Έως τις 20 Μαρτίου πρέπει να ανοίξουν φορολογικά βιβλία οι αγρότες


Άμεσα θα πρέπει να κινηθούν οι αγρότες για να ανοίξουν τα βιβλία εσόδων εξόδων με βάση το νέο καθεστώς φορολόγησής τους, καθώς στις 20 του μηνός λήγει η προθεσμία που έχουν στη διάθεσή τους.
Στη διαδικασία αυτή πρέπει να προχωρήσουν όσοι αγρότες είχαν τζίρο από πωλήσεις ή παραδόσεις αγροτικών προϊόντων που ξεπερνούσε τις 15.000 ευρώ κατά το περασμένο έτος.
Επίσης όσοι έλαβαν κοινοτικές επιδοτήσεις πάνω από 5.000 ευρώ υποχρεούνται να τηρούν βιβλία, να εκδίδουν παραστατικά τιμολόγια, ακόμη και αποδείξεις λιανικής πώλησης από ταμειακές μηχανές και ταυτόχρονα να υποβάλλουν δηλώσεις ΦΠΑ.
Το μέτρο ισχύει και για όσους δεν είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, οι οποίοι εφόσον τα έσοδά τους ξεπερνούν τα όρια που έχουν τεθεί, οπότε, θα πρέπει να εκδώσουν ξεχωριστά βιβλία για τα αγροτικά τους εισοδήματα.
Σε ό,τι αφορά τους αγρότες, οι οποίοι διαθέτουν τα προϊόντα τους σε λαϊκές και σε χονδρέμπορους, θα πρέπει να τηρούν διπλά βιβλία, ώστε να καλύπτουν και τις δύο δραστηριότητες.
Θα πρέπει επίσης να γνωρίζουν, ότι το καθαρό αγροτικό εισόδημα θα φορολογείται με 13% από το πρώτο ευρώ.
Οι τελευταίες οδηγίες του υπουργείου
Σύμφωνα με τις τελευταίες οδηγίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, από την τήρηση βιβλίων και την έκδοση στοιχείων, απαλλάσσονται οι αγρότες του ειδικού καθεστώτος Φ.Π.Α., οι οποίοι κατά την προηγούμενη διαχειριστική περίοδο, πραγματοποίησαν ακαθάριστα έσοδα από την πώληση αγροτικών προϊόντων παραγωγής τους και την παροχή αγροτικών υπηρεσιών μέχρι 15.000 ευρώ και έλαβαν δικαιώματα ενιαίας ενίσχυσης μέχρι 5.000 ευρώ.
Όταν δεν πληρείται ένα από τα ανωτέρω κριτήρια, οι εν λόγω αγρότες εντάσσονται, υποχρεωτικά, στο κανονικό καθεστώς Φ.Π.Α. και σε τήρηση απλογραφικών ή διπλογραφικών βιβλίων, ανάλογα με το ύψος των ακαθαρίστων εσόδων της προηγούμενης διαχειριστικής περιόδου, καθώς και σε έκδοση στοιχείων, με δυνατότητα όμως, επί ένταξής τους σε τήρηση απλογραφικών βιβλίων εσόδων- εξόδων μη τήρησης των βιβλίων αυτών, εφόσον δεν ασκούν άλλη δραστηριότητα, για την οποία υποχρεούνται να τηρούν βιβλία. Σημειώνεται ότι, η δυνατότητα αυτή δεν απαλλάσσει τους συγκεκριμένους αγρότες από τις υποχρεώσεις τους αναφορικά με την έκδοση στοιχείων.
Διευκρινίζεται ότι με την υποβολή της σχετικής δήλωσης στη Δ.Ο.Υ. για την ένταξή τους στο κανονικό καθεστώς Φ.Π.Α., οι αγρότες αυτοί δηλώνουν και την υποχρεωτική ένταξή τους σε κατηγορία τήρησης βιβλίων.
Τονίζεται ότι η δήλωση της υποχρεωτικής ένταξης σε βιβλία δεν τους στερεί το δικαίωμα που παρέχεται σ’ αυτούς να μην τηρούν απλογραφικά βιβλία, όταν δεν ασκούν άλλη δραστηριότητα, για την οποία υποχρεούνται σε τήρηση βιβλίων.
Τέλος διευκρινίζεται ότι η δυνατότητα της μη τήρησης βιβλίων, περιλαμβάνει και τους αγρότες που πριν την 1/1/2014 είχαν ενταχθεί στο κανονικό καθεστώς Φ.Π.Α., εφόσον βέβαια δεν ασκούν κάποια άλλη δραστηριότητα για την οποία τηρούν βιβλία, χωρίς να απαιτείται να προβούν σε καμία ενέργεια.
Προηγούμενο άρθρο Το ΤΕΙ Θεσσαλίας «κερνά Ελλάδα» με τοπικά προιόντα
Επόμενο άρθρο Συλλήψεις φυγοποίνων για ναρκωτικά και μη καταβολή εισφορών