Ερώτηση Ψύρρα για τριγωνικές μεταφορές


Ο Βουλευτής της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ, κ. Θωμάς Ψύρρας, κατέθεσε ερώτηση (αρ. πρωτ. 7159/20-03-2014) προς τους Υπουργούς α) Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, β) Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας για τα «προβλήματα που προκύπτουν από τις τριγωνικές μεταφορές». Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ

  1. Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων

  2. Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας

ΘΕΜΑ: «Τα προβλήματα που προκύπτουν από τις τριγωνικές μεταφορές».

Τριγωνική είναι η μεταφορά που διενεργείται μεταξύ δύο χωρών, αλλά από αυτοκίνητο που είναι καταγεγραμμένο σε Τρίτη χώρα (π.χ. ελληνικό φορτηγό φορτώνει από την Ουκρανία με προορισμό τη Ρωσία), η οποία μπορεί να διενεργηθεί:

α) είτε με τη χρήση άδειας τρίτων χωρών (τριγωνική άδεια), τις οποίες ανταλλάσουν μεταξύ τους τα κράτη με τις Διμερείς συμφωνίες που συνάπτονται με την πρωτοβουλία του αρμόδιου Υπουργείου.

β) είτε με άδεια ΕΔΥΜ (από την Ευρωπαϊκή Διάσκεψη Υπουργών Μεταφορών).

Κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού μιας διεθνούς οδικής τριγωνικής εμπορευματικής μεταφοράς είτε με τριγωνική άδεια είτε με άδεια ΕΔΥΜ πρέπει να υπάρχει επί του Φορτηγού Δημοσίας Χρήσεως (ΦΔΧ) το έντυπο της τριγωνικής άδειας ή της ΕΔΥΜ μαζί με το Βιβλίο Δρομολογίων, ώστε να επιδεικνύονται, όταν ζητούνται από τις αρμόδιες αρχές ελέγχου, εφόσον έχουν συμπληρωθεί σωστά βάσει των οδηγιών ΕΔΥΜ, γιατί στην αντίθετη περίπτωση θεωρείται ότι το όχημα δεν φέρει άδεια.

Επειδή τα τελευταία χρόνια μειώθηκε ακόμη περισσότερο το μεταφορικό έργο, οι τριγωνικές άδειες, που έχουν συναφθεί με Διμερείς Συμφωνίες μεταξύ της χώρας μας και των άλλων χωρών, δεν εξυπηρετούν καθόλουτα συμφέροντα των Ελλήνων μεταφορέων. Αντιθέτως, προσδίδουν πλεονέκτημα στους μεταφορείς τρίτων χωρών, οι οποίοι με αυτό τον τρόπο παίρνουν το ελάχιστο μεταφορικό έργο, που υπάρχει στη χώρα από τους Έλληνες αυτοκινητιστές.

Οι άδειες ΕΔΥΜ παρέχουν το δικαίωμα για τη διενέργεια οδικών εμπορευματικών μεταφορών:

  • Από την Ελλάδα προς όλατα άλλα κράτη μέλη της ΕΔΥΜ και αντίστροφα

  • Διαμέσου κρατών μελών της ΕΔΥΜ (transit)

  • Από οποιοδήποτε κράτος μέλος της ΕΔΥΜ προς οποιοδήποτε άλλο και αντίστροφα

Δεν παρέχουν δικαίωμα για τη διενέργεια οδικών εμπορευματικών μεταφορών μέσα στην επικράτεια των κρατών μελών της ΕΔΥΜ, δηλαδή μεταφορών στις οποίες τα σημεία φόρτωσης και εκφόρτωσης βρίσκονται στο ίδιο κράτος μέλος. Σύμφωνα με την Ομοσπονδία Φορτηγών Αυτοκινητιστών Ελλάδος (ΟΦΑΕ) σήμερα οι άδειες ΕΔΥΜ είναι 90. Εξ αυτών δεν χρησιμοποιούνται ούτε οι 30, καθώς από τα 52 δρομολόγια ετησίως που δίνεται η δυνατότητα να πραγματοποιήσουν οι κάτοχοι των αδειών ΕΔΥΜ, οι Έλληνες μεταφορείς, κάτοχοι των 30 αδειών, δεν υπερβαίνουν τις 8 τριγωνικές μεταφορές κατά μέσο όρο ετησίως.

Ενδεικτικά αναφέρω τα παραδείγματα χωρών με πολλαπλάσιο μεταφορικό έργο από αυτό της Ελλάδας, όπως η Αυστρία που χορηγεί μόνο 16 άδειες ΕΔΥΜ, η Ιταλία 50 και η Ρωσία μόλις 60. Την εποχή που καθιερώθηκε ο θεσμός των αδειών ΕΔΥΜ, το 1953, δεν είχε δημιουργηθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση ούτε ήταν ιδιαίτερα ανεπτυγμένες οι διεθνείς συμβάσεις οδικών μεταφορών. Με την πάροδο των ετών καθιερώθηκε η ελεύθερη κυκλοφορία των αυτοκινήτων μέσα στις χώρες της ΕΕ, έτσι ώστε να εξαιρούνται και από την υποχρέωση έκδοσης δελτίου TIR και από την υποχρέωση έκδοσης άδειας ΕΔΥΜ για την πραγματοποίηση μεταφορών εντός ΕΕ. Παράλληλα, προστέθηκαν στα μέλη του ΕΔΥΜ το σύνολο των χωρών του πρώην ανατολικού μπλοκ και των Βαλκανίων, ώστε να ενταχθούν και οι αυτοκινητιστές αυτών των χωρών στο σύστημα της διεθνούς ρύθμισης.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

  1. Θα προβείτε σε ολική κατάργηση των τριγωνικών αδειών, προκειμένου να διασφαλιστούν τα συμφέροντα των Ελλήνων αυτοκινητιστών που πλήττονται;

  2. Σκοπεύετε να μειώσετε τις άδειες ΕΔΥΜ που χορηγούμε και δεχόμαστε από τις χώρες ΕΔΥΜ;

Ο ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

ΘΩΜΑΣ ΨΥΡΡΑΣ

Προηγούμενο άρθρο Δεκάδες συλλήψεις και κατασχέσεις από τις Α.Δ. Περιφέρειας Θεσσαλίας
Επόμενο άρθρο Ένοπλη ληστεία στο Carrefour Thessalia