ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΗΣ 7ΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΤΟΥ ΔΙΑΚΡΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ FREE MED


Το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Περιφέρειας Θεσσαλίας, στο πλαίσιο του διακρατικού προγράμματος FREE MED «Τα ποτάμια και οι παραποτάμιες περιοχές ως χώρος αειφόρου ανάπτυξης για τις χώρες της Μεσογείου», οργάνωσε  στη Λάρισα την 7η  Επιτροπή Παρακολούθησης μεταξύ των εταίρων του προγράμματος το διήμερο 2 και 3 Μαρτίου 2011.  πρόγραμμα έχει σαν αντικείμενο την διάχυση των καλών πρακτικών με στόχο τη βελτίωση της διαχείρισης των υδάτινων πόρων των περιοχών της Μεσογείου, αλλά και την ανάπτυξη της συνεργασίας και την προώθηση της ανάπτυξης καινοτόμων ενεργειών. Το Πρόγραμμα FREE MED χρηματοδοτείται  από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Τ.Π.Α.) κατά  75% μέσω του Προγράμματος ΜED, και κατά 25 % από Εθνικού ς Πόρους.

   Στην 7η Επιτροπή Παρακολούθησης συμμετείχαν εκπρόσωποι των 6 εκ των 7 εταίρων (δεν στάθηκε δυνατό να παραστεί εκπρόσωπος της Ισπανίας). Οι εκπρόσωποι προερχόταν από την Ιταλία (Περιφέρεια Καμπανίας -Patto dell’agro και  Υδάτινο πάρκο της Alcantara), τη Γαλλία (Κοινότητες της περιοχής Sorgues και των όρων Vaucluse και την Περιοχή Άνω Προβηγκίας), την Πορτογαλία (Οργανισμός για την αξιοποίηση του περιβάλλοντος, του πολιτισμού, της κληρονομιάς και της αναψυχής) και από την Ελλάδα (Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Περιφέρειας Θεσσαλίας).

   Κατά τη διάρκεια της πρώτης ημέρας πραγματοποιήθηκε συζήτηση μεταξύ των εταίρων, κατά την οποία εγκρίθηκαν τα πρακτικά της προηγούμενης Επιτροπής που είχε πραγματοποιηθεί στη Λισαβόνα, παρουσιάστηκε η πρόοδος του φυσικού αντικειμένου των Ελλήνων Εταίρων, αλλά και συζητήθηκε σε λεπτομέρεια ο χρονοπρογραμματισμός δράσεων και συνεργασιών των επόμενων μηνών.

    Την έναρξη  της Επιτροπής έκανε η Γενική Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδος κ. Καλλιόπη Γερακούδη, η οποία μεταξύ άλλων τόνισε τη σημασία του προγράμματος αυτού για την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τη διαβεβαίωσή πως όσον αφορά την πλευρά των Ελλήνων Εταίρων θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για την επιτυχή έκβαση του προγράμματος. Στην συζήτηση, παρευρέθηκαν και εκπρόσωποι της Δ/νσης Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, καθώς εκπρόσωποι της ICAP Group Α.Ε. (εξωτερικός συνεργάτης του έργου κατόπιν  διαγωνισμού).

   Ακολούθησαν την δεύτερη ημέρα, επισκέψεις σε σημεία που έχουν προταθεί ως «καλές πρακτικές» σχετικά με τον Πηνειό Ποταμό, αλλά και επίσκεψη στο Δήμο Λαρισαίων, όπου οι εκπρόσωποι των εταίρων ενημερώθηκαν από τον Δήμαρχο κ. Κ. Τζανακούλη και υπηρεσιακούς παράγοντες για τη σημασία του Πηνειού στη ζωή και τις δραστηριότητες των Λαρισαίων.

Προηγούμενο άρθρο Εκτ. Νασιώκας: Γραφειοκρατία και Ανάπτυξη
Επόμενο άρθρο Την παράκαμψη Στομίου επισκέφτηκαν ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας και η Αντιπεριφερειάρχης Λάρισας με τον Διευθυντή Τεχνικών Έργων