Αντιπροσωπεία της Λαϊκής Συσπείρωσης στην Ομοσπονδία των ΕΒΕ


Αντιπροσωπεία της Λαϊκής Συσπείρωσης για την Περιφέρεια Θεσσαλίας, με επικεφαλής τον υποψήφιο αντιπεριφερειάρχη Τάσο Τσιαπλέ, πραγματοποίησε συνάντηση με αντιπροσωπεία της Διοίκησης της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών-Βιοτεχνών και Εμπόρων Ν. Λάρισας, κατά την οποία συζητήθηκαν τα προβλήματα των αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ, καταθέτοντας τις εκτιμήσεις και τις θέσεις της η Λαϊκή Συσπείρωση.

Ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΛ Φαίδων Ζαμπούρας, αναφερόμενος στα προβλήματα της βαριάς φορολογίας, της έλλειψης χρηματοδότησης των ΜΜΕ, της ασφάλισης, της έλλειψης βιοτεχνικών πάρκων, της παραοικονομίας, της κατάργησης της Κυριακάτικης αργίας, της μείωσης του τζίρου, υπογράμμισε ότι πολλοί μικρομεσαίοι ΕΒΕ βρίσκονται σε άσχημη κατάσταση, εξ’ αιτίας αυτών των αντιλαϊκών πολιτικών, ενώ ήδη αρκετοί έκλεισαν τα καταστήματά τους.

Ο υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης της Λαϊκής Συσπείρωσης, Τάσος Τσιαπλές, τόνισε ανάμεσα σε άλλα:

«Η Λαϊκή Συσπείρωση, θεωρεί ότι η όποια ανάκαμψη, αν υπάρχει, θα είναι σύντομη, αναιμική, προπομπός νέας πιο βαθιάς κρίσης, που θα φέρει περισσότερους άνεργους, ανασφάλιστους και καταχρεωμένους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς ΕΒΕ.

Η Ε.Ε, η συγκυβέρνηση Ν.Δ-ΠΑΣΟΚ, τα κόμματα του καπιταλιστικού ευρωμονόδρομου, αλλά και τα στελέχη τους στην Περιφέρεια και στους Δήμους, υπηρετούν τα μεγάλα συμφέροντα, ενώ τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς ΕΒΕ, τους θεωρούν διαρθρωτικό πρόβλημα και γι’ αυτό η πολιτική τους συνειδητά οδηγεί στην καταστροφή μεγάλο αριθμό αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ.

Στο έδαφος της κρίσης αυτή η εξέλιξη επιταχύνεται, με την βαριά φορολογία, την απελευθέρωση επαγγελμάτων, τα ενοίκια, τις ασφαλιστικές εισφορές, την απελευθέρωση ωραρίου και την Κατάργηση της Κυριακάτικης Αργίας. Γιατί δεν αντέχουν οι μικρότεροι, τον ανταγωνισμό, την μείωση του τζίρου αφού τα λαϊκά στρώματα δεν έχουν να καταναλώσουν.

Αυτή η κατάσταση, δεν θα αλλάξει προς το καλύτερο, με μια αλλαγή κυβέρνησης, χωρίς ριζική αλλαγή στο επίπεδο της εξουσίας και της οργάνωσης της οικονομίας, είτε έχουμε, είτε όχι πλεόνασμα, με ή χωρίς ανάπτυξη, με ή χωρίς μνημόνια.

Το «άλλο μοντέλο πολιτικής» του ΣΥΡΙΖΑ και ο «τσακωμός» του με τη Ν.Δ, δεν αφορά τις ανάγκες και τα συμφέροντα του λαού, αλλά ποιά τμήματα του μεγάλου κεφαλαίου θα ωφεληθούν περισσότερο.

Το αντιλαϊκό πολυνομοσχέδιο που ψηφίσθηκε στη Βουλή, από Ν.Δ-ΠΑΣΟΚ, υπηρετεί και αυτό τις ανάγκες του μεγάλου κεφαλαίου. Επιμένει στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας, με «πιλοτική»εφαρμογήγια 1 χρόνο σε τουριστικές περιοχές την προαιρετική λειτουργία των καταστημάτων.

Ανοίγει την πόρτα για την άλωση μιας σειράς επαγγελμάτων από τις μεγάλες εταιρίες (φαρμακεία, φούρνοι, βιβλιοπωλεία, ταξί, φορτηγά), που θα αυξήσει την ανεργία, την συγκέντρωση αυτών των επαγγελμάτων σε χέρια λίγων, θα υποβαθμίσει τα προϊόντα και τις παρεχόμενες υπηρεσίες.

Η Λαϊκή Συσπείρωση και το ΚΚΕ που μας στηρίζει, είμαστε αντίθετοι στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας και στις άλλες φιλομονοπωλιακές αλλαγές που περιέχει το νέο πολυνομοσχέδιο.

  • Υποστηρίζουμε την κατάργηση του φόρου 26% από το πρώτο ευρώ και των νέων φορολογικών νόμων (4174/13, 4172/13 και 4223/13).

  • Διεκδικούμε ετήσιο ατομικό αφορολόγητο όριο 20.000 ευρώ, οικογενειακό 40.000 ευρώ, προσαυξημένο +5.000 ευρώ για κάθε παιδί. Αναδρομική κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης μέχρι αυτό το ύψος εισοδήματος.

  • Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.

  • Κατάργηση του ΦΠΑ και ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης, στα είδη διατροφής, εκπαίδευσης, υγείας, στα οικιακά τιμολόγια ενέργειας, ύδρευσης, τηλεπικοινωνίας.

  • Κατάργηση του ΕΤΗΔΕ, για την κύρια και την πρώτη εξοχική κατοικία.

  • Αναγνώριση των λογιστικών βιβλίων ως μοναδική πηγή προσδιορισμού εισοδήματος κατάργηση κάθε είδους αντικειμενικών κριτηρίων και «περαίωσης».

  • Μείωση των δημοτικών φόρων και τελών για τις μικροεπιχειρήσεις.

  • Αύξηση της φορολογίας των μεγάλων επιχειρήσεων στο 45%.

  • Να σφραγιστούν όλα τα βιβλιάρια υγείας άσχετα με τα χρέη στον ΟΑΕΕ.

  • Δωρεάν εξετάσεις και φάρμακα για όλους, κατάργηση των χαρατσιών.

  • Άμεση κρατική χρηματοδότηση ικανή να βγάλει τα ασφαλιστικά ταμεία από το σημερινό αδιέξοδο.

  • Καμιά μείωση των συντάξεων.

  • Κοινωνική ασφάλιση δημόσια και καθολική με κρατική επιχορήγηση στα 2/3 των εξόδων.

  • Μείωση των εισφορών και πάγωμα των χρεών προς το ασφαλιστικό ταμείο, όσο διαρκεί η κρίση, χωρίς μείωση των συντάξεων.

  • Να σταματήσουν οι δικαστικές διώξεις των ασφαλισμένων.

  • Απαγόρευση κατάσχεσης της πρώτης κατοικίας, για χρέη στο δημόσιο, τις τράπεζες και τους ιδιώτες για τους αυτοαπασχολούμενους που έχουν κλείσει τις επιχειρήσεις τους και βρίσκονται στην ανεργία.

  • Αναστολή των κατασχέσεων κάθε είδους, επαγγελματικής στέγης, εξοπλισμού, μεταφορικών μέσων κλπ, για τους αυτοαπασχολούμενους που εξακολουθούν να διατηρούν τις επιχειρήσεις τους, όσο διαρκεί η οικονομική κρίση.

  • Μακρόχρονη διευθέτηση των χρεών χωρίς προσαυξήσεις και τόκους, με κριτήρια το οικογενειακό εισόδημα και τις πραγματικές δυνατότητες αποπληρωμής.

  • Απαλλαγή των αυτοαπασχολούμενων από μέρος ή και το σύνολο των χρεών όταν πιστοποιηθεί η μερική ή και πλήρης αδυναμία αποπληρωμής τους, αντίστοιχα.

 

Προηγούμενο άρθρο Γιώργος Πασχόπουλος: «Ενωμένοι συνεχίζουμε τη μεγάλη προσπάθεια»
Επόμενο άρθρο Ανήλικοι ΡΟΜΑ έκλεψαν ράγες από τον ΟΣΕ