Ροντούλης Αστ.: «Κίνδυνος απώλειας των κοινοτικών κονδυλίων την περίοδο 2014-2020»


 «Εκτός των κοινοτικών χρηματοδοτήσεων κινδυνεύουν να τεθούν πολλές ελληνικές Περιφέρειες, μεταξύ των οποίων και η Περιφέρεια Θεσσαλίας», τόνισε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ. και βουλευτής Λάρισας Αστέριος Ροντούλης, αναφερόμενος στη νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020.

 Αναπτύσσοντας τις θέσεις του, ο Λαρισαίος βουλευτής, τόνισε τα παρακάτω:

 «Πρέπει να γίνει στη Βουλή μία κοινή συνεδρίαση της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, της Επιτροπής Οικονομικών και της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου,  προκειμένου να συζητηθεί η ενίσχυση της διαπραγματευτικής δυνατότητας της χώρας, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σχετικά με την απορρόφηση των κονδυλίων στη νέα Προγραμματική Περίοδο 2014-2020.

Συγκεκριμένα, το βασικότερο κριτήριο με το οποίο θα κατευθύνονται τα κοινοτικά κονδύλια στις Περιφέρειες, θα αποτελεί το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της κάθε Περιφέρειας. Σήμερα, το όριο για να δικαιούται μια Περιφέρεια χρηματοδότηση είναι το 75% του μέσου ευρωπαϊκού κατά κεφαλήν ΑΕΠ. Τουτέστιν, εάν μία Περιφέρεια είναι κάτω από το όριο του 75%, τότε τίθεται εντός των κοινοτικών χρηματοδοτήσεων, ενώ αν είναι άνω του 75%, βγαίνει εκτός της κοινοτικής χρηματοδότησης. Κάτι τέτοιο θέτει την Περιφέρεια Θεσσαλίας αλλά και πολλές άλλες Περιφέρειες της χώρας εκτός των κοινοτικών χρηματοδοτήσεων.

Επίσης, στρατηγικής σημασίας παράγοντας είναι το έτος που θα χρησιμοποιηθεί ως βάση για τη μέτρηση του ευρωπαϊκού ΑΕΠ (έτος αναφοράς). Μέχρι τώρα, γίνεται λόγος να χρησιμοποιηθεί το έτος 2007, αλλά αυτό θα είναι καταστροφικό για την χώρα μας, αλλά και για άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, εξαιτίας του γεγονότος ότι το 2007 δεν είχε ξεσπάσει η οικονομική κρίση, η οποία έχει μειώσει το βιοτικό επίπεδο και έχει πλήξει την ανταγωνιστικότητα.

Εντοπίζοντας αυτά τα σημαντικά ζητήματα ως προς την μελλοντική χρηματοδότηση  της νέας Προγραμματικής Περιόδου 2014-2020, ο Λαρισαίος βουλευτής, πρότεινε να εξεταστεί η δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί ως έτος αναφοράς το 2010 ή ακόμα καλύτερα το 2011, έτη στα οποία έχει ξεσπάσει η οικονομική κρίση και ταυτόχρονα να εξεταστεί η δυνατότητα να ανέλθει το όριο του 75% του μέσου ευρωπαϊκού κατά κεφαλήν ΑΕΠ, στο 90%, ώστε να είναι επιλέξιμες, για χρηματοδότηση, όλες οι Περιφέρειας της χώρας για την νέα Προγραμματική Περίοδο.»

Προηγούμενο άρθρο Συνεννόηση και συνεργασία ζήτησε ο Κώστας Αγοραστός από τις παρατάξεις του Περιφερειακού Συμβουλίου
Επόμενο άρθρο Από το Μάξ. Xαρακόπουλο το θέμα στη βουλή: Κλείνουν Ελληνικά σχολεία στη Γερμανία;