Ερώτηση Κέλλα για μείωση κόστους παραγωγής σε αγρότες και κτηνοτρόφους


Ερώτηση στον Υπουργό Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γιάννη Μανιάτη, με θέμα την ένταξη στο υπό σχεδιασμό netmetering και των γεωτρήσεων των αγροτικών και των πτηνοκτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, κατέθεσε ο βουλευτής ΝΔ του Ν. Λάρισας κ. Χρήστος Κέλλας, ύστερα από στενή συνεργασία που είχε με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αγροτικών Φωτοβολταικών και το ΓΕΩΤΕΕ Κεντρικής Ελλάδας.

 

Αναλυτικά η ερώτηση του βουλευτή:

 

Ένα από τα μεγάλα στοιχήματα που έχει βάλει αυτήν η Κυβέρνηση είναι η προσπάθεια μείωσης του κόστους ενέργειας σε σπίτια και επιχειρήσεις. Στο πρόσφατο νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ εισήχθη για πρώτη φορά η εφαρμογή του συμψηφισμού παραγόμενης – καταναλισκόμενης ενέργειας (netmetering ) και θα αφορά κυρίως οικιακές εγκαταστάσεις και επιχειρήσεις. (Νόμος 4254 ΦΕΚ 85 /07-04-2014 στην Υποπαράγραφο ΙΓ.8 ).

Με αυτήν την ρύθμιση, την ενέργεια που θα παράγουν τα φωτοβολταικά των σπιτιών και των επιχειρήσεων θα μπορούν να την συμψηφίζουν με την ιδιοκατανάλωση και να πληρώνουν την διαφορά στο τέλος της κάθε περιόδου μέτρησης.

Αρνητικό σημείο αυτής της ρύθμισης είναι πως αν υπάρχει πλεονάζουσα ενέργεια, αυτήν θα απορροφάται από το δίκτυο και δεν θα πιστώνεται για την επόμενη περίοδο μέτρησης εντός του ημερολογιακού έτους. Σημείο που σαφώς και πρέπει να επανεξεταστεί. ( Με την ανωτέρω απόφαση καθορίζεται και η μοναδιαία τιμή με την οποία θα υπολογίζεται η αποζημίωση για το πλεόνασμα της ενέργειας η οποία θα καταβάλλεται από τους Προμηθευτές, υπέρ του Ειδικού Λογαριασμού του άρθρου 40 του ν. 2773/1999, ΦΕΚ Α’ 286) .

Εδώ όμως ερχόμαστε να επισημάνουμε πως σε αυτήν την ρύθμιση πρέπει να ενταχθεί και ο πρωτογενής τομέας, προκειμένου να μειωθεί το κόστος ενέργειας στις εργασίες του.

Με αυτόν τον τρόπο όσοι αγρότες, κτηνοτρόφοι, πτηνοτρόφοι, αγελαδοτρόφοι και ιδιοκτήτες θερμοκηπίων θέλουν, μπορούν να εφαρμόσουν και αυτοί ένα αντίστοιχο σύστημα ιδιοκατανάλωσης, με εγκατάσταση φωτοβολταικών. Το μέγεθος της κάθε εγκατάστασης θα βρίσκεται σε συνάρτηση με την ισχύ του ηλεκτρομοτέρ κάθε γεώτρησης και της μέχρι τώρα κατανάλωσης ρεύματος σε σχέση με τις καλλιέργειες που ποτίζει ο κάθε ένας στη συγκεκριμένη γεώτρηση.

Επίσης και οι ήδη υπάρχοντες αγρότες με φωτοβολταικά, να έχουν την δυνατότητα να ενταχθούν στο νέο σχέδιο χωρίς να χαθεί η υπάρχουσα σύμβαση με την αγροτική ιδιότητα ( Ν. 3851/2010 ).

Με το παραπάνω σκεπτικό ο αγρότης δυνητικά θα μπορεί να καλύπτει από ιδιοπαραγωγή σε ετήσια βάση τουλάχιστον το 70% του ρεύματος που καταναλώνει την αρδευτική περίοδο, μειώνοντας συγχρόνως το κόστος παραγωγής που σχετίζεται με την κατανάλωση του ηλεκτρικού ρεύματος.

Εδώ επισημαίνουμε πως η συντριπτική πλειοψηφία των αγροτών καταναλώνουν ρεύμα σε συγκεκριμένες χρονικές περιόδους και γι’ αυτό ο συμψηφισμός θα πρέπει να γίνεται σε ετήσια βάση, δεδομένου ότι το ρεύμα θα παράγεται όλη την διάρκεια του χρόνου.

Κατόπιν όλων αυτών ΕΡΩΤΑΣΘΕ Κύριε Υπουργέ

  1. Προτίθεστε να συμπεριλάβετε στο σύστημα αυτοπαραγωγής και συμψηφισμού (netmetering) και τις γεωτρήσεις των αγροτών, τις πτηνοκτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις καθώς και τις θερμοκηπιακές εγκαταστάσεις, έτσι ώστε να καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος της κατανάλωσης του ρεύματος των γεωτρήσεων από την αυτοπαραγωγή;

  2. Επειδή όμως οι αγρότες καταναλώνουν ρεύμα μόνο την περίοδο των αρδεύσεων, μπορεί να υπάρξει πρόβλεψη, ο συμψηφισμός να γίνεται σε ετήσια βάση , δεδομένου ότι το ρεύμα θα παράγεται καθ όλη τη διάρκεια του χρόνου;

 

Προηγούμενο άρθρο Σύμβαση μεταξύ Περιφέρειας Θεσσαλίας - ΤΕΙ για τις εξετάσεις των τεχνικών επαγγελμάτων
Επόμενο άρθρο Καταγγελία της Λαικής Επιτροπής Ελασσόνας για τις διακοπές ρεύματος