Η Ελευθεριακή Κίνηση Φαρσάλων για τα εγκαίνια των γραφείων της Χ.Α. στα Φάρσαλα


Όταν ήρθαν να πάρουν τους τσιγγάνους δεν αντέδρασα.Δεν ήμουν τσιγγάνος.

Όταν ήρθαν να πάρουν τους κομμουνιστές δεν αντέδρασα.Δεν ήμουν κομμουνιστής.

Όταν ήρθαν να πάρουν τους Εβραίους δεν αντέδρασα.Δεν ήμουν Εβραίος.

Όταν ήρθαν να πάρουν εμένα,δεν είχε απομείνει κανείς για να αντιδράσει…

MartinNiemoeller

Τον περασμένο Αύγουστο η δημοτική αρχή των Φαρσάλων είχε τη φαεινή ιδέα να εγκαταστήσει στην κεντρική πλατεία ένα άγαλμα του μυθικού Αχιλλέα. Προσπερνώντας το γεγονός ότι δαπανήθηκε ένα τεράστιο χρηματικό ποσό για το συγκεκριμένο εγχείρημα σε μια εποχή που συμπολίτες μας κυριολεκτικά πεθαίνουν από την πείνα, είναι προφανές ότι μια τέτοια κίνηση στην Ελλάδα του 2013 αποτελεί ανοιχτή πρόσκληση σε κάθε λογής φασίστα να κάνει την εμφάνισή του στην πόλη μας. Όπως τελικά αποδείχθηκε, στην εκδήλωση παρευρέθηκε “πατριωτική” οργάνωση από τη Λάρισα (η οποία ανοιχτά έχει πάρει θέση υπέρ της χούντας των συνταγματαρχών και της μεταξικής δικτατορίας) με εμφανή εθνικιστικά διακριτικά κατόπιν μάλιστα σχετικής άδειας που είχε λάβει από τον υπεύθυνο του δήμου. Ακόμη και αν δεχθούμε ότι πρόκειται απλώς για αφέλεια και όχι πρόθεση ένα τέτοιο γεγονός δεν γίνεται να περάσει απαρατήρητο.

Σε εκδήλωση – συζήτηση που οργανώσαμε ως Ελευθεριακή Κίνηση Φαρσάλων, η οποία είχε στόχο να ανοίξει στην τοπική κοινωνία το ζήτημα της φασιστικής απειλής, ο ίδιος ο δήμαρχος ανέφερε συγκεκριμένα ότι “στην πόλη μας υπάρχει χώρος για όλους εκτός από τους φασίστες”. Η αποφασιστικότητα της δημοτικής αρχής για την αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων έγινε ιδιαίτερα εμφανής τις τελευταίες μέρες, όταν η νεοναζιστική Χρυσή Αυγή, όχι μόνο άνοιξε εντελώς ανενόχλητη γραφεία στο κεντρικότερο σημέιο της πόλης, αλλά διοργανώνει εγκαίνια παρουσία ηγετικών στελεχών της.

Ας είμαστε όμως ειλικρινείς. Από αυτούς δεν περιμέναμε απολύτως τίποτα (όπως και από καμία παράταξη του δημοτικού συμβουλίου). Αυτό που είναι ιδιαίτερα λυπηρό είναι η απόλυτη απάθεια και αδράνεια της τοπικής κοινωνίας σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα, το οποίο είχαμε επισημάνει όχι έγκαιρα, αλλά σίγουρα αρκετά πριν φτάσουμε σ’ αυτό το σημείο. Είχαμε την ελπίδα ότι η συζήτηση που διοργανώσαμε και στην οποία συμμετείχε ενεργά σημαντικός αριθμός συμπολιτών μας, θα βοηθούσε να ανοίξει ένας διάλογος στην πόλη σχετικά με το θέμα. Αντ’ αυτού η τοπική κοινωνία συνέχισε να αδιαφορεί, αφήνοντας ανοιχτό το δρόμο στους φασίστες να εμφανιστούν σε μια περιοχή που ούτε το διανοούνταν πριν ένα χρόνο.

Είναι ντροπή για τους δημοκρατικούς πολίτες της περιοχής των Φαρσάλων, είναι ντροπή για μια κοινωνία που έχει βιώσει στο πετσί της τις συνέπειες της κατοχής και της χούντας, είναι ντροπή για ένα λαό που τσάκισε το φασισμό και το ναζισμό πληρώνοντας βαρύτατο φόρο αίματος, είναι ντροπή για ανθρώπους που έχασαν συγγενείς και φίλους σε πολέμους, εξορίες, φυλακές και βασανιστήρια, είναι ντροπή για εργαζόμενους που έχουν δώσει αγώνες ενάντια σε κάθε είδους καταπίεση, είναι ντροπή για όποιον θέλει να λέγεται άνθρωπος η ανοχή σε μαχαιροβγάλτες δολοφόνους, σε οπαδούς του Χίτλερ και της χούντας, σε “πατριώτες” που υπηρέτησαν και προσκύνησαν οποιονδήποτε κατακτητή πάτησε το πόδι του στη χώρα μας τον περασμένο αιώνα, σε αποβράσματα του υποκόσμου που κατηγορούνται για σωρεία εγκλημάτων του κοινού ποινικού δικαίου (διακίνηση όπλων, ναρκωτικών κλπ), σε τζάμπα μάγκες που επιτίθενται εναντίον μεταναστών, προσφύγων, εργατών, φοιτητών, ομοφυλόφιλων και γενικά καταπιεσμένων αλλά ως πιστά σκυλιά του συστήματος στέκονται σούζα στις επιταγές εφοπλιστών, επιχειρηματιών, τραπεζιτών και κάθε λογής αφεντικών(ντόπιων και ξένων), σε σκουλήκια που βγήκαν απ’ τις τρύπες τους με μόνο στόχο να συνεχίσουν το έργο των ιδεολογικών τους προγόνων: να αναστήσουν τη ναζιστική θηριωδία και να εξοντώσουν οτιδήποτε ασύμβατο με τα αρρωστημένα τους πρότυπα.

Αποτελεί λοιπόν χρέος όλων μας και καθενός από εμάς ξεχωριστά να δώσουμε μια απάντηση στο φασιστικό πανηγυράκι που ετοιμάζουν και να τους δείξουμε ότι είναι ανεπιθύμητοι στην πόλη μας.

Όποιος δεν φοβάται το πρόσωπο του τέρατος, πάει να πει ότι του μοιάζει. Αναμφισβήτητα αρχίσαμε να το ανεχόμαστε. Και η ανοχή, πολλαπλασιάζει τα ζώα στη δημόσια ζωή, τα ισχυροποιεί και τα βοήθα να συνθέσουν με ακρίβεια τη μορφή του τέρατος, πού προΐσταται, ελέγχει και μας κυβερνά.”

Μάνος Χατζιδάκις

Ελευθεριακή Κίνηση Φαρσάλων

Προηγούμενο άρθρο Συνελήφθησαν τρεις αλλοδαποί έπειτα από καταδίωξη
Επόμενο άρθρο Ρένα: Κοινό μέτωπο Δήμου και ΙΝΚΑ για την προστασία των Λαρισαίων καταναλωτών