Λ. Μακρής: «Θα εξαλείψουμε τις αόρατες σπατάλες


Διαδοχικές συναντήσεις με τους διοικητές των Νοσοκομείων Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας είχαν ο Διοικητής της 5ης ΥΠΕ κ. Λάζαρος Μακρής και ο Υποδιοικητής κ. Γρ. Δασταυρίδης.

Στις συναντήσεις αυτές, ο κ. Μακρής παρουσίασε τον απολογισμό του 2013, ο οποίος συνοπτικά έχει ως εξής:

’’Διαχειριζόμαστε σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία και με ένα σφιχτό έως ανελαστικό διοικητικο-οικονομικό πλαίσιο, τις πλέον δύσκολες και πολύπλοκες δημόσιες δομές και το πιο ακριβό και ευαίσθητο αγαθό, που είναι η υγεία. Στεκόμαστε με ευαισθησία απέναντι στον ανθρώπινο πόνο, με τον οποίo έρχονται αντιμέτωποι καθημερινά όλοι οι συνεργάτες μας και εργαζόμενοι στα νοσοκομεία.

Στεκόμαστε όμως και με υπευθυνότητα απέναντι στο δημόσιο χρήμα, στον ιδρώτα δηλαδή των εργαζομένων και του καθένας μας, προκειμένου ο κόπος όλων να πιάνει τόπο .

Η παράθεση μιας σκληρής, ωστόσο ελπίζουμε ενδιαφέρουσας διαδρομής τον περασμένο χρόνο, θα μπορούσε να συμπυκνωθεί ως εξής:

Σε ότι αφορά στη Θεσσαλία:

  • Ποιος δεν θυμάται την αγωνία της τοπικής κοινωνίας της Λάρισας, αλλά και την πραγματική ανησυχία των εργαζομένων μπροστά στην σπερμολογία φημών για κλείσιμο του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας;
  • Ποιος δεν θυμάται την αγωνία εργαζομένων, πολιτών και δημοτικών αρχών γύρω από τις εικασίες περί κλεισίματος των Κέντρων Υγείας;
  • Ποιος δεν θυμάται τα σενάρια για κλείσιμο του ενός εκ των δύο Νοσοκομείων στην Δυτική Θεσσαλία;
  • Ποιος δεν θυμάται τις καθημερινές εντάσεις στο Γενικό Νοσοκομείο Βόλου και την υποστελέχωσή του σε Ιατρικό Προσωπικό;

Αποτέλεσμα: Με απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου Υγειονομικών Περιφερειών (ΚΕΣΥΠΕ) το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας όχι μόνο δεν κλείνει, αλλά ενισχύεται με πρόσθετες δομές. Κανένα Κέντρο Υγείας δεν κλείνει. Η Δυτική Θεσσαλία διατηρεί τα δύο Νοσοκομεία σε Καρδίτσα και Τρίκαλα και στο Γ. Ν. Βόλου έχει επιτευχθεί μία υποδειγματική λειτουργία του Ιδρύματος με παράλληλη ενίσχυση του σε Ιατρικό Προσωπικό.

Σε ότι αφορά στην Στερεά Ελλάδα:

  • Ποιος δεν θυμάται την εντονότατη φημολογία περί κλεισίματος των Κ.Υ.-Νοσοκομείων Κύμης και Καρύστου;
  • Ποιος δεν θυμάται τις ανησυχίες της τοπικής Κοινωνίας για κλείσιμο του Νοσοκομείου των Θηβών;

Αποτέλεσμα: Καμιά δομή, κανένα Ίδρυμα μας στη Στερεά Ελλάδα δεν κλείνει. Αντιθέτως ενισχύεται το Γ. Ν. Καρπενησίου γιατί υφίσταται και λειτουργεί σε δυσπρόσιτη περιοχή.

Ας δούμε τώρα ποια είναι η άποψη των πολιτών, κυρίως των ασθενών για την λειτουργία των Ιδρυμάτων μας:

ΘΕΤΙΚΕΣ ΜΗΝΙΑΙΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΣΘΕΝΩΝ

Σε ότι αφορά τους εσωτερικούς ασθενείς, δηλ. σε νοσηλευόμενους και στις ερωτήσεις πόσο συχνά οι νοσηλεύτριες και οι γιατροί τους φέρθηκαν με σεβασμό ή τους άκουσαν με προσοχή, οι θετικές απαντήσεις των ασθενών στις «Μηνιαίες Έρευνες» ξεπερνούν το 90% !

Στην δε κρίσιμη ερώτηση αν θα συστήνανε το νοσοκομείο που επισκέφθηκαν σε φίλους ή στην οικογένεια τους, οι θετικές απαντήσεις κυμαίνονται από 80% – 94% !

Πρόκειται στην πράξη για την επιβράβευση ιατρών και εργαζομένων από τους ίδιους τους ασθενείς.

 

Ας δούμε τώρα ποια είναι η άποψη του Υπουργείο Υγείας για τα Νοσοκομεία της Υγειονομικής μας Περιφέρειας:

Από την επεξεργασία στοιχείων που απέστειλαν τα Γραφεία Υποστήριξης των Πολιτών των Νοσοκομείων μας στο Υ.Υ. προκύπτει ότι:

Τα Ιδρύματα μας συγκριτικά με τα Νοσοκομεία των υπολοίπων ΥΠΕ έχουν τις λιγότερες καταγγελίες πολιτών για ανάρμοστη συμπεριφορά, για θέματα οργανωτικά που αφορούν στην θέρμανση, σίτιση κ.λπ., για προβλήματα με Ασφαλιστικά Ταμεία, Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση.

Συμπέρασμα: Σύμφωνα με την Έκθεση του Υπ. Υγείας η 5ή Υ.ΠΕ είναι η αποτελεσματικότερη και φιλικότερη ΥΠΕ στη χώρα.

 

ΔΑΠΑΝΕΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ

Ανταποκριθήκαμε στο αυτονόητο αίτημα της κοινωνίας για περιστολή των δαπανών, μέσα από την καταπολέμηση της σπατάλης. Έτσι σε σχέση με ακριβές χρονιές του παρελθόντος, οι δαπάνες στο σύνολο των δεκατριών (13) Νοσοκομείων της Υγειονομικής μας Περιφέρειας, από 300 εκατ. Ευρώ στο παρελθόν, κατέβηκαν στα 136 εκατ. Ευρώ το έτος 2013.

Πρόκειται για μείωση της τάξης του 55%!.

Δεν δηλώνουμε όμως, ικανοποιημένοι, διότι παρατηρήθηκαν «μικροαρρυθμίες» του συστήματος, ιδιαίτερα σε ότι αφορά προμήθειες υλικού.

Εδώ απαιτείται μεγαλύτερη προσπάθεια από πλευράς διοικήσεων των Ιδρυμάτων μας αλλά και ευελιξία των υπηρεσιακών μας στελεχών, στο πλαίσιο πάντα της νομιμότητας και διαφάνειας.

Με την Αναλυτική Λογιστική που προωθούμε, σύντομα θα εξαλείψουμε και «αόρατες» σπατάλες μέχρι χθες.

ΤΟ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΟ ΜΕΣΟ ΚΟΣΤΟΣ ΝΟΣΗΛΕΙΑΣ ΑΝΑ ΑΣΘΕΝΗ ΕΤΟΥΣ 2013

Για το έτος 2013, το μέσο κόστος νοσηλείας ανά ασθενή για το σύνολο των Νοσοκομείων Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας ανέρχεται μόλις στα 649 Ευρώ!

Το χαμηλό μέσο κόστος νοσηλείας αντανακλά την υπευθυνότητα με την οποία αντιμετωπίζουν οι γιατροί σε όλη την επικράτεια μας, τόσο τον ίδιο τον ασθενή, όσο και τον φορολογούμενο πολίτη.

ΕΣΠΑ

Εδώ και ένα χρόνο που αναλάβαμε τη διοίκηση της ΥΠΕ, δημιουργήσαμε ομάδα Taske Force και κινητοποιήσαμε τους μηχανισμούς των Νοσοκομείων σε ότι αφορά την προώθηση έργων και προμήθεια ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού από το ΕΣΠΑ.

Όλα ανεξαιρέτως τα έργα που προτάθηκαν από τα Νοσοκομεία, η ΥΠΕ τα προώθησε στις Περιφέρειες Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, οι οποίες και τα ενέταξαν στο πρόγραμμα τους.

Συγκεκριμένα, για τα νοσοκομεία της Θεσσαλίας εντάχθηκαν 41 έργα, προϋπολογισμού 35,3 εκατ. Ευρώ, για τα Νοσοκομεία της Στερεάς Ελλάδας εντάχθηκαν 21 έργα, προϋπολογισμού 49,3 εκατ. Ευρώ και για την 5η ΥΠΕ εντάχθηκαν 10 έργα, προϋπολογισμού 4,6 εκ. ευρώ.

Απομένει στις υπηρεσίες των Νοσοκομείων να ολοκληρώσουν πλέον τις διαδικασίες, προκειμένου τα έργα που εντάχθηκαν να γίνουν πράξη.

Η 5η ΥΠΕ διαθέτει τους συμβούλους της για το ΕΣΠΑ, σε κάθε Νοσοκομείο που έχει ανάγκη τεχνικής υποστήριξης.

Ενόψει της νέας Προγραμματικής Περιόδου 2014-2020, η 5η ΥΠΕ συμφωνεί με την σκοπιμότητα και χρηματοδότηση του έργου της Ίδρυσης και λειτουργίας σύγχρονου και ολοκληρωμένου Ογκολογικού Κέντρου στην Λάρισα.

 

ΚΙΝΗΤΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ

Η Υγειονομική μας Περιφέρεια είναι η μόνη Ελληνική Περιφέρεια στην οποία δραστηριοποιούνται τέσσερις Κινητές Μονάδες που συνδράμουν στο έργο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Η δράση αυτή βασίζεται πρωτίστως στον εθελοντισμό και στη διαρκή προσπάθεια όλων των συντελεστών και συνεργατών μας και επιφέρει θεαματικά αποτελέσματα σε επίπεδο πρόληψης και πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

ΔΩΡΕΑΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΕΙΚΟΝΑΣ

Η 5η Υγειονομική Περιφέρεια, έχει εγκαταστήσει ήδη δωρεάν ένα υπερσύγχρονο και ακριβό σύστημα διαχείρισης και ενοποίησης της ιατρικής εικόνας στο ΠΓΝ Λάρισας, το οποίο επεκτείνεται σε όλα τα Νοσοκομεία της Υγειονομικής Περιφέρειας.

Η σημασία του εν λόγω εγχειρήματος έγκειται στα εξής:

  • Διευκολύνεται ο ασθενής.
  • Αποτελεί σημαντική προϋπόθεση για την υλοποίηση της ηλεκτρονικής υγείας (e-health) στην πράξη.
  • Εξοικονομούνται πόροι από τα films που χρησιμοποιούνται σήμερα ως αναλώσιμα υλικά.
  • Δίδεται δυνατότητα πρόσβασης στις απεικονίσεις των ασθενών από οποιοδήποτε νοσηλευτικό ίδρυμα της 5ης Υ.ΠΕ ,ανεξάρτητα από το πού αυτές οι εξετάσεις πραγματοποιήθηκαν αρχικά.

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ RENEWING HEALTH

Σε συνεργασία με άλλα ευρωπαϊκά κέντρα εφαρμογών e-health και τηλεϊατρικής από 9 Εθνικά Συστήματα Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η 5η Υγειονομική Περιφέρεια, η Ψηφιακή Κοινότητα των Δήμων της Κεντρικής Ελλάδας (Λαρισαίων, Ιωαννιτών, Βόλου, Λαμιέων, Κοζάνης, Κατερίνης, Βέροιας και Καρδίτσας) και ο Δήμος Τρικκαίων, επιλέχθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση να υλοποιήσει σε επίπεδο χώρας, μετά και από σχετική έγκριση του Υπουργείου Υγείας το πρόγραμμα RΕΝΕWING HEALTH, για την τηλεφροντίδα ασθενών με χρόνιες παθήσεις ,το UNITED FOR HEALTH και το

SUSTAINS.’’

 

 

Προηγούμενο άρθρο Τοποθέτηση Ψύρρα για το πολυνομοσχέδιο
Επόμενο άρθρο Συνάντηση Τσιαπλέ με Εμπορικό Σύλλογο Λάρισας