«Θεσσαλών Συμπολιτεία» για την ανάπτυξη


«Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Οι εκλογές του Μαϊου δεν θα αναδείξουν απλά ένα Περιφερειάρχη ή μια Παράταξη. Το ουσιαστικό διακύβευμα των εκλογών είναι αυτό καθαυτό το αναπτυξιακό παρόν και μέλλον της Θεσσαλίας» τόνισε ο υποψήφιος περιφερειάρχης Θεσσαλίας και καθηγητής Θωρακοχειρουργικής της Ιατρικής Λάρισας Νίκος Τσιλιμίγκας, εγκαινιάζοντας και επισήμως την προεκλογική εκστρατεία της παράταξης «Θεσσαλών Συμπολιτεία», της οποίας ηγείται.

 

Η πρώτη εκδήλωση της παράταξης, έγινε χθες το βράδυ στο ξενοδοχείο «Διόνυσος» παρουσία εκατοντάδων Λαρισαίων και Θεσσαλών, με τον κ. Τσιλιμίγκα να αποσαφηνίζει εξ αρχής πως «με βάση τη δική μας στρατηγική, η αιρετή Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση Θεσσαλίας δεν θα είναι ούτε προέκταση κομματικού φορέα, ούτε επαίτης του κράτους. Θα έχει το δικό της αυτόνομο θεσμικό ρόλο, θα λειτουργεί ως έκφραση της τοπικής κοινωνικής δυναμικής η οποία μπορεί και πρέπει να διεκδικεί, να προτείνει, να κατακτά και να δημιουργεί».

Αναφερόμενος στις βασικές αρχές που διέπουν την αυτοδιοικητική κίνηση τόνισε:

-Η αυτοδιοίκηση πρέπει να κατοχυρώνει θεσμικά και πολιτικά την αυτονομία της έναντι του κράτους και των κομμάτων και να αποτελεί έναν ανεξάρτητο πόλο πραγματικής τοπικής εξουσίας. Η αποκέντρωση του κράτους και η παρουσία πολλών και υγιών πόλων εξουσίας, διευρύνουν και θωρακίζουν τη δημοκρατία.

-Ο χάρτης της αυτοδιοίκησης (οι αρμοδιότητες, οι οικονομικοί πόροι, ο εκλογικός νόμος) πρέπει ν’ αλλάξει ουσιαστικά. Ο «Καλλικράτης», που αποτελεί μια μεγάλη κατάκτηση για τη χώρα, πρέπει να βελτιωθεί, να ολοκληρωθεί, να αναβαθμισθεί και να μετατραπεί σ’ ένα σύγχρονο σύστημα τοπικής διοίκησης.

-Το πολιτικό σύστημα, που δομήθηκε στα χρόνια της μεταπολίτευσης, συγκεντρωτικό, γραφειοκρατικό και ρουσφετολογικό, φαίνεται ανίκανο να πραγματοποιήσει τις ανατροπές και τις μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο τόπος. Η χρόνια αδυναμία του να σχεδιάσει ένα βιώσιμο αναπτυξιακό μοντέλο και η καλλιέργεια μιας ψεύτικης ευημερίας, την οποία η κρίση εύκολα σάρωσε, το κατέστησαν στα μάτια των πολιτών εντελώς αναξιόπιστο.

-Η αυτοδιοίκηση πρέπει να ανακτήσει τη χαμένη της αξιοπιστία, να πάψει να είναι ένα κακέκτυπο του πολιτικού κεντρικού συστήματος και να μετατραπεί σε ένα θεσμό-κυβερνήτη των τοπικών κοινωνιών κι ένα σχολείο δημοκρατικής διαπαιδαγώγησης.

Η αυτοδιοίκηση πρέπει ν’ αναδείξει, δύο σημαντικές της όψεις:

α) το αναπτυξιακό της πρόσωπο, με την ουσιαστική συνδρομή της στην ανάπτυξη της τοπικής παραγωγής και επιχειρηματικότητας και στη διεύρυνση της αγοράς (κοινωνική επιχειρηματικότητα, αγροτικοί συνεταιρισμοί, ομάδες παραγωγών, συμπράξεις με εμπορικά επιμελητήρια, κ.α.). Η πολυπόθητη ανάπτυξη ή θα είναι τοπική ή δεν θα υπάρξει.

β) το κοινωνικό της πρόσωπο, δηλαδή να στήσει ένα δίχτυ κοινωνικής προστασίας, μια ομπρέλα κοινωνικής ασφάλειας, ενισχύοντας την αλληλεγγύη των πολιτών. Να αποτελέσει μια «κιβωτό» ασφάλειας (κοινωνική πρόνοια, άποροι, άστεγοι, πολίτες χωρίς φαγητό, πολίτες σε απόλυτη φτώχεια κ.α.)

Η τοπική ανάπτυξη και η κοινωνική προστασία, η ανάδειξη της τοπικότητας και η υλοποίηση ενός σχεδίου επιβίωσης και ανασυγκρότησης, πρέπει να αποτελέσουν την καινούργια πολιτική πρόταση για την τοπική αυτοδιοίκηση.

Συμπλήρωσε επίσης ότι «απέναντι στην κρίση, η στρατηγική που επιλέγουμε δεν είναι αυτή της ανέξοδης καταγγελίας, ούτε αυτή της ηττοπάθειας ή της άμυνας, αλλά των Αναπτυξιακών Πρωτοβουλιών».

Επισήμανε ακόμα ότι «το πρόγραμμά μας, πολύ σύντομα θα το παρουσιάσουμε αναλυτικά κατά τομέα στους πολίτες και θα ζητήσουμε την άποψή σας γι’αυτό, τη βελτίωσή του και την ενίσχυσή του με τις ιδέες σας και με βάση τις δικές σας γνώσεις και εμπειρίες, που είναι πάντα πολύ σημαντικό –και αναξιοποίητο μέχρι σήμερα- κεφάλαιο».

Νωρίτερα η επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης «Θεσσαλών Δύναμη» κα Λίτσα Λιακούλη σε χαιρετισμό της έκανε απολογισμό της παράταξης και έδωσε το στίγμα της νέας κίνησης, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε και ο πρώην δημοτικός σύμβουλος Κώστας Τσαντίλης επικαλούμενος τον Αντόνιο Γκράμσι και τη ρήση του ότι το παλιό δεν έχει ηττηθεί και το καινούργιο κάνει προσπάθειες να αναδειχθεί στην εποχή της κρίσης έδωσε το στίγμα της αναζήτησης του προσώπου που θα μπορούσε να εκφράσει πιο αποτελεσματικά αυτή την για το καινούργιο.

thessalianews.gr, φωτο εφ. Ελευθερία

Προηγούμενο άρθρο Ερώτηση Κέλλα σε Μανιάτη για τα φωτοβολταικά
Επόμενο άρθρο Το ΤΕΙ Θεσσαλίας «κερνά Ελλάδα» με τοπικά προιόντα