Ομιλία Μάξιμου στην τελετή παράδοσης του ΥπΑΑΤ


Ο Βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής της θέσης του Αναπληρωτή Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ανέφερε τα εξής:

«Θα ήθελα, καλωσορίζοντας τον καλό συνάδελφο κ. Λεονταρίδη, να του ευχηθώ κάθε επιτυχία στο έργο του. Επειδή τον γνωρίζω πολλά χρόνια, και ιδιαίτερα ως βουλευτής από το 2004, είμαι βέβαιος ότι θα ανταποκριθεί στα καθήκοντά του με τον καλύτερο τρόπο.

Θεωρώ, βεβαίως υποχρέωσή μου, να ευχαριστήσω τον πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά για τη δυνατότητα που μου έδωσε, από τη θέση του Αναπληρωτή Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να υπηρετήσω, σε μια εξαιρετικά δύσκολη οικονομική συγκυρία για τη χώρα, τον κόσμο της αγροτικής παραγωγής.

Για εμένα η τοποθέτηση αυτή είχε ιδιαίτερη σημασία. Πρώτον, διότι προέρχομαι από αγροτική οικογένεια και δεύτερον, διότι πίστευα και πιστεύω στην αξία της πρωτογενούς παραγωγής. Κι αυτό τον στόχο, στόχο που σαφώς διατυπώσαμε και στο πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας, επεδίωξα να υπηρετήσω τους σχεδόν είκοσι δύο μήνες που βρέθηκα στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Και θεωρώ ότι, δεδομένων των συνθηκών αλλά και των αρμοδιοτήτων που μας ανατέθηκαν, πετύχαμε αρκετά. Κυρίως στο μέτωπο της άρσης χρόνιων παθογενειών και στρεβλώσεων που ταλάνιζαν τους αγρότες μας. Πετύχαμε σε ένα πρωτοφανές στις αντιξοότητές του οικονομικό περιβάλλον, να στηρίξουμε, με συγκεκριμένα μέτρα, τους γεωργούς και τους κτηνοτρόφους μας.

Είπαμε πολλά «Ναι», με αποφάσεις και δράσεις που εξυπηρετούσαν την ενίσχυση των ανθρώπων της αγροτικής παραγωγής, των ανθρώπων του μόχθου και της πραγματικής δημιουργίας. Μακριά από αντιλήψεις του παρελθόντος που μας έφεραν στο χείλος του οικονομικού γκρεμού.

Όπως η διαγραφή των πανωτοκίων στην παλαιά ΑΤΕ, το πρόγραμμα νέων αγροτών, η καθιέρωση της συνταγογράφησης των φυτοφαρμάκων, η νομιμοποίηση αυθαιρέτων κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων αλλά και η απλοποίηση της διαδικασίας ίδρυσης νέων κτηνοτροφικών μονάδων.

Είπαμε όμως και κάποια «Όχι». Που και αυτά στόχευαν στην προστασία ακριβώς των παραγωγικών δυνάμεων του αγροτικού κόσμου. Είπαμε «Όχι», όπου είχαμε την ακλόνητη πεποίθηση ότι τα προτεινόμενα μέτρα θα είχαν σοβαρές αρνητικές συνέπειες στην πρωτογενή παραγωγή.

Όπως για παράδειγμα στην περίπτωση της φορολόγησης των αγροτικών κτισμάτων και την υπερφορολόγηση των αγροτεμαχίων ή τη διατήρηση της χρηματοδότησης των κρατικοδίαιτων Αγροτικών Οργανώσεων. Και ελπίζω ότι η εξαγγελία του πρωθυπουργού για την κατάργηση αυτής της χρηματοδότησης και την απόδοση των χρημάτων σε πολύτεκνους αγρότες και κτηνοτρόφους θα γίνει εντέλει πραγματικότητα.

Αλλά και στην πρόσφατη περίπτωση του φρέσκου γάλακτος, η σταθερή μας στάση, θεωρώ ότι, συνέβαλε καταλυτικά, έτσι ώστε η τελική διάταξη να αλλάξει άρδην προς όφελος της ελληνικής κτηνοτροφίας.

Επιμένω ότι “κλειδί” για την έξοδο της χώρας από την κρίση είναι η παραγωγή. Γι’ αυτό και έχουμε χρέος, ως χώρα και ως κοινωνία, να στηρίξουμε την πρωτογενή παραγωγή μακριά από εύκολους και άδικους αφορισμούς που στιγματίζουν τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους, τους ανθρώπους της καθημερινής βιοπάλης, ως συντεχνίες και καρτέλ συμφερόντων.

Καταλήγοντας θέλω να τονίσω και πάλι ότι αυτή η κυβέρνηση κατάφερε να διατηρήσει το καράβι της χώρας σε πορεία εξόδου από την κρίση, μακριά από επιτροπείες και μνημόνια. Και πλέον, έχοντας βρεθεί κοντά στην έξοδο από το τούνελ, οφείλουμε, με βάση ένα εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης της οικονομίας να χαράξουμε την αφετηρία για μια νέα περίοδο ανάπτυξης προς όφελος της ελληνικής οικονομίας και πρωτίστως των Ελλήνων πολιτών, που χάρη στις θυσίες τους κατορθώσαμε να φθάσουμε έως εδώ.

Δεν θέλω να παραλείψω να ευχαριστήσω τους συνεργάτες μου, που εργάστηκαν με αυταπάρνηση και κυρίως τα στελέχη του Υπουργείου, τα οποία με βεβαιότητα μπορώ να πω ότι στην πλειοψηφία τους διακρίνονται για υψηλή επάρκεια και ευσυνειδησία.

Τέλος, θέλω να ευχαριστήσω τον Υπουργό κ. Τσαυτάρη, με τον οποίο όποτε χρειάστηκε είχαμε ειλικρινή συνεργασία, και να ευχηθώ τόσο στον ίδιο όσο και στους δύο Γενικούς Γραμματείς και τον Ειδικό Γραμματέα, αλλά και στους Διοικητές των εποπτευόμενων Οργανισμών καλή συνέχεια στο έργο τους».

Προηγούμενο άρθρο Αυλαία για το φράγμα Γυρτώνης. Τίθεται σε πλήρη λειτουργία για ταμίευση νερού
Επόμενο άρθρο Μαζί για την ''Νέα Λάρισα'' Διαμάντος - Σακελάρης