Λήξη περιοριστικών μέτρων για το επιβλαβές έντομου του αραβοσίτου


Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής ΠΕ Λάρισας, ενημερώνει τους παραγωγούς ότι, σύμφωνα με απόφαση της Αντιπεριφερειάρχη Λάρισας κ. Ρένας Καραλαριώτου (σε εφαρμογή νέας απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που καταργεί παλαιότερη), σταματούν να ισχύουν τα περιοριστικά μέτρα για την εξάλειψη του επιβλαβούς οργανισμού Diabrotica virgifera Le Conte στις καλλιέργειες αραβοσίτου και ως εκ τούτου καταργείται η ζώνη περιστολής εντός της Π.Ε. Λάρισας.

Τέλος, οι παραγωγοί θα πρέπει να γνωρίζουν ότι σύμφωνα με την 2014/63/ΕΕ Σύσταση της Επιτροπής, για τον έλεγχο του εντόμου θα πρέπει:

  1. Να λαμβάνονται υπόψη οι γενικές αρχές της ολοκληρωμένης φυτοπροστασίας.

  2. Να προτιμούνται οι ορθολογικές βιολογικές, φυσικές και άλλες μέθοδοι χωρίς χημικά μέσα, εφόσον παρέχουν ικανοποιητικό έλεγχο.

  3. Να επιτυγχάνεται ή να υποστηρίζεται από τις ακόλουθες ενέργειες:

α) αμειψισπορά

β) χρήση παραγόντων βιολογικού ελέγχου

γ) προσαρμογή της ημερομηνίας σποράς του αραβοσίτου ώστε η βλάστηση να μην συμπίπτει με την εκκόλαψη των προνυμφών

δ) καθαρισμός γεωργικών μηχανημάτων και αφαίρεση των αυτοφυών φυτών αραβοσίτου και άλλα μέτρα υγιεινής.

  1. Να προτιμάται η αμειψισπορά λόγω της υψηλής της αποτελεσματικότητας για τον έλεγχο του Diabrotica virgifera Le Conteκαι των περιβαλλοντικών και μακροπρόθεσμων γεωπονικών οφελών.

Να συνοδεύονται όλα τα παραπάνω μέτρα από παρακολούθηση της παρουσίας του εντόμου, χρησιμοποιώντας τις κατάλληλες μεθόδους και εργαλεία, ώστε να διαπιστώνεται η ανάγκη και η κατάλληλη χρονική στιγμή για προστατευτικές ενέργειες.

Για περισσότερες πληροφορίες οι παραγωγοί αραβοσίτου μπορούν να επικοινωνούν με το Τμήμα Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου στα τηλέφωνα: 2413 511119, 511211, 511181 και 511144.

Προηγούμενο άρθρο Στην αντιπεριφερειάρχη Λάρισας ο νέος διοικητής της 1ης Στρατιάς
Επόμενο άρθρο Κάλεσμα ΠΑΣΥ σε πανελλαδική σύσκεψη στη Λάρισα