Ερώτηση Ψύρρα για τις πρωθούμενες καλλιέργειες


Ο Βουλευτής της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ, κ. Θωμάς Ψύρρας, κατέθεσε ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σχετικά με τις προωθούμενες καλλιέργειες. Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

ΘΕΜΑ: «Σχετικά με τις προωθούμενες καλλιέργειες».

Η επένδυση σε μία νέα φυτεία ή η αλλαγή σε μια πιο εμπορεύσιμη ποικιλία έχει πολύ μεγάλο κόστος και ορίζοντα απόσβεσης από 5 ως 15 χρόνια. Αν και τα γνωστά προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης επιδοτούν την αγορά δενδρυλλίων για εγκατάσταση νέων φυτειών, η ένταξη σε μία Οργάνωση Παραγωγών κάνει πιο εύκολη τη διαδικασία της χρηματοδότησης. Κι αυτό γιατί τα επιχειρησιακά προγράμματα είναι συνήθως τριετή, έχουν μαζική εφαρμογή και ευελιξία.

Η επιδότηση είναι στο 50% της αξίας των δενδρυλλίων και μπορεί να δοθεί για όλα τα είδη φρούτων και λαχανικών. Η επιδότηση κατά 50 % δίνεται μόνο μέσα από τα επιχειρησιακά προγράμματα των Ομάδων οπωροκηπευτικών, όμως με τη νέα ΚΑΠ διευρύνεται το πεδίο των προγραμμάτων σε όλα τα καρποφόρα δένδρα. Για παράδειγμα, το πρόγραμμα της ΕΑΣ Αργολίδας, που εγκρίθηκε πέρυσι, προβλέπει 400 ευρώ το στρέμμα δαπάνη για αναδιάρθρωση πορτοκαλιών των μελών της Ομάδας Παραγωγών. Μάλιστα, με τη νέα ΚΑΠ, επιχειρησιακά προγράμματα μπορούν να συντάσσουν και να υλοποιούν Ομάδες με άλλα προϊόντα, όπως ξηρούς καρπούς. Η πιο ακριβή εγκατάσταση δενδρώνα είναι οι φιστικιές (κελυφωτό φιστίκι), που μία βιώσιμη φυτεία 50 στρεμμάτων κοστίζει 200.000 ευρώ. Με τη νέα ΚΑΠ το μισό κόστος θα μπορεί να καλυφθεί από τα κοινοτικά κονδύλια που προβλέπονται από τις Ομάδες.

Όμως, οι προωθούμενες ποικιλίες από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, δεν “ταιριάζουν” με τις απαιτήσεις της αγοράς. Εάν δηλαδή ένας παραγωγός θέλει να να βάλει ροδακινιές Royal Summer, που ζητά η αγορά, στα τιμολόγια θα πρέπει στα τιμολόγια να γράψει San Claus, που θεωρεί ως επιλέξιμη το υπουργείο.

Επειδή οι καινούριες εμπορεύσιμες ποικιλίες δεν περιλαμβάνονται στον κατάλογο των προωθούμενων ποικιλιών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Προτίθεσθε να αλλάξετε τον κατάλογο των προωθούμενων ποικιλιών, έτσι ώστε να συμπεριληφθούν σε αυτόν και οι καινούριες εμπορεύσιμες ποικιλίες;

Ο ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

ΘΩΜΑΣ ΨΥΡΡΑΣ

Προηγούμενο άρθρο Στον συνδυασμό της Ρένας ο Αντ. Πράππας
Επόμενο άρθρο Στον Πυργετό ο Χρήστος Κέλλας