απευθύνονται στον υγιή πληθυσμό ( παιδιά σχολικής – εφηβικής ηλικίας, γονείς, εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης ) προσφέροντας τις υπηρεσίες τους δωρεάν.
Το Κέντρο Πρόληψης Ν. Καρδίτσας δέχεται πληθώρα αιτημάτων για υλοποίηση προληπτικών παρεμβάσεων και ο αριθμός των ατόμων που συμμετέχουν σε αυτές τις παρεμβάσεις, συνεχώς αυξάνεται. Απόρροια αυτού είναι και η συνεργασία που ανέπτυξε με το Δήμο Καρδίτσας, η οποία οδήγησε στην δημιουργία του πρώτου, σε πανελλήνιο επίπεδο, Δικτύου Πρόληψης στη Σχολική Κοινότητα.
Παράλληλα αυξάνεται και ο αριθμός των συμπολιτών μας που απευθύνονται στο Κέντρο Πρόληψης, ζητώντας πλέον ατομική συμβουλευτική και υποστήριξη σε θέματα που αγγίζουν όλο και περισσότερους συνανθρώπους μας όπως είναι η διαχείριση του άγχους, αποτέλεσμα των νέων κοινωνικοοικονομικών συνθηκών
Όμως, εκ μέρους της Πολιτείας παρατηρείται κωλυσιεργία στην ανανέωση της «Προγραμματικής Σύμβασης για την Λειτουργία των Κέντρων Πρόληψης» με συνέπεια από 31/12/2013 που έληξε η ισχύ της, τα Κέντρα Πρόληψης να βρίσκονται ουσιαστικά «στον αέρα» με ευθύνη των υπουργείων!
Επειδή, δεν μπορούμε να επιτρέψουμε μια τέτοια εξέλιξη, που οδηγεί στην διακοπή της συμβουλευτικής υποστήριξης των κατοίκων της περιοχής μας και ιδιαίτερα των νέων για προβλήματα που σχετίζονται με τις εξαρτήσεις, αλλά και την ψυχοκοινωνική υγεία γενικότερα!
Επειδή, δεν μπορούμε να επιτρέψουμε την διακοπή των παρεμβάσεων πρόληψης και ενίσχυσης παιδιών και εφήβων, εντός και εκτός σχολικού πλαισίου!
Επειδή, δεν μπορούμε να επιτρέψουμε την διακοπή της δωρεάν στήριξης των εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, μέσω της λειτουργίας βιωματικών – εκπαιδευτικών σεμιναρίων!
Επειδή δεν μπορούμε, να επιτρέψουμε την διακοπή της δωρεάν στήριξης της οικογένειας μέσω της λειτουργίας των ομάδων γονέων!
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ από όλους τους αρμόδιους Υπουργούς και κρατικούς αξιωματούχους την άμεση υπογραφή της Προγραμματικής Σύμβασης!

Εμείς ως εργαζόμενοι του Κέντρου Πρόληψης Ν. Καρδίτσας, αναλαμβάνοντας την ευθύνη που απορρέει από το ρόλο μας, συνεχίζουμε να εργαζόμαστε αδιάκοπα, κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες, (απλήρωτοι εδώ και πολλούς μήνες, βάζοντας ακόμη κι από την τσέπη μας χρήματα προκειμένου να λειτουργήσουν οι ομάδες, ή προκειμένου να μετακινηθούμε για δράσεις εκτός πόλης)… Κι αυτό το κάνουμε γιατί θεωρούμε ότι οφείλουμε να υποστηρίξουμε με κάθε τρόπο τον υγιή ιστό της κοινωνίας μας που είναι τα παιδιά και οι έφηβοι, μέσω της στήριξης των σημαντικών ανθρώπων που βρίσκονται γύρω τους (γονέων και εκπαιδευτικών).
Σε αυτές λοιπόν τις δύσκολες συνθήκες πιστεύουμε ότι ο καθένας θα πρέπει μέσα από το ρόλο του να αναλάβει την ευθύνη που του αναλογεί.
Ευχαριστώ από καρδιάς όλα τα μέλη των ομάδων, όλους τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς, τους συμπολίτες μας στην Καρδίτσα που υποστήριξαν και συνεχίζουν να υποστηρίζουν τη δομή μας, αλλά και εκφράζουν τη συμπαράστασή τους με την υπογραφή ψηφισμάτων στήριξης προς το Κέντρο Πρόληψης Ν. Καρδίτσας .

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Μετάδοση αποτελεσμάτων εκλογών από την Περιφέρεια Θεσσαλίας
Επόμενο άρθρο Ε. Νασιώκας στο Αβέρωφ: «Πραγματική αλλαγή στο Δήμο Λαρισαίων μόνο με την Ανθρώπινη Πόλη»